Τσίτα τα (μπα)γκάζια με VW Passat Variant 1.5 TSI

Τα station wagons, όπως και τα σεντάν, δεν ζουν τις καλύτερες μέρες. Για να ακριβολογούμε, βιώνουν ίσως τη χειρότερη περίοδο από όταν λανσαρίστηκαν ως τύπος αμαξώματος. Τα estate, ωστόσο, ατενίζουν λίγο πιο αισιόδοξα το μέλλον. Το VW Passat, για παράδειγμα, θα συνεχίσει μόνο ως τέτοιο στην επόμενη γενιά του. Η καλύτερη στιγμή για να δούμε τη δυναμική του τέρμα γκάζι, με άλλα λόγια. Αρωγός στην προσπάθεια, η Variant εκδοχή του απερχόμενου με τον 1.5 TSI κάτω από το καπό.

Η πιο οικογενειακή και πρακτική εκδοχή του γερμανικού μεσαίου βγήκε μια βόλτα στην autobahn, έχοντας τον τετρακύλινδρο 1.5 TSI κάτω από το καπό να συνεργάζεται με το 7άρι DSG. Η απόδοση φτάνει τους 150 ίππους στις 5.000-6.000 σ.α.λ. και τα 250 Nm στις 1.500-3.500 σ.α.λ., επιταχύνοντας τον 1,5 τόνο του αμαξώματος στα 100 χλμ./ώρα από στάση μέσα σε 8,9 δλ. και μέχρι τα 214 χλμ./ώρα. Όπως έχουμε δει πολλές φορές, όμως, οι τελικές που ανακοινώνουν οι εταιρίες πηγαίνουν αρκετά παραπάνω στην πραγματικότητα του κοντέρ.

Το Passat Variant ξεπερνάει με μεγάλη άνεση τα 220 χλμ./ώρα, «παίζοντας» διαρκώς μεταξύ 145-200 χλμ./ώρα. Όταν ελευθερώνεται η αριστερή λωρίδα, το ταχύμετρο εμφανίζει ένδειξη μέχρι 233 χλμ./ώρα – και θα μπορούσε να πάει ακόμα ψηλότερα, αν δεν εμφανίζονταν οχήματα στην πορεία του. Και πάλι, βέβαια, 20 χλμ./ώρα πάνω από τον εργοστασιακό ισχυρισμό της τελικής, είναι κάτι το αξιοσημείωτο.

Get it on Google Play Download on the App Store