Βελτιωμένη Toyota Supra «σπάει» 2 φορές (+video)

Η βελτίωση είναι πολύ γλυκό «πιοτό», που απαιτεί σύνεση και μέτρο στην απόλαυση. Διαφορετικά, ο λογαριασμός έρχεται πολύ φουσκωμένος. Ο ιδιοκτήτης μιας βελτιωμένης Toyota Supra χρειάστηκε δυο φορές να το βιώσει στο «πετσί» του, για να το καταλάβει.

Δείτε ακόμα: Ιδού η «σωστή» σε ισχύ και εμφάνιση Toyota Supra

Η συγκεκριμένη MK5 είναι μια από τις ισχυρότερες παγκοσμίως, με την ισχύ του B58 να κυμαίνεται στα 750-800 άλογα. Σύμφωνα με τον Adam -τον ευτυχή, πριν τα συμβάντα, κάτοχο- ο βαυαρικός 3λιτρος υπερτροφοδοτούμενος εξακύλινδρος εν σειρά μπορεί να φτάσει στα 1.000 άλογα. Άποψη που συνάδει με τις εκτιμήσεις του «γκουρού» Stephan Papadakis, ο οποίος έχει εκθειάσει τη δομική αντοχή του μπλοκ, που μαζί με τα έμβολα, τις μπιέλες και τον στρόφαλο υπολογίζει πως είναι αρκετά ανθεκτικά, ώστε να αντέξουν αύξηση της ισχύος στη δεύτερη χιλιάδα. Σε ένα αυτοκίνητο, όμως, δεν αρκεί μόνο ο κινητήρας να είναι ανθεκτικός στα αυξημένα φορτία.

Δείτε επίσης: Ανωριμότητες «σπάνε» την μετάδοση Audi RS 6 (+video)

Υπάρχει και μια συστοιχία μηχανικών μερών, που απαρτίζουν τη μετάδοση και φροντίζουν ώστε να περάσει η ισχύς στους τροχούς, και από εκεί στο δρόμο. Για το τελευταίο σκέλος, φροντίζουν τα ειδικά drag ελαστικά της Hoosier. Στο ενδιάμεσο, ωστόσο, οι Αμερικανοί όχι μόνο δεν πρόσεξαν αλλά φρόντισαν να καταδικάσουν τη Supra. Όλα τα συστατικά (κιβώτιο, άξονας μετάδοσης, διαφορικό, ημιαξόνια) παρέμειναν εργοστασιακά. Μια κίνηση που προοιώνιζε ζητήματα, με το ιαπωνικό sportscar να τα διαψεύδει διαρκώς. Στο πρώτο μέρος του video βλέπουμε να πραγματοποιεί 4-5 περάσματα, όλα με τη χρήση launch control -που επιβαρύνει επιπλέον τη μετάδοση. Κανένα πρόβλημα, μέχρι το διάστημα 8.53-9.20 του video.

Εκεί, η Supra είναι έτοιμη να ξεχυθεί για άλλη μια φορά στο dragstrip. Όμως, άμα τη εκκινήσει μένει καθηλωμένη. Όπως αποδείχτηκε αργότερα, ο ένοχος ήταν τα κομμένα ημιαξόνια. Τι συνέβη; Στα προηγούμενα περάσματα, το σύστημα ψεκασμού νίτρο δεν λειτουργούσε. Μόλις επιδιορθώθηκε, η εργοστασιακή μετάδοση κλήθηκε να αντιμετωπίσει στιγμιαία επιπλέον φόρτο τουλάχιστον 200 ίππων. Κάτι που οδήγησε στην κατάρρευση.

Διαβάστε επίσης: H Toyota Supra «διαλύει» τη Ford Mustang Bullitt (+video)

Στο τέλος του video, στο 19.00-19.20, το αυτοκίνητο κάνει ακριβώς το ίδιο. Θύμα το διαφορικό. Τα ημιαξόνια αντικαταστάθηκαν μεν από ανθεκτικότερα, όμως το διαφορικό παρέμεινε εργοστασιακό – με τα ανάλογα αποτελέσματα.

Get it on Google Play Download on the App Store