Βελτιωμένο Tesla έμεινε από φρένα στα 270 χλμ./ώρα! (+video)

Μια από τις χειρότερες -ενδεχομένως η χείριστη- καταστάσεις που μπορεί να βρεθεί ένας οδηγός, είναι να πατήσει το πεντάλ του φρένου και το αυτοκίνητο να μην επιβραδύνει. Όσο περισσότερα τα χιλιόμετρα, τόσο μεγαλύτερος ο τρόμος. Πώς είναι η εμπειρία στα 270+ χλμ./ώρα; O Chet έζησε για να μας τη διηγηθεί, βγαίνοντας από τα συντρίμμια του Tesla του.

O Αμερικανός YouTuber ήταν από τους πρώτους που απέκτησαν Model S Plaid και ίσως ο απολύτως πρώτος που αποφάσισε να το βελτιώσει. Όχι από πλευράς ισχύος, βέβαια, αφού 1.020 άλογα και 1.424 Nm δύσκολα αφήνουν ανικανοποίητο νορμάλ άνθρωπο, ενώ και τα λιγότερο από 2,0 δλ. που θέλει για το 0-100 χλμ./ώρα δύσκολα συναντώνται ακόμα και σε hypercar. Ο Chet ήθελε να βελτιώσει το στήσιμο του 3κινητήριου ηλεκτρικού, μειώνοντας παράλληλα το βάρος του. Εξ ου και η αφαίρεση των πίσω καθισμάτων, της ηχομόνωσης, των επενδύσεων στο εσωτερικό και η αντικατάσταση των κρυστάλλων με πλαστικά, με την παράλληλη τοποθέτηση ημισλίκ ελαστικών, κεραμικών δισκόφρενων και νέας ανάρτησης.

Με λίγα λόγια, το Plaid μετετράπη σε ένα track day car ολκής. Αυτό που παρέλειψε να κάνει ο Chet και η Unplugged Performance, που ανέλαβε τη βελτίωση του αυτοκινήτου, ήταν το roll cage. Από τη στιγμή που το κορυφαίο Model S θέλει λίγο πάνω από 9 δλ. για το 400άρι ενώ ζυγίζει 2,3 τόνους, δεδομένα θα είναι ταχύτερο σε ευθεία και -πολύ περισσότερο- στροφές με λιγότερο βάρος. Πέρα από την ακαμψία του πλαισίου, ο κλωβός ασφαλείας εκτοξεύει αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: την ασφάλεια. Κι αυτό διότι με τόση δυναμική και ισχύ αν γίνει «μπαμ», θα γίνει με πολλά χιλιόμετρα.

Η δύσκολη στιγμή ήρθε για το μαύρο Tesla σε μια αριστερή στροφή, που ακολουθούσε μια μεγάλη ευθεία όπου το κοντέρ έφτασε να δείχνει 170 μίλια/ώρα (274 χλμ./ώρα). Για τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις τοποθετήθηκαν τα κεραμικά φρένα, αλλά εδώ δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Το Model S δεν φρέναρε ποτέ όσο θα έπρεπε, καταλήγοντας στα προστατευτικά ελαστικά και αφήνοντας τον οδηγό του με ραγισμένα πλευρά, αλλά και χτυπημένο γόνατο.

Get it on Google Play Download on the App Store