Εκατοντάδες οδηγοί έχασαν το δίπλωμα για το κινητό

Κλιμάκια της Τροχαίας πραγματοποίησαν και την προηγούμενη εβδομάδα μπαράζ ελέγχων, όπου και διαπίστωσαν 600 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου και 491 παραβάσεις για στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία.

Δείτε ακόμα: Ποιο είναι το πρόστιμο για χρήση κινητού στην οδήγηση;

Οι εν λόγω έλεγχοι γίνονται στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος «παράβαση της εβδομάδας», που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων τροχονομικών παραβάσεων σε όλη την χώρα.

Στο διάστημα 25 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου, κλιμάκια αστυνομικών των Υπηρεσιών Τροχαίας, ενημέρωσαν τους οδηγούς και πραγματοποίησαν σχετικούς ελέγχους, όπου κι επικεντρώθηκαν στη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία. Συνολικά τους ελέγχους διενήργησαν 885 συνεργεία της Τροχαίας, που συγκροτήθηκαν σε όλη την χώρα, ελέγχοντας συνολικά 10.222 οχήματα. Από αυτά, 600 οδηγοί έχασαν το δίπλωμα τους, γιατί έκαναν χρήση του κινητού τηλεφώνου ενώ οδηγούσαν, ενώ σε περαιτέρω ελέγχους σημειώθηκαν και 491 παραβάσεις για στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία. Οι περισσότερες παραβάσεις σημειώθηκαν, στο οδικό δίκτυο του Ηρακλείου (171), της Αττικής (154), της Θεσσαλονίκης (99), των Χανίων (63), της Πιερίας (43) και των Ιωαννίνων (43).

Διαβάστε επίσης: Στη Ρωσία έτσι μαθαίνεις να μην μιλάς στο κινητό όταν οδηγείς (+video)

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας. Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας η χρήση του κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης, επιτρέπεται μόνο όταν η συσκευή είναι τοποθετημένη σε ειδική βάση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ασύρματο Bluetooth.

Απαγορεύεται ο οδηγός να κάνει χρήση του κινητού κρατώντας το ή να μιλάει ενσύρματα με ακουστικά hands free, γιατί έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο να μπλεχτούν τα καλώδια στα χέρια του οδηγού και να προκληθεί ατύχημα. Οι παραβάτες τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, για 60 ημέρες. Επίσης επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται (200 και 300 ευρώ), με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δείτε ακόμη: Με ποιες παραβάσεις χάνεις δίπλωμα & άδεια

Get it on Google Play Download on the App Store