Εναλλακτικά καύσιμα για το Νέο Δακτύλιο

Ο Σύνδεσμος Εναλλακτικών Καυσίμων Οχημάτων Ελλάδος (ΣΕΚΟΕ) συναντήθηκε με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και συζήτησε για θέματα που αφορούν άμεσα τον κλάδο, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις που τον ταλανίζουν μήνες. Το ενδιαφέρον της νέας ηγεσίας ήταν ιδιαιτέρως υποστηρικτικό και ενθαρρυντικό και ο ΣΕΚΟΕ είναι σίγουρος για την έμπρακτη υποστήριξη της κυβέρνησης στα εναλλακτικά αέρια καύσιμα.

Πιο αναλυτικά, ο ΣΕΚΟΕ εξέδωσε τη παρακάτω ανακοίνωση προς τον Υπουργό Μεταφορών κ. Καραμανλή:

Ως ΣΕΚΟΕ χαιρετίζουμε την πρόθεση του Υπουργείου Μεταφορών για τη δημιουργία του «Νέου Δακτυλίου» ή «Ζώνη Χαμηλών Εκπομπών» για την Αθήνα ακολουθώντας με καθυστέρηση κάποιων ετών το παράδειγμα μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων και κυβερνήσεων.

Ο «Νέος Δακτύλιος» αν εφαρμοστεί θα αλλάξει σταδιακά την κουλτούρα των καταναλωτών και οδηγών σε μια πιο πράσινη μετακίνηση. Μετακίνηση που θα χρησιμοποιεί καύσιμα παραγόμενα από οργανικές ή συνθετικές πρώτες ύλες καθώς και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα καύσιμα αυτά θα είναι αέρια και υγρά με την ηλεκτροκίνηση να είναι στο πρώτο πλάνο.

Ο «Νέος Δακτύλιος» δυστυχώς δείχνει ως αποκλειστικό μέσο για να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών καυσαερίων τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και όχι τον σκοπό που αυτός μπορεί να υπηρετήσει. Αυτός πρέπει να είναι η μείωση των εκπομπών καυσαερίων με κάθε μέσο, το οποίο είναι τεχνολογικά και οικονομοτεχνικά εφικτό.

Επιπλέον ο «Νέος Δακτύλιος» αιφνιδιάζει τους πολίτες που δεν μπορούν άμεσα να προσαρμοστούν και τους αποκλείει χωρίς καμία προετοιμασία γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Υπάρχει η ανάγκη να μη μείνει καμία κοινότητα εκτός της ενεργειακής μετάβασης. Να μην υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων και της δυνατότητάς τους να αποκτήσουν σύγχρονο χαμηλότερων ρύπων όχημα.

Μια δοκιμασμένη εναλλακτική λύση είναι τα ανανεώσιμα και χωρίς άνθρακα καύσιμα, τα οποία θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά συστήματα τουλάχιστον μέχρι το 2050 παράλληλα με τον ηλεκτρισμό. Είναι μια πολύ σημαντική εναλλακτική πηγή ενέργειας και συμβάλουν στην κυκλική οικονομία απορροφώντας ρύπους από το περιβάλλον κατά την παραγωγή τους.

Ακόμα και αν υπήρχαν τεράστιες επιδοτήσεις, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης και ο κάθε οικονομικός οργανισμός της Αθήνας, αλλά και της χώρας μας να μπορούσε να αποκτήσει καινούργιο όχημα χαμηλότερων ρύπων, δυστυχώς αυτό δεν θα ήταν εφικτό. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανεπαρκούς παραγωγής νέων οχημάτων με την αναμονή αυτή την περίοδο να είναι έως και πάνω από 6 μήνες. Σκεφτείτε τι θα γινόταν σε περίπτωση μαζικών παραγγελιών.

Η εναλλακτική πρότασή μας αφορά τα εναλλακτικά αέρια καύσιμα, τα οποία μειώνουν σήμερα τους ρύπους του CO2 κατά 20% περίπου. ανάλογα σε ποιας τεχνολογίας κινητήρα χρησιμοποιούνται. Αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότερα των 1.100 πρατήριων υγραερίου κίνησης, ενώ τα πρατήρια φυσικού αερίου μετά και την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών και την ενεργοποίηση της ΔΕΠΑ αρχίζουν να αυξάνονται.

Με αυτό τον τρόπο μπορούν οι ιδιοκτήτες οχημάτων Euro 5 και Euro 6 που δεν πληρούν την προϋπόθεση εκπομπών των 120 γρ./χλμ. να αποκτήσουν μια εναλλακτική επιλογή μετατρέποντας άμεσα τα οχήματά τους με ασφάλεια και αξιοπιστία σε διπλού καυσίμου και να μειώσουν τις εκπομπές των καυσαερίων που αυτά εκπέμπουν. Όσον αφορά τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών του «Νέου Δακτυλίου» θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα είτε να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με νέα και μεταχειρισμένα χαμηλότερων ρύπων, είτε να μετατρέψουν τα οχήματά τους σε διπλού καυσίμου.

Γιατί δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επιλογή των αέριων καυσίμων; Για τον απλό λόγο ότι η ΕΕ τα προβλέπει ως εναλλακτική πηγή ενέργειας μέχρι το 2050. Όχι όμως με την υπάρχουσα προέλευσή τους. Η τωρινή κατάσταση είναι μια μεταβατική για όλη την Ευρώπη και θα πρέπει όλες οι κυβερνήσεις της να ακολουθούν τις επιταγές του Green Deal από το οποίο απορρέουν οι δράσεις – πακέτα, όπως το Fit for 55, που έχει ως στόχο τη μείωση των ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030 και 100% μέχρι το 2050. Οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι μας δείχνουν ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν σε κοινούς στόχους.

Υπάρχουν επιπλέον κίνητρα που απορρέουν από την Sustainable and smart mobility strategy (Στρατηγική για έξυπνη και αειφόρα κινητικότητα), για την οποία στην Ελλάδα η κοινή γνώμη δεν έχει ακούσει τίποτα και δεν υπάρχει καμία διαβούλευση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε άλλες δράσεις που πρέπει να ενσωματωθούν στην εθνική στρατηγική και εμείς ως σύνδεσμος έχουμε την γνώση να συμβάλουμε.

  1. Developing cleaner and more active mobilities of 2019
  2. Framework Law on Mobility
  3. Circular Economy Law 2020
  4. Climate and Resilience Law 2021
  5. Gas for Climate. A path to 2050

Η πρόκληση για τις οδικές μεταφορές είναι η απανθρακοποίηση και η μείωση της μόλυνσης  του αέρα και ΟΧΙ ο μονόδρομος του εξηλεκτρισμού, ο οποίος χρειάζεται τεράστιες υποδομές και συνάμα θα οδηγήσει σε αναγκαστική και όχι ελεύθερη επιλογή των πολιτών.

Οι μέρες που διανύουμε δείχνουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι χρειαζόμαστε πλουραλισμό πηγών ενέργειας, που θα καλύψουν τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες της χώρας μας και της Ευρώπης.

Τα οφέλη της χρήσης των αερίων καυσίμων σήμερα με τις υπάρχουσες υποδομές και στο άμεσο μέλλον όταν αυτά θα έχουν προέλευση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή οργανικά υπολείμματα είναι:

  1. Κοινωνικοοικονομικά
  2. Ενεργειακή ανεξαρτησία
  3. Μάχη εναντίον της ενεργειακής φτώχειας
  4. Δημιουργία μεγάλων τοπικών και εθνικών αξιών.

Καλούμε λοιπόν την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών στη δημιουργία τεχνικής ομάδας με σκοπό την διαβούλευση, όπου θα αξιολογηθούν οι προτάσεις όλων των θεσμικών φορέων και των ανήσυχων πολιτών. Ο «Νέος Δακτύλιος» δεν θα αιφνιδιάζει και θα αποκλείει τους πολίτες της Αττικής και ολόκληρης της επικράτειας σε περίπτωση επέκταση του μέτρου.

Επιδιώκουμε τη δημιουργία λύσεων που δεν αποκλείουν κανέναν στην ενεργειακή μετάβαση, θα είναι δίκαιες για όλους και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πώς επιτήδειοι νόθευαν καύσιμα σε πρατήρια (+video)
Πώς επιτήδειοι νόθευαν καύσιμα σε πρατήρια (+video) …
Θανατηφόρο τροχαίο στον Κηφισό
Θανατηφόρο τροχαίο στον Κηφισό
Φθηνότερο το ντίζελ κίνησης από τη βενζίνη, αλλά...
Φθηνότερο το ντίζελ κίνησης από τη βενζίνη, αλλά... …
Οριστική χαριστική βολή για τα φθηνά αυτοκίνητα
Οριστική χαριστική βολή για τα φθηνά αυτοκίνητα …
Ηλικιωμένοι το 90% όσων μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα
Ηλικιωμένοι το 90% όσων μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα …
Τέλη κυκλοφορίας 2023: Πώς υπολογίζονται, πότε πληρώνονται
Τέλη κυκλοφορίας 2023: Πώς υπολογίζονται, πότε πληρώνονται …
Έρχεται Fuel Pass 3 και επιδότηση αντλίας για ντίζελ
Έρχεται Fuel Pass 3 και επιδότηση αντλίας για ντίζελ …
ΒΟΑΚ: Ηλεκτρονικά διόδια με χρήση τεχνολογίας LIDAR
ΒΟΑΚ: Ηλεκτρονικά διόδια με χρήση τεχνολογίας LIDAR …
Ασύλληπτα υπερκέρδη τα διυλιστήρια εν μέσω ακρίβειας
Ασύλληπτα υπερκέρδη τα διυλιστήρια εν μέσω ακρίβειας …
Οι τιμές των νέων Σκορπιών Abarth 595/695
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το κορυφαίο Citroen C5 X. Δείτε τις τιμές του
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέο Citroen C5 Aircross: Τιμές και εξοπλισμοί
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε η BYD στην Ελλάδα με το ETP3. Πόσο κάνει;
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του Hyundai Santa Fe στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Πόσο κάνει η νέα BMW M2 στην Ελλάδα;
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Στις εκθέσεις το Hyundai Ioniq 5 με όφελος 10.000 ευρώ
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Πάτησε στην Ελλάδα το νέο Kia XCeed (+τιμές)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Suzuki S-Cross 1.5 Hybrid
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέος τιμοκατάλογος για το ανανεωμένο Ford Fiesta
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του Toyota Corolla Cross στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε με δώρα το Skoda Enyaq Coupe iV (+τιμές)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store