Εξαρθρώθηκε λαθρεμπορία υγρών καυσίμων (+video)

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση νοθείας – λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων και παραβίασης συστήματος εισροών – εκροών εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με άλλους Φορείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχου Δουρβετάκη Εμμανουήλ, πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με διαρκή και επιχειρησιακά δομημένη δράση, τα μέλη της μετέφεραν συστηματικά από την Βουλγαρία στη χώρα μας, μεγάλες ποσότητες χημικών διαλυτών, τις οποίες διακινούσαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων σε περιοχές της Αττικής.

Δείτε ακόμη: Γιατί χάνουν ισχύ οι ντίζελ κινητήρες; (+video)

Ακολούθως προέβαιναν στην ανάμειξη των διαλυτών με καύσιμα κινητήρων, με σκοπό την αποφυγή καταβολής των αναλογούντων φόρων και δασμών. Για την επίτευξη των σκοπών της οργάνωσης, τα μέλη της χρησιμοποιούσαν δυο εταιρείες στην Βουλγαρία, με εναλλασσόμενους -κατά διαστήματα- ρόλους, καθώς είτε δηλώνονταν ως αποστολείς και μεταφορείς των εν λόγω χημικών διαλυτών σε «εικονικές» ελληνικές εταιρείες είτε μόνο ως μεταφορείς αυτών.

Επίσης, για τη διακίνηση των διαλυτών, χρησιμοποιούσαν «εικονικά» παραστατικά, με αποδέκτες εταιρείες «φαντάσματα» που δήθεν δραστηριοποιούνταν στην εμπορία τέτοιων προϊόντων.

Δείτε ακόμη: Γιατί τα λάστιχα των αυτοκινήτων είναι μαύρα;

Στην πραγματικότητα, οι χημικοί διαλύτες αρχικά παραδίδονταν είτε σε εταιρεία που διαχειρίζονταν μέλος του εγκληματικού δικτύου είτε αποθηκεύονταν προσωρινά σε δυσπρόσιτες και δυσεπιτήρητες κτηριακές εγκαταστάσεις σε περιοχές της Αττικής (Ασπρόπυργος-Αχαρνές), στις οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

Σημειώνεται δε, ότι κατά την κίνηση των φορτηγών οχημάτων που εισέρχονταν από τη Βουλγαρία λαμβάνονταν μέτρα προστασίας προς αποφυγή ελέγχων και αποκάλυψης της παράνομης δραστηριότητας, διαθέτοντας προς τούτο προπομπούς Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Δείτε ακόμη: Τα νέα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας

Στη συνέχεια, οι χημικοί διαλύτες παραλαμβάνονταν, αυθημερόν ή τις επόμενες ημέρες, από τους χώρους προσωρινής αποθήκευσης με διαδικασία μετάγγισης από παλετοδεξαμενές σε βυτία και κατέληγαν σε 21 επιχειρήσεις – πρατήρια υγρών καυσίμων, σε διαφορές περιοχές της Αττικής.

Εκεί αναμιγνύονταν παρανόμως με καύσιμα κινητήρων, με σκοπό την αύξηση του τελικού όγκου τους με αποτέλεσμα με τον τρόπο αυτό να αποφεύγουν την καταβολή των αναλογούντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Η εγκληματική οργάνωση διαρθρώνονταν σε 4 ανεξάρτητες υποομάδες, που συνδέονταν – συνεργάζονταν με τον κεντρικό πυρήνα στην Βουλγαρία, σχεδιάζοντας και προγραμματίζοντας την αγορά (ποσότητες- κόστος), τον χρόνο και τρόπο πραγματοποίησης κάθε μεταφοράς-παράδοσης-παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης ποσοτήτων χημικών διαλυτών.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την πολύμηνη έρευνα η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, προχώρησε σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση την 27 και 28 Νοεμβρίου 2019 κατά την οποία συνελήφθησαν 20 άτομα.

Δείτε ακόμη: Αστυνομικός με ραντάρ κρυβόταν σε θάμνους!

Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου, από τη διερεύνηση της υπόθεσης προκύπτει ότι η συνολική ποσότητα χημικών διαλυτών που διακινήθηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, από τις αρχές του έτους 2018 μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τους -2.000- τόνους, με τη συνακόλουθη απώλεια των δασμοφολορογικών επιβαρύνσεων να υπολογίζεται, σε 2.500.000 ευρώ περίπου.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 20 πρατήρια υγρών καυσίμων, σε 6 αποθηκευτικούς χώρους και σε οικία, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 24 τόνοι χημικών διαλυτών, σε ισάριθμες υπέργειες δεξαμενές,
  • 21 υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 1000 λίτρων κενές περιεχόμενου,
  • 8 δεξαμενές κενές περιεχομένου,
  • φορτηγό Δ.Χ. με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας,
  • βυτιοφόρο όχημα και Δ.Χ. φορτηγό,
  • 2 επικαθήμενα και 2 Ι.Χ.Ε. αυτ-τα,
  • κινητά τηλεφωνά και κάρτες sim,
  • το χρηματικό ποσό των δεκαέξι χιλιάδες εξακοσίων 16.600 ευρώ,
  • κεντρική μονάδα Η/Υ και φορητός υπολογιστής

Δείτε παρακάτω και το βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store