H Nissan στη μάχη κατά των θανάτων από θερμοπληξία (+video)

Οι θάνατοι παιδιών από θερμοπληξία, λόγω αμέλειας των γονιών που τα ξεχνάνε στο πίσω κάθισμα και κλειδώνουν το αυτοκίνητο, στις Η.Π.Α. έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Μέχρι τέλη Ιουλίου, είχαν χαθεί πάνω από 20 παιδικές ψυχές επειδή οι γονείς τους τα ξέχασαν στο πίσω κάθισμα, κλείδωσαν το αυτοκίνητο και επέστρεψαν για να τα βρουν νεκρά από ασφυξία και θερμοπληξία. Η Nissan φροντίζει ώστε στα δικά της μοντέλα, κάτι τέτοιο να μην συμβεί. Ή τουλάχιστον -μιας και η βλακεία είναι ακλόνητο φαβορί σε κάθε αναμέτρηση- να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες.

Δείτε ακόμα: Σας έχει λείψει το Nissan Sunny;

Το Rear Door Alert (RDA) συγκαταλέγεται στον βασικό εξοπλισμό όλων των μοντέλων που πωλούνται στην Αμερική (Altima, Armada, LEAF, Murano, Maxima, Pathfinder, Rogue -το δικό μας X-Trail-, Rogue Sport -το αντίστοιχο Qashqai- και TITAN, ενώ προστέθηκε το άρτι αφιχθέν νέο Versa) και χρησιμοποιεί έναν πολύ απλό τρόπο για να αντιληφθεί αν έχει ξεχαστεί παιδί ή κατοικίδιο στο πίσω κάθισμα. Όταν ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο ο οδηγός, αναγνωρίζει τυχόν άνοιγμα των πίσω θυρών και το απομνημονεύει. Με την ολοκλήρωση της διαδρομής και την τοποθέτηση του λεβιέ στην θέση Park (για τα αυτόματα), εμφανίζεται ένδειξη στον πίνακα οργάνων. Εάν ο οδηγός κλειδώσει το όχημα δίχως να ανοίξει εκ νέου τις πίσω πόρτες, το RDA ενεργοποιεί την κόρνα και την κρατάει πατημένη έως ότου να ξεκλειδωθεί το αυτοκίνητο.

Διαβάστε επίσης: Αποφυγή θερμοπληξίας στο αυτοκίνητο

Το σύστημα θυμίζει την βασική έκδοση του αντίστοιχου συστήματος της Hyundai, αν και οι Κορεάτες προσφέρουν μια εξελιγμένη μορφή που αντιλαμβάνεται κίνηση στο πίσω κάθισμα. Το 2018 σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ στις Η.Π.Α., με 52 θανάτους παιδιών, ξεπερνώντας τον προηγούμενο υψηλό τραγικό απολογισμό του 2010, με 49. Οπότε καταλαβαίνει κανείς εύκολα το πόσο σημαντικά -ζωτικά, για την ακρίβεια- είναι συστήματα του είδους για την καθημερινότητα των Αμερικανών.

Get it on Google Play Download on the App Store