Η τεχνολογία της Mercedes για την αποφυγή λακκούβων

Όποιος ζει και οδηγεί στην Ελλάδα, δεν μπορεί να μην γνωρίζει πως μια από τις συνηθέστερες «καρμανιόλες» των δρόμων είναι οι λακκούβες. Αυτά τα κενά στο οδόστρωμα, που έχουν την τάση να μεγαλώνουν υπό κανονικές συνθήκες και να καλύπτονται με χαλίκι ή άλλα πρόχειρα μέσα όταν ζυγώνουν δημοτικές εκλογές, αφού πρώτα έχουν περάσει μήνες -στην καλύτερη. Τα αυτοκίνητα της Mercedes έχουν τον τρόπο να τις αποφεύγουν, να μας το λένε, αλλά και να «μιλάνε» μεταξύ τους!

Χάρις στην τεχνολογία Car-to-X οι νέες C-Class, S-Class και EQS μπορούν να καταγράψουν τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Αν οι αισθητήρες της ανάρτησης «διαβάσουν» απότομη συμπίεση στα αμορτισέρ, αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για σαμαράκι. Αν η συμπίεση έπεται στιγμιαίας υπερέκτασης, τότε πρόκειται για λακκούβα. Το σημείο καταγράφεται στα δεδομένα του GPS και αποστέλλεται στο Cloud της Mercedes, όπου τα δεδομένα είναι προσβάσιμα από άλλα αυτοκίνητα της εταιρίας. Αν, για παράδειγμα, πέσει σε λακκούβα μια C-Class και είναι στην ίδια περιοχή μια S-Class, ο οδηγός της δεύτερης θα δεχτεί ειδοποίηση ώστε να έχει το νου του. Αν βρεθεί ακριβώς στο ίδιο σημείο, θα εμφανιστεί προειδοποιητική ένδειξη στο καντράν μαζί με τον ανάλογο ήχο, 10 δλ. πριν συναντηθεί με το προβληματικό οδόστρωμα.

Το εν λόγω σύστημα είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένες αγορές, με τις προειδοποιήσεις («Προσοχή! Λακκούβα» ή«Προσοχή! Σαμαράκι», ανάλογα την περίσταση) να ακούγονται σε κάθε μια από τις 36 γλώσσες που υποστηρίζει το Car-to-X.

Get it on Google Play Download on the App Store