Υπερ-καθρέπτης κάνει τα πάντα με μια ματιά!

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει αγγίξει κάθε σπιθαμή των αυτοκινήτων. Αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε μια εξαίρεση, αυτή θα αφορούσε τους καθρέπτες. Από την εποχή που έγιναν ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και αντιθαμβωτικοί, δεν έχουν να επιδείξουν κάτι επαναστατικό. Το μέλλον, όμως, κρύβει εκπλήξεις.

Η Gentex μπορεί να μην είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, αλλά πρόκειται για τον μεγαλύτερο προμηθευτή στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. H αμερικανική εταιρία εξέλιξε έναν νέο τύπο καθρέπτη, που στην ουσία -και σε συνεργασία με το αυτοκίνητοκάνει τα πάντα. Η νέα τεχνολογία αφορά τον κεντρικό καθρέπτη, ο οποίος λειτουργεί σαν face control: αναγνωρίζει τη βιομετρική υπογραφή του οδηγού, μέσω σάρωσης της ίριδας, και ρυθμίζει αυτόματα τους καθρέπτες του αυτοκινήτου στο προκαθορισμένο προφίλ! Αυτή, δε, είναι η βασική λειτουργία.

Αναλόγως των ηλεκτρονικών συστημάτων και τη συμβατότητα του εκάστοτε μοντέλου, είναι δυνατόν μέσω του κεντρικού καθρέπτη να ρυθμιστούν όλες οι λειτουργίες του οχήματος. Οδηγικά προφίλ, θέση οδήγησης, αγαπημένοι ραδιοσταθμοί, θερμοκρασία συστήματος κλιματισμού και ό,τι σχετίζεται με την αλληλεπίδραση αυτοκινήτου-οδηγού, ρυθμίζονται αυτόματα κυριολεκτικά με μια ματιά στον κεντρικό καθρέπτη!

Η Gentex έχει ενσωματώσει στο κυρίως κάτοπτρο πάνω από 100 ενδείξεις και λειτουργίες, που περιλαμβάνουν από την εξωτερική θερμοκρασία μέχρι την ενεργοποίηση της πόρτας του γκαράζ! Η πρωτοποριακή τεχνολογία ήδη διατίθεται σε διάφορα μοντέλα, κυρίως της General Motors, αλλά προς το παρόν περιορίζεται σε πιο απλοϊκές εφαρμογές που περιλαμβάνουν τη θέαση βασικών ενδείξεων, όπως προειδοποιητικές λυχνίες για τυφλά σημεία (στα πρότυπα των πλαϊνών καθρεπτών) και την οδική σήμανση.

Get it on Google Play Download on the App Store