Πατέντα συλλέγει τα κομμάτια των ελαστικών (+video)

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία μας κατ’ επέκταση η φθορά των ελαστικών των αυτοκινήτων και των οχημάτων γενικότερα; Πάρα πολύ είναι η απάντηση και πρόκειται για έναν αόρατο εχθρό, που καταλήγει ακόμα και στο πιάτο του φαγητού μας, χωρίς φυσικά να φαίνεται με το μάτι.

Δείτε ακόμα: Οι Ιάπωνες έλυσαν ένα πρόβλημα των LED φώτων

Η φθορά των ελαστικών από τα εκατομμύρια οχήματα που κινούνται καθημερινά στους δρόμους, από άκρη σε άκρη του κόσμου, αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης μικροπλαστικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «The Tyre Collective», καθώς οδεύουμε προς την ηλεκτροκίνηση, οι εκπομπές ρύπων από τους κινητήρες θα μειωθούν, όμως η ρύπανση από τα ελαστικά θα αυξηθεί, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα είναι βαρύτερα και η φθορά των ελαστικών είναι μεγαλύτερη.

Καθημερινά, από τα ελαστικά ενός αυτοκινήτου φεύγουν στην ατμόσφαιρα 2,08 γρ. μικροπλαστικού, ενώ από ένα μεγάλο λεωφορείο που κινείται επί 24ώρου, το νούμερο ανεβαίνει στα 336,3 γρ. Κάθε φορά που ένα όχημα επιταχύνει, φρενάρει ή στρίβει, τα ελαστικά φθείρονται και τα μικροσωματίδια καταλήγουν στο έδαφος, τους υδάτινους πόρους και τον αέρα.

Δείτε ακόμα: Η τεχνολογία που θα σώσει τους ντίζελ κινητήρες

Το Tyre Collective έχει στόχο την συλλογή του μεγαλύτερου ποσοστού αυτής της «σκόνης» των ελαστικών. Η πατέντα αυτή στην παρούσα φάση και όπως είναι σχεδιασμένη, συλλέγει το 60% των σωματιδίων καουτσούκ. Τα μικρά κομμάτια κολλούν σε ηλεκτροστατικές πλάκες χαμηλής ενέργειας που τροφοδοτούνται από τον εναλλάκτη του αυτοκινήτου. Κατόπιν η αφαίρεσή τους είναι εύκολη και μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία εφαρμογών. Ωστόσο, πιθανώς να χρειάζεται περεταίρω εξέλιξη ως προς τον σχεδιασμό του και την αποτελεσματικότητά του σε βρεγμένο οδόστρωμα, σε χιόνι ή λάσπη.

Παρακολουθείστε παρακάτω και το βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store