Τα πρώτα RoboTaxi κυκλοφορούν χωρίς οδηγό (+video)

Στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, τα αυτοκίνητα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που γνωρίζουμε, αφού εκτός από τον εξωπραγματικό τους σχεδιασμό, πετάνε και δεν υπάρχει οδηγός, ακόμα και σε αυτά που βρίσκονται στο έδαφος. Όμως, το δεύτερο σκέλος έχει γίνει πλέον πραγματικότητα και δεν πρόκειται για ένα φανταστικό σενάριο για τον πλανήτη Άρη, αλλά για τη γη.

Δείτε ακόμα: Χάζευε στο κινητό (;) και τα έκανε γυαλιά καρφιά

Συγκεκριμένα, η εταιρία AutoX που ιδρύθηκε το 2016 από τον Dr. Jianxiong Xiao (με το ψευδώνυμο Professor X) και εδρεύει στην πόλη Σεντσέν της Κίνας, δημιούργησε το RoboTaxi. Ένα ταξί που δεν έχει οδηγό και είναι πλήρως αυτόνομο. Αυτές τις μέρες η AutoX παρουσίασε τον πρώτο στόλο των 25 RoboTaxi, τα οποία είναι εξοπλισμένα με μια μονάδα ελέγχου που έφτιαξε η εταιρεία και την ονομάζει XCU (επιπέδου 4 αυτόνομης οδήγησης).

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Professor X δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι ένα όνειρο. Μετά από τόση σκληρή δουλειά για τόσα χρόνια, επιτέλους φτάσαμε στο σημείο όπου η τεχνολογία είναι αρκετά ώριμη για να αισθανθούμε αυτοπεποίθηση για να αφαιρέσουμε τις δικλίδες ασφαλείας».

Οι επενδυτές της AutoX είναι μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Shanghai Auto, η Dongfeng Motor, η Alibaba AEF κ.α.

Δείτε ακόμα: Πόσο ρεύμα καίει το Hyundai Kona Electric;

Παρακολουθείστε στο παρακάτω βίντεο το RoboTaxi να κυκλοφορεί στους δημόσιους δρόμους, να στρίβει, να φρενάρει, να κάνει ελιγμούς αποφεύγοντας εμπόδια και να σταματάει στις διαβάσεις πεζών, οδηγώντας πολύ προσεκτικά. Σίγουρα είναι πολύ τρομακτικό το θέαμα της οδήγησης χωρίς οδηγό, όμως στο μέλλον δεν αποκλείεται να αποτελεί μια καθημερινή και συνηθισμένη πραγματικότητα.

Get it on Google Play Download on the App Store