Τι προκαλεί τον επικό ήχο των Subaru; (+video)

Τον τελευταίο καιρό, οι αναμνήσεις από τα παλιά καλά Subaru έχουν επανέλθει για τα καλά. Λίγο η είδηση της πώλησης ενός Impreza P1 -μετά του Mitsubishi Evo VI Tommi Makinen Edition- στην τιμή του Honda Civic Type R, περισσότερο το video του TME με το κυνηγητό στο 22B και το κροτάλισμα του boxer πλημμύρισε το ακουστικό νεύρο. Από που προέρχεται, όμως;

Η προφανής απάντηση αναφέρει την φύση του κινητήρα. Η μηχανολογική χωροταξία του boxer φέρνει τα έμβολα αντικριστά μεταξύ τους και σε οριζόντια διάταξη. Ωστόσο, επίπεδο κινητήρα έχει εδώ και 56 χρόνια το κειμήλιο της αυτοκίνησης: η Porsche 911. Και καμιά από τις αναρίθμητες εκδόσεις της δεν ακούγεται σαν Subaru. Το ίδιο ισχύει και για τις παλαιότερες Alfa Romeo, που διέθεταν κινητήρα boxer. Η χροιά ήταν -και είναι ακόμα- χαρακτηριστική, όμως δεν πλησιάζει σε ομοιότητα αυτή των «Πλειάδων». Οπότε τι κάνει τόσο ξεχωριστό τον βρόντο των ιαπωνικών flat μοτέρ.

Δείτε ακόμα: Γιατί το νέο Honda Civic Type R έχει τρεις εξατμίσεις;

Οι άνισοι αυλοί της πολλαπλής εξαγωγής! Στα παλιότερα σύνολα, όπως το 2.5άρι που χρησιμοποιεί το τελευταίο STI, η σειρά ανάφλεξης πάει ανά πλευρά του boxer. Δηλαδή οι κύλινδροι 1 και 3 είναι πρώτοι, ακολουθούμενοι από τους 2,4. Λόγω σχεδίασης, η μια πλευρά (η ζυγή, δηλαδή, των 2-4) διαθέτει αυλούς μικρότερου μήκους από την απέναντι. Αυτό προκαλεί ανομοιομορφία στην διαδρομή των καυσαερίων, καθώς αυτά των κυλίνδρων 1-3 διανύουν μεγαλύτερη διαδρομή μέχρι το downpipe, ενώ είναι και λιγότερο ευθεία σε σχέση με των 2-4. Αυτές οι διακυμάνσεις, μετουσιώνονται σε μεταπτώσεις των παλμών εξαγωγής, οι οποίες προκαλούνται από τα άνισα κενά μεταξύ τους. Τα οποία, εν τέλει, φτάνουν μέχρι την εξάτμιση και από εκεί στα αυτιά των παρισταμένων, υπό την μορφή της boxer μελωδίας που έχουμε λατρέψει στα Subaru.

Διαβάστε επίσης: Tο πιο ακραίο Subaru WRX STI είναι γεγονός (+video)

Τα καινούργια μοτέρ, όπως το 2λιτρο του WRX και το 1.600άρι του Levorg, έχουν ίσους αυλούς εισαγωγής, προς όφελος της οικονομίας καυσίμου, της μείωσης του turbo lag και των εκπομπών ρύπων. Αυτό που δεν έχουν, όμως, είναι ο ηχητικός αντίκτυπος των Subaru της παλιάς σχολής. Τον οποίο μπορούμε να απολαύσουμε ακόμα -για περιορισμένες εμφανίσεις- στο WRX STI, που δεν είναι σίγουρο αν θα αντικατασταθεί. Ο ήχος του, πάντως, σίγουρα όχι.

Get it on Google Play Download on the App Store