Το «έξυπνο» κουμπί της νέας Mercedes GLA (+video)

H νέα Mercedes GLA χαρακτηρίζεται για την «SUV-οποίηση» των γραμμών και του χαρακτήρα της, που σκοπό έχουν να την απομακρύνουν από την A-Class (στην οποία βασίζεται) και να την φέρουν πιο κοντά στην GLC.

Φυσικά, ως γνήσιο τέκνο της Mercedes, δεν θα μπορούσε να μην βρίθει τεχνολογίας. Στο εσωτερικό κυριαρχεί η τάση της ψηφιακής εποχής, με δυο οθόνες να φροντίζουν για τον έλεγχο των λειτουργιών του αυτοκινήτου. Αναλόγως έκδοσης, οι διαστάσεις ποικίλουν. Ξεκινάνε από δυο 7 ιντσών, συνεχίζουν με μια 7 και μια 10,25 ιντσών (για πίνακα οργάνων και ταμπλό αντίστοιχα) και ολοκληρώνονται με δυο 10,25 ιντσών, στην ενιαία τεχνοτροπία Widescreen. Ξεχωρίζει η τεχνολογία ENERGIZING, που ενσωματώνει ορθοπεδικά καθίσματα τα οποία ρυθμίζονται αυτόματα σε κλίση πλάτης και ύψος εδράνου, αναλόγως ύψους οδηγού-συνοδηγού, για την εύρεση της ιδανικής θέσης.

Δείτε ακόμα: Νέα Mercedes-AMG GLA 35 με 306 ίππους

Το πακέτο ασφαλείας απαρτίζεται από το Driving Assistance Package, που -αναλόγως έκδοσης- διαθέτει το σύστημα DISTRONIC (αυτόματο φρενάρισμα, ενεργή διατήρηση απόστασης και απενεργοποίηση κινητήρα σε σταθερή ταχύτητα και με επιλεγμένη την λειτουργία ECO), διατήρηση λωρίδας, ανίχνευση τυφλών σημείων και οδικής σήμανσης.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, η νέα GLA ενσωματώνει ένα ιδιαίτερο και εξόχως χρηστικό χαρακτηριστικό, που μεταφέρθηκε από τη νέα GLS. Πρόκειται για την λειτουργία «Car Wash», η οποία με το πάτημα ενός κουμπιού κλείνει αυτόματα παράθυρα και ηλιοροφή (όπου υπάρχει), αναδιπλώνει τους καθρέπτες, βάζει τον εξαερισμό στην ανακύκλωση, απενεργοποιεί τους αισθητήρες βροχής και παρκαρίσματος (για να μην  «χτυπάνε»), εμφανίζοντας παράλληλα -επίσης εφόσον υπάρχει- την λήψη από την εμπρός κάμερα του συστήματος περιμετρικής ορατότητας. Όλα ώστε να διευκολύνουν το έργο του οδηγού κατά την προετοιμασία και την είσοδο του αυτοκινήτου στο πλυντήριο.

Διαβάστε επίσης: Η Mercedes-AMG A45 S «ξυρίζει» τα BMW M2 και Audi RS3 (+video)

Βέβαια, πέρα από τη διαδικασία του πλυσίματος, η εν λόγω λειτουργία λύνει τα χέρια (ή τα δάχτυλα, ακριβέστερα) του οδηγού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή σε περίπτωση ξαφνικής μπόρας, κλείνοντας αυτόματα όλες τις γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να ξεχαστεί κάποια ανοιχτή.

Δείτε το Car Wash Mode εν δράσει στην GLS, δια χειρός carwow.com, από το 11.28 μέχρι το 13.23 του video (σημειωτέον, στις Η.Π.Α. τα παράθυρα και η ηλιοροφή δεν κλείνουν αυτόματα λόγω νομοθεσίας, που λογικά έχει να κάνει με τους θανάτους ξεχασμένων παιδιών σε κλειδωμένα αυτοκίνητα).

Get it on Google Play Download on the App Store