Το λάστιχο που δεν θέλει αλλαγή ποτέ! (+video)

Έχουμε να δούμε πολλά στο μέλλον από τα αυτοκίνητα και τις τεχνολογίες που τα περιβάλλουν, το μόνο σίγουρο. Ήδη η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει την εμφάνισή της, όπως και τα περιβάλλοντα επαυξημένης πραγματικότητας. Για τα ελαστικά δε, η Goodyear ετοιμάζει πραγματική επανάσταση και σκοπεύει να καταργήσει τις αλλαγές!

Το reCharge είναι ίσως ό,τι πιο καινοτόμο έχουμε δει στο σχεδιασμό του «μαύρου χρυσού» των αυτοκινήτων. Εκτός του ότι δεν χρησιμοποιεί αέρα -ο οποίος στο μέλλον φαίνεται πως δεν θα αποτελεί στοιχείο των ελαστικών- και δεν κινδυνεύει από κλατάρισμα, πάει ένα (πολλά, βασικά) βήματα παραπέρα καταργώντας τις αλλαγές! Ο χειρότερος εφιάλτης των βουλκανιζατέρ, με άλλα λόγια.

Δείτε ακόμα: Γιατί τα λάστιχα των αυτοκινήτων είναι μαύρα;

Η επαναστατική τεχνολογία της αμερικανικής εταιρίας βασίζεται στην αναγέννηση των δομικών υλικών, με τη χρήση συνθετικού πολυμερούς που χρησιμοποιεί ένα από τα ανθεκτικότερα οργανικά υλικά στον πλανήτη: τον ιστό της αράχνης. Ο οδηγός του αυτοκινήτου βλέπει την κατάσταση του ελαστικού όχι από τον δείκτη φθοράς, αλλά από μια κυκλική μπάρα που προσομοιώνει τα γραφικά επιπέδου μπαταρίας στις ηλεκτρονικές συσκευές. Όταν η μπάρα αδειάσει, δεν παίρνει γρύλους, σταυρούς και μπουλονόκλειδα. Ούτε ψάχνει για ρεζέρβα. Απλούστατα, τοποθετεί μια κάψουλα στο κέντρο του τροχού και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας γίνονται πραγματικότητα.

Η κάψουλα απελευθερώνει στο εσωτερικό του τροχού το προαναφερθέν υλικό, που αναγεννά τον σκελετό και τα δομικά χαρακτηριστικά του ελαστικού. Το πέλμα επίσης ανανεώνεται, ενώ οι επιλογές είναι πρακτικά ανεξάντλητες. Το reCharge προσφέρει σωρεία διαφορετικών πελμάτων και σύνθεσης, ανάλογα το οδηγικό προφίλ και τις ανάγκες μετακινήσεων. Μάλιστα, η ευκολία στην αλλαγή των χαρακτηριστικών δίνουν τη δυνατότητα για βελτιστοποίηση της οδικής συμπεριφοράς, αλλά και της ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης: Αέρας ή άζωτο στα ελαστικά; Τι είναι καλύτερο;

Για παράδειγμα, αν έχετε το ελαστικό ρυθμισμένο -διότι ουσιαστικά περί ρύθμισης μιλάμε- για οδήγηση πόλης και θέλετε να πάτε εκδρομή σε χιονοδρομικό, δεν χρειάζεται να τρέχετε για χειμερινά κλπ. Οδηγείτε κανονικά μέχρι να αρχίσουν οι δύσκολες συνθήκες, εκεί τοποθετείται τις κάψουλες και σε χρόνο dt έχετε χειμερινό ελαστικό. Αναλόγως για αλλαγή από χειμερινό σε ελαστικό επιδόσεων, σε αμιγώς για χρήση πίστας και ούτω καθεξής. Οι διαθέσιμες επιλογές μάλιστα, φτάνουν μέχρι το χρώμα του ελαστικού!

Δείτε ακόμη: Πόση διαφορά κάνουν τελικά τα χειμερινά ελαστικά; (+video)

Προφανώς δεν πρόκειται για τεχνολογία που θα δούμε αύριο στους δρόμους. Ο ορίζοντας κάνει λόγο για το απώτερο μέλλον, σε συνδυασμό με την εξ ολοκλήρου αυτόνομη οδήγηση. Αλλά έχει ενδιαφέρον να παρακολουθούμε το πού οδεύει η αυτοκίνηση.

 

Get it on Google Play Download on the App Store