Βασιλιάς το νέο Hyundai Mufasa

Ένα βασιλικό όνομα μπαίνει στη γκάμα της Hyundai επί κινεζικού εδάφους, μέσω ενός νέο SUV που αποτελεί κράμα Tucson και Kia. Το Mufasa είναι ο νέος εκπρόσωπος των Κορεατών στα μικρομεσαία crossover, έχοντας για «νονό» μια από τις πιο αξέχαστες ταινίες της Disney.

Για όσους δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν, Mufasa ήταν ο βασιλιάς της ζούγκλας στο αλησμόνητο «Ο βασιλιάς των λιονταριών», που είχε συγκινήσει τις παιδικές μας καρδούλες (κι ακόμα το κάνει, για να είμεθα ειλικρινείς) το 1994. Οι Κορεάτες (ή καλύτερα οι Κινέζοι) αποφάσισαν να δανειστούν το όνομα ενός εκ των διασημότερων χαρακτήρων της Disney, ρισκάροντας παράλληλα νομικές διαμάχες για τα πνευματικά δικαιώματα. Το Mufasa τοποθετείται ανάμεσα στο Bayon και το Tucson από πλευράς διαστάσεων, φτάνοντας στα 4.475 χλστ. μήκους (4.180 χλστ. το Bayon, 4.630 χλστ. το Tucson), λειτουργώντας σαν ένα είδος «αντι-Kona» (δεν διατίθεται στην Κίνα, αλλά υπάρχει το παρόμοιων διαστάσεων ix35).

To ενδιαφέρον γύρω από το Mufasa επικεντρώνεται στη σχεδιαστική προσέγγιση, που συνδυάζει στοιχεία από διάφορα Hyundai και Kia: το Sportage και το EV6. Μπροστά συναντάμε το μοτίβο «X», αντλώντας έμπνευση από το Sportage. Τα φωτιστικά σώματα θυμίζουν Santa Fe και τα LED ημέρας νέο Kona ή Staria, ενώ πίσω η διαμόρφωση της πόρτας του πορτμπαγκάζ και το σχήμα των φωτιστικών σωμάτων παίρνουν ιδέες από το EV6.

Εικόνα από το εσωτερικό δεν έχουμε, αλλά γνωρίζουμε ποιος κινητήρας θα αναλάβει την κίνησή του. Ενικός αριθμός, καθώς μόνο ένα σύνολο θα υπάρχει αρχικά: ένα 2.0λιτρο τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό, απόδοσης 160 ίππων. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά αναφέρουν βάρος 1.910 κιλών, αλλά δεν αποκλείεται να πρόκειται για τυπογραφικό. Σχεδόν 2 τόνοι απόβαρο για αυτοκίνητο 4,4 μέτρων που δεν είναι υβριδικό ή ηλεκτρικό, είναι ανεξήγητα πολύ. Η τελική ταχύτητα πάντως μοιάζει να πιστοποιεί το μεγάλο βάρος, καθώς δεν ξεπερνά τα 187 χλμ./ώρα.

Το Mufasa θα περιοριστεί στην αγορά της Κίνας, με το ντεμπούτο να προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Μάρτιο, στο Σαλόνι της Σαγκάης.

Get it on Google Play Download on the App Store