Δοκιμή Kia Soul 1.6 diesel 136 PS

Το Kia Soul είναι ένα αυτοκίνητο το οποίο κυκλοφορεί καιρό ανάμεσά μας. Μπορεί να μην αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην γκάμα της Kia από πλευράς πωλήσεων, παρόλα αυτά σίγουρα είναι το πιο ξεχωριστό μοντέλο της. Εμείς, το δοκιμάζουμε στην πετρελαιοκίνητη έκδοσή του με τους 136 ίππους, η οποία διατίθεται αποκλειστικά με το εξοπλιστικό πακέτο Premium και κοστίζει 19.490 ευρώ με τον εξοπλισμό του να είναι υπερπλούσιος τόσο σε επίπεδο άνεσης όσο και σε επίπεδο ασφάλειας.

Δείτε εδώ όλες τις δοκιμές μοντέλων Kia

Το Kia Soul βρίσκεται πλέον στην δεύτερη γενιά του και έχει διατηρήσει το ιδιαίτερο στυλ με το οποίο μας συστήθηκε το οποίο πραγματικά το καθιστά ένα από τα πιο ξεχωριστά crossover της ελληνικής αγοράς, ενώ πλέον έχει συμπληρώσει μια δεκαετία καριέρας από όταν μας συστήθηκε μέχρι και σήμερα. Φυσικά πολλά έχουν αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα, καθώς πλέον δεν υπάρχει εταιρεία που να μην έχει την δική της πρόταση στην κατηγορία των crossover και φυσικά ο ανταγωνισμός είναι πολύ πιο έντονος από ότι δέκα χρόνια πριν. Για αυτό τον λόγο εξάλλου η Kia οχύρωσε το μοντέλο της προκειμένου να μείνει αλώβητο από τα χτυπήματα των ανταγωνιστών.

Χαρακτηριστική εμφάνιση

Στην δεύτερη γενιά του λοιπόν το Kia Soul διατηρεί την σχεδιαστική αρχιτεκτονική του, όπως αυτή μας συστήθηκε στην πρώτη γενιά. Κύριο χαρακτηριστικό της αποτελεί η γραμμή οροφής η οποία είναι παράλληλη με το έδαφος, η διχρωμία (η οποία είναι μέρος του προαιρετικού εξοπλισμού), τα χαρακτηριστικά φώτα εμπρός, η απουσία γρίλιας και τα πίσω φώτα τα οποία είναι κάθετα τοποθετημένα. Φυσικά δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα και τα μικρά παράθυρα στο πλάι, που υπογραμμίζουν τον δυναμισμό του αυτοκινήτου, αφήνοντας περισσότερο χώρο στις μεταλλικές επιφάνειες του αμαξώματος.

Ποιοτικό εσωτερικό με έμφαση στο design

Όπως είναι φυσικό, ένα τόσο ιδιαίτερο σε εμφάνιση αυτοκίνητο εξωτερικά, δεν θα μπορούσε να διαφέρει από τα υπόλοιπα μοντέλα και δεν αναφερόμαστε μόνο στους ανταγωνιστές αλλά και σε αυτά της ίδιας της Kia. Αν και θα θέλαμε περισσότερο χρώμα στην καμπίνα του, καθώς το μαύρο κυριαρχεί, σίγουρα η έμφαση στις λεπτομέρειες προσδίδει πόντους στο συνολικό στυλ. Εκτός όμως από την σχεδίαση, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στα ποιοτικά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, τα οποία είναι διακρίνονται για την συναρμογή τους και το φινίρισμά τους, ενώ το τιμόνι με τα πολλά κουμπιά και η οθόνη αφής 7,0 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό σίγουρα κερδίζουν τις εντυπώσεις. Φυσικά όλα αυτά απαιτούν ένα διάστημα εξοικείωσης, ίσως και λίγο… διάβασμα στο εγχειρίδιο, παρόλα αυτά σύντομα θα νιώσετε πως παίζετε τα πάντα στα δάχτυλα. Οι χώροι από την άλλη είναι από τα θετικά του Kia Soul και σε αυτό φυσικά βοηθά και η σχεδίαση με την ψηλή οροφή να αφήνει χώρο για το κεφάλι και των πίσω επιβατών, ενώ στο κάθισμα μπορούν να φιλοξενηθούν έως και τρεις ενήλικες μεσαίου αναστήματος. Από την άλλη ο χώρος αποσκευών είναι στα 354 λίτρα και με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων φτάνει στα 1.367

Δυνατός και οικονομικός πετρελαιοκινητήρας

Το νέο Kia Soul διατίθεται στην χώρα μας σε δύο εκδόσεις, η μία είναι βενζίνης 1.6 λτ. με 132 ίππους και η άλλη είναι πετρελαίου με τον 1.6 λτ. CRDi κινητήρα, ο οποίος αποδίδει 136 ίππους και διατίθεται είτε με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, είτε με αυτόματο DCT επτά σχέσεων. Στην περίπτωσή μας το Kia Soul εξοπλίζεται με τον πετρελαιοκινητήρα ο οποίος συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο προκειμένου να περάσει την δύναμη στους εμπρός τροχούς. Το μοτέρ αυτό αποδίδει 136 ίππους στις 4.000 σ.α.λ. και 260 Nm ροπής από τις 1.500 έως και τις 3.000 σ.α.λ. Τιμές που σε συνδυασμό με το βάρος των 1.315 κιλών χαρίζουν στο Soul 0-100 χλμ./ώρα σε 11,2 δλ. και τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα. Στην πράξη το μοτέρ αποδεικνύεται αρκετά πρόθυμο και οικονομικό, καθώς σε πραγματικές συνθήκες καταναλώνει κατά μέσο όρο 6,5 λίτρα/100 χλμ. Η λειτουργία του κινητήρα είναι αρκετά καλή, με τον θόρυβό του να είναι διακριτικός και να μην γίνεται ενοχλητικός στην καμπίνα, ενώ οι κραδασμοί δεν ενοχλούν σε καμία περίπτωση. Η απόκρισή του στο πάτημα του γκαζιού είναι άμεση και σίγουρα θα ικανοποιήσει με την δύναμή του ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.

Δείτε όλες τις δοκιμές νέων αυτοκινήτων ανά μάρκα

Με έμφαση στην άνεση

Η αλήθεια είναι πως το Kia Soul είναι ένα αυτοκίνητο το οποίο δίνει έμφαση στην άνεση και οι μηχανικοί του το πέτυχαν και με το στήσιμο της ανάρτησής του, η οποία είναι αρκετά μαλακή και αποσβένει έτσι ικανοποιητικά τις όποιες ανωμαλίες του οδοστρώματος. Το τιμόνι με την τεχνητή αίσθηση έχει σωστό βάρος για να μην κουράζει στην πόλη και να μην είναι ελαφρύ στον αυτοκινητόδρομο, το πεντάλ των φρένων είναι αρκετά προοδευτικό και χωρίς νεκρή διαδρομή, το κιβώτιο των έξι σχέσεων κουμπώνει χωρίς να διστάζει ακόμη και σε πολύ γρήγορες αλλαγές.

(+) Ξεχωριστή εμφάνιση, ποιοτικά υλικά στο εσωτερικό, ευρυχωρία καμπίνας, απόδοση κινητήρα, εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας, εργοστασιακή εγγύηση 7 χρόνια, δωρεάν ανανέωση χαρτών για 7 χρόνια

(-) Χώρος αποσκευών, οδηγική αίσθηση, ορατότητα προς τα πίσω

Καύσιμο
Πετρέλαιο
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.582
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
6
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
136/4.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
260/1.500 – 3.000
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
11,2
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
180
Αστική (λτ./100 χλμ.)
5,7
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
4,3
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
4,8
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
127
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
152,4
Εμπρός ανάρτηση
Γόνατα Μακφέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Ημιάκαμπτος άξονας
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω φρένα
Δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
4.140
Πλάτος (χλστ.)
1.800
Ύψος (χλστ.)
1.605
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.570
Βάρος (κιλά)
1.315
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
354
Αστέρια
(4)
Ασφάλεια ενηλίκου
75%
Ασφάλεια παιδιού
82%
Ασφάλεια πεζού
59%
Επικουρικά συστήματα
56%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Αυτόνομη πέδηση
 
Διατήρηση Λωρίδας
 
Έλεγχος τυφλών σημείων
 
Αναγνώριση πινακίδων
 
Αυτόματα φώτα
 
Αυτόματοι υαλοκαθαριστήρες
 
Ψηφιακός πίνακας οργάνων
 
Σύστημα πολυμέσων
 
Κάμερα οπισθοπορείας
 
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
19.490
Get it on Google Play Download on the App Store