Νέο Nissan Qashqai και 1.2 & 1.6 turbo

Νέοι κινητήρες βενζίνης 1.2 και 1.6 DIG-T με 115 και 150 PS

Λίγη ώρα μετά την ζωντανή πρεμιέρα του νέου, δεύτερης γενιάς Nissan Qashqai κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες φωτογραφίες και πληροφορίες. Εξωτερικά αν και με την πρώτη ματιά φαίνεται παρόμοιο με το νέο X-Trail, με μια πιο προσεκτική ματιά και φέρνοντας τα δύο αυτοκίνητα δίπλα – δίπλα παρατηρούμε ότι έχουν αρκετές αισθητικές διαφορές σε κάθε πλευρά του αμαξώματός τους. Αντιθέτως το εσωτερικό είναι ίδιο μεταξύ των δύο νέων αυτών SUV, τα οποία μοιράζονται τη νέα ίδια  πλατφόρμα CMF.

Οι διαστάσεις του δε διαφέρουν κατά πολύ από του πρώτου Qashqai, από το οποίο το νέο είναι κατά 49 χιλιοστά μακρύτερο (4.379 χλστ.), 20 χιλιοστά πιο πλατύ και 15 χλστ. πιο χαμηλό. Έτσι αυξήθηκε κατά 20 λίτρα ο χώρος αποσκευών (430 λίτρα) με το διπλό δάπεδο και βελτιώθηκαν οι διαθέσιμοι χώροι για τους επιβάτες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στον αεροδυναμικό συντελεστή (Cd=0,32), όπως είναι το επίπεδο πάτωμα και το σύστημα Active Grille Shutter, μέσω του οποίου τα πτερύγια στον εμπρός προφυλακτήρα ανοίγουν ή κλείνουν ανάλογα με τις ανάγκες ψύξης του κινητήρα και είναι στάνταρ στα μοντέλα diesel και με μηχανικό κιβώτιο.

Στον τομέα των κινητήρων, ο 1.6 λίτρων που  εφοδίαζε το πρώτης γενιάς Qashqai αντικαταστάθηκε από τον 4κύλινδρο 1.2 DIG-T απόδοσης 115 ίππων και 190 Nm ροπής με 6τάχυτο κιβώτιο (προφανώς ο 1.2 TCe της Renault με κάποιες βελτιώσεις). Από το ερχόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η διάθεση και του 1.6 DIG-T των 150 ίππων με κατανάλωση 5,6 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 132 γρ./χλμ. Την γκάμα των μηχανικών συνόλων πλαισιώνουν οι ντίζελ dCi των 1.5 λίτρων με 110 ίππους και κατανάλωση 3,8 λτ./100 χλμ. και ο 1.6 λίτρων 130 ίππους με κατανάλωση από 4,4 λτ./100 χλμ. Παράλληλα με το μηχανικό αυτό σύνολο θα συνδυάζεται τετρακίνηση και το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Xtronic. 

Από πλευράς δυναμικών χαρακτηριστικών, το νέο Qashqai διαθέτει αμορτισέρ με διπλά έμβολα για καλύτερη άνεση σε κάθε οδόστρωμα, το σύστημα διεύθυνσης με την ηλεκτρική υποβοήθηση είναι εντελώς καινούργιο και περιλαμβάνει δύο επιλογές ρύθμισης, τη Normal για περισσότερη ευκολία στους χειρισμούς και την Sport για καλύτερη αίσθηση στα χέρια του οδηγού. Επιπλέον το νέο Qashqai εφοδιάζεται με μια σειρά ηλεκτρονικών συστημάτων που βελτιώνουν τη δυναμική συμπεριφορά του οχήματος τα οποία είναι τα εξής: Active Control Ride (παρακολουθεί την ταχύτητα του τροχού), Active Brake Engine (έλεγχος πέδησης και μέσω του κινητήρα), Active Control Trace (παρακολουθεί τη συμπεριφορά και τροχιά του αυτοκινήτου) και το γνωστό Hill Start Assist (υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα). 

Επιπλέον, εφοδιάζεται με πολλά ακόμα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, όπως είναι το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης, το σύστημα «αφύπνισης» του οδηγού, η αναγνώριση των οδικών πινακίδων, η λειτουργία προειδοποίησης ακούσιας αλλαγής κατεύθυνσης και το σύστημα ανίχνευσης οχημάτων στα τυφλά σημεία του αυτοκινήτου. Ακόμα εξοπλίζεται με αισθητήρες ανίχνευσης αντικειμένων κατά την οπισθοπορεία, αυτόματη λειτουργία των προβολέων, με το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης και το νέο σύστημα πολυμέσων NissanConnect με οθόνη αφής 7 ιντσών.   

Η ανάρτηση του δεύτερης γενιάς Qashqai αποτελείται από γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω για τις εκδόσεις με κίνηση μόνο εμπρός, ενώ πολλαπλούς συνδέσμους έχουν τα τετρακίνητα μοντέλα (μόνο το 1.6 dCi).

Get it on Google Play Download on the App Store