Η συμβολή της Opel στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος




Η Opel έχει μία αξιόλογη συμβολή στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου, 2013). Από το 2008 που λανσαρίστηκε η τεχνολογία ecoFLEX, η εταιρία έχει παρουσιάσει μία ευρεία γκάμα πολύ αποδοτικών μοντέλων επιτυγχάνοντας συνεχή μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων. Η αυτοκινητοβιομηχανία προσφέρει αληθινούς πρωταθλητές οικονομίας σε όλες τις σειρές μοντέλων, από το ηλεκτρικό Ampera μέχρι το οικογενειακό, πολυχρηστικό Zafira Tourer. Η επιτυχία της Opel έγκειται στην ισορροπία μεταξύ οικονομικής κατανάλωσης και επιδόσεων των κινητήρων. Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα με την εξέλιξη του Opel Corsa. Το μικρό αυτοκίνητο ήταν το πρώτο μοντέλο της Opel στην έκδοση ecoFLEX με κατανάλωση μικτού κύκλου 4,5 lit / 100 km και ισχύ 55 kW/75 hp. Χάρη στις συνεχείς βελτιώσεις, το τρέχον Opel Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX με 70 kW/95 hp διανύει 100 km με υποδειγματική κατανάλωση μόλις 3,3 lit  (88 g/km CO2) – πληρώντας τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 5.

Από το 2008, η Opel κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση του δημοφιλούς μικρού αυτοκινήτου κατά 27% με αντίστοιχη αύξηση των επιδόσεων! Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο παράδειγμα εξέλιξης των κινητήρων όπως εκφράζεται σε απόδοση.

Ο λευκός στόλος: Καθαρός πετρελαιοκινητήρα, αποδοτικός βενζινοκινητήρας, αξιόλογες εναλλακτικές επιλογές

Σήμερα, στους πρωταθλητές οικονομίας της Opel τον πρώτο λόγο έχει ένα ασυμβίβαστο ηλεκτρικό όχημα. Το Opel Ampera είναι ένα κανονικό, τετραθέσιο sedan που μπορεί να καλύψει μέχρι 80 km αποκλειστικά με ηλεκτροκίνηση. Και εάν η μπαταρία ιόντων λιθίου 16 kWh φορτίζεται με ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο οικολογικός χαρακτήρας παραμένει ανέπαφος. Με τη βοήθεια του συστήματος επέκτασης αυτονομίας – ενός βενζινοκινητήρα 1.4 l – το Ampera μπορεί να διανύσει μέχρι 500 km χωρίς επαναφόρτιση ή ανεφοδιασμό ενδιάμεσα.

Όμως επειδή τα περιβαλλοντικά οφέλη δεν είναι θεαματικά με μερικά μόνο οικονομικά καινοτόμα μοντέλα, η Opel έχει βελτιώσει σημαντικά την απόδοση ολόκληρης της γκάμας της τα τελευταία χρόνια. Η κύρια σειρά μοντέλων Astra διαθέτει αρκετές οικολογικές εκδόσεις. Το Astra 1.7 CDTI ecoFLEX καταναλώνει μόλις 3,7 lit diesel / 100 km (99 g/km CO2) με άριστα χαρακτηριστικά επιδόσεων: 96 kW/130 hp και μέγιστη ροπή 300 Nm. Το αντίστοιχο βενζινοκίνητο μοντέλο, το Astra 1.4 Turbo ecoFLEX αποδίδει 103 kW/140 hp με κατανάλωση μόλις 5,5 lit / 100 km (μικτός κύκλος). 

Ακόμα πιο εντυπωσιακές είναι οι πολύ χαμηλές τιμές κατανάλωσης του μεγάλου μοντέλου της οικογένειας Opel. Το πολυμορφικό Zafira Tourer μεταφέρει επτά επιβάτες και καταναλώνει μόνο 4,1 lit diesel / 100 km (109 g/km CO2) στην έκδοση 1.6 CDTI ecoFLEX. Ο τετρακύλινδρος μιας νέας γενιάς κινητήρων αποδίδει ισχύ 100 kW/136 hp (ροπή 320 Nm) και ήδη πληροί τις προδιαγραφές Euro 6. Επομένως, ο νέος diesel εκτός από τις πολύ χαμηλές εκπομπές CO2, μειώνει δραστικά και τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx). Όμως οι επιλογές δεν σταματούν σε αυτή την πολύ οικονομική έκδοση του επταθέσιου. Ανάλογα με τις αποστάσεις οδήγησης και τη χρήση, το Opel Zafira Tourer μπορεί να παραγγελθεί σε οικολογικές εκδόσεις με φυσικό αέριο (1.6 Turbo CNG ecoFLEX) ή υγραέριο (1.4 LPG ecoFLEX).

Η ναυαρχίδα: Βενζινοκίνητο μοντέλο Turbo με κατανάλωση επιπέδου diesel 

Το κομψό Opel Insignia μήκους 4.83 m ανοίγει νέους δρόμους με το καλύτερο πρότυπο: ο 1.4 Turbo ecoFLEX είναι ο πιο οικονομικός βενζινοκινητήρας στη μεσαία κατηγορία. Το sedan καταναλώνει μόνο 5,5 lit / 100 km (126 g/km CO2) με αυτό τον οικονομικό κινητήρα να αποδίδει 103 kW/140 hp και μέγιστη ροπή 220 Nm χάρη στην τεχνολογία overboost.

Η αντίστοιχη έκδοση diesel 2.0 CDTI ecoFLEX με τεχνολογία Start/Stop έχει λιγότερες απαιτήσεις καυσίμου και μειώνει εντυπωσιακά την κατανάλωση στα 4,3 lit / 100 km (112 gr/km CO2). Το σημαντικότερο: η οδηγική απόλαυση δεν περιορίζεται. Το Insignia αποδίδει 118 kW/160 hp και πλούσια ροπή 380 Nm όταν χρειάζεται. Με τέτοιες κορυφαίες τιμές, το Opel Insignia χαρακτηρίζεται ως A+ CO2.

Σε σωστή πορεία: η Opel έχει ήδη πάνω από 200 βραβευμένα μοντέλα

Η Γερμανική Υπηρεσία Ενέργειας απονέμει την ετικέτα CO2. Αυτή κατατάσσει όλα τα οχήματα σε κατηγορίες από A+ (dark green) έως G (dark red), παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες στον καταναλωτή. Η καλή, πράσινη περιοχή περιλαμβάνει τις κατηγορίες A+ – C. Σήμερα, η Opel μπορεί να προσφέρει πάνω από 200 διαφορετικές εκδόσεις μοντέλων σε αυτή την κατηγορία οικονομικών αυτοκινήτων.

Πέρσι, επτά μοντέλα Opel κέρδισαν την καλύτερη ετικέτα CO2 A+, και στα μέσα του 2013 είναι ήδη 21 -τριπλασιάζοντας το συνολικό αριθμό πριν καν περάσουν 12 μήνες! Επιπλέον, 37 αυτοκίνητα κατατάσσονται σαν A και 65 ακόμα σαν B. Οι τιμές αυτές είναι εντυπωσιακές και αποδεικνύουν τη δέσμευση της Opel στην εξέλιξη των οχημάτων και κυρίως των κινητήρων. 

Get it on Google Play Download on the App Store