Οδηγούμε το Opel Crossland X (+video)

Λίγο πριν τα τέλη του 2016 η Opel κατά την ανανέωση του Mokka λάνσαρε και τη νέα ονομασία «Χ» των crossover και SUV μοντέλων της, με πρώτο το compact της SUV να μεταλλάσσεται σε «Mokka X». Από εκεί και πέρα συνεχίστηκαν οι «X» παρουσιάσεις νέων μοντέλων της Opel, με το μικρότερο Crossland X να λανσάρεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, αλλά και να έπεται το μεγαλύτερο Grandland X (δείτε εδώ την πρώτη μας επαφή στην Ιταλία) το φθινόπωρο. Το Crossland X αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Opel με την PSA Peugeot-Citroen (πάτωμα, κινητήρες και κιβώτια έρχονται από τους Γάλλους) και αποτελεί το νέο όπλο της εταιρείας στην πλέον αναπτυσσόμενη κατηγορία των μικρών crossover. Εμείς, προσκεκλημένοι της ελληνικής αντιπροσωπείας είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το Crossland X σε μια διαδρομή 350 χιλιομέτρων από την Αθήνα στα Μέθανα και πίσω, από όπου σας μεταφέρουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις.


 

Ελκυστική και νεανική σχεδίαση

Το νέο Opel Crossland X διατηρεί ένα compact 5θυρο αμάξωμα 4,2 μέτρων μήκους, με αυξημένο ύψος 1.605 χλστ. και αρκετές γυάλινες επιφάνειες, που προσφέρουν πολύ καλή περιμετρική ορατότητα. Χαρακτηριστικό στοιχείο της υπόστασής του αποτελούν επίσης οι άφθονες καμπύλες, η διχρωμία οροφής/αμαξώματος (στάνταρ στη δεύτερη έκδοση εξοπλισμού X-Clusive), αλλά και η χρωμιωμένη λωρίδα που ξεκινά από την εμπρόσθια κολώνα και καταλήγει πάνω από τα πίσω φώτα, κάνοντας την οροφή να αιωρείται και παραπέμποντας στο μίνι Opel ADAM. Στο εμπρόσθιο τμήμα ξεχωρίζει επίσης η αλουμινένια «ποδιά» χαμηλά στον προφυλακτήρα που τονίζει τον περιπετειώδη χαρακτήρα του Crossland X, ενώ αντίστοιχη «ποδιά» συναντούμε και στο πίσω μέρος. Συνολικά, το νέο crossover της Opel έχει μια αρκετά φρέσκια και μοντέρνα σχεδίαση, που ταιριάζει απόλυτα στα αισθητικά χαρακτηριστικά της κατηγορίας.

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμή Opel Astra 1.4 Turbo 150 PS

Εσωτερικό με πολύ καλή πρακτικότητα και ευχάριστη εικόνα

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του νέου Opel Crossland X η σχεδίαση ακολουθεί τη νεότερη αισθητική φιλοσοφία των μοντέλων της γερμανικής εταιρείας, σε ένα ταμπλό όπου ξεχωρίζει η παρουσία της έγχρωμης οθόνης αφής των 8 ιντσών (στάνταρ 7 ιντσών) του συστήματος πολυμέσων. Παράλληλα, τονισμένη είναι και η πρακτικότητα, τόσο λόγω των αρκετών θηκών για μικροαντικείμενα, όσο και της δυνατότητας εφοδιασμού του Crossland X με συρόμενο κατά 150 χλστ. και διαιρούμενο (40/60) πίσω κάθισμα. Το κάθισμα αυτό εφόσον τραβηχτεί μπροστά αυξάνει την έτσι κι αλλιώς μεγάλη για τα δεδομένα της κατηγορίας χωρητικότητα των 410 λίτρων του πορτ-μπαγκάζ στα 520 λίτρα, ενώ με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα η χωρητικότητα αυτή φθάνει τα 1.255 λίτρα. Πολύ καλές εντυπώσεις μας άφησε το Crossland X και με τους χώρους για τους επιβάτες του, αφού 4 ενήλικες θα μεταφερθούν με άνεση στο εσωτερικό, ακόμη και εάν αυτοί ξεπερνούν τον μέσο όρο ύψους. Σε ό,τι αφορά τέλος στο ποιοτικό κομμάτι, η συνολική συναρμογή και το φινίρισμα κρίνονται παραπάνω από ικανοποιητικά, με το ταμπλό να συνδυάζει στο πάνω τμήμα του μαλακό πλαστικό και στο υπόλοιπο, σκληρά στην αφή υλικά.

Μοτέρ βενζίνης ή diesel από 81 έως και 110 ίππους

Η Opel προσφέρει το Crossland X με τρία γνωστά μας και εγνωσμένης αξίας μηχανικά σύνολα της PSA Peugeot-Citroen, που στόχο έχουν να καλύψουν τα θέλω των περισσότερων αγοραστών της κατηγορίας. Στη γκάμα συναντούμε λοιπόν αρχικά τον 1.200άρη ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα των 81 ίππων που συνδυάζεται με 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, συνεχίζει η turbo έκδοσή του με 110 άλογα και μηχανικό 5άρι κιβώτιο ή αυτόματο 6τάχυτο, ενώ οι επιλογές ολοκληρώνονται με τον 1.600άρη diesel των 99 ίππων, που συνδυάζεται επίσης με 5τάχυτο κιβώτιο. Προορισμός των κινητήρων είναι να τονίσουν τα οικονομικά χαρακτηριστικά του Crossland X εξ ου και συνδυάζονται με μακριάς κλιμάκωσης κιβώτια, όπως διαπιστώσαμε στην πράξη οδηγώντας τον diesel και τον ισχυρότερο βενζινοκινητήρα. Από πλευράς απόδοσης, ο βενζινοκινητήρας των 110 ίππων μας ικανοποίησε περισσότερο με τα χαρακτηριστικά του και κυρίως με τη δύναμή του στα υψηλότερο φάσμα περιστροφής του. Ο diesel, εκμεταλλεύεται την περισσότερη ροπή του ώστε σε συνδυασμό και με το μακρύ κιβώτιο να μειώσει την κατανάλωσή του, όμως εμφανίζει λογικά σημάδια κόπωσης πάνω από το μεσαίο φάσμα περιστροφής του. Τι θα θέλαμε παραπάνω; Μια 6η σχέση στα κιβώτια που θα βοηθούσε λίγο περισσότερο τον περιορισμό των στροφών στην εθνική, αλλά και λίγο καλύτερη αίσθηση κατά το κούμπωμα των σχέσεων από τον επιλογέα.

Διαβάστε ακόμα: Όλα τα νέα μικρά SUV του 2017

Ασφαλές και με πολύ καλή άνεση στο δρόμο

Στο δρόμο το νέο Opel Crossland X έχει δώσει αρκετή έμφαση στην παροχή πολύ καλών επιπέδων άνεσης, ένα στοιχείο αρκετά σημαντικό για ένα crossover που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις λακκούβες και κακοτεχνίες του οδοστρώματος στην πόλη. Ο οδηγός κάθεται όσο ψηλά χρειάζεται και έχει πολύ καλή περιμετρική ορατότητα λόγω των άφθονων γυάλινων επιφανειών, κάτι που επίσης τον βοηθά στις αστικές του μετακινήσεις. Εκτός πόλεως, το Crossland X προσφέρει στην ευθεία την απαιτούμενη ασφάλεια ενός υπερυψωμένου αυτοκινήτου, ενώ και στις στροφές τα όρια της πρόσφυσής του είναι υψηλά και οι κλίσεις από το αμάξωμα λογικές. Το τιμόνι από την πλευρά του, με ηλεκτρική υποβοήθηση, παρέχει την πληροφόρηση που απαιτείται και είναι ελαφρύ και εύκολο στους χειρισμούς. Σε ό,τι αφορά τώρα στους λάτρεις των εκτός δρόμου διαδρομών, το Crossland X λόγω του χαμηλού του βάρους και του υπερυψωμένου αμαξώματός του δεν θα πει όχι σε διαδρομές με πατημένο χώμα, όμως για το κάτι παραπάνω θα πρέπει κανείς να ανατρέξει στις 4Χ4 εκδόσεις του λίγο μεγαλύτερου Opel Mokka X.

Σε τιμές από 17.300 ευρώ και με δωρεάν internet για 1 χρόνο

Το νέο Opel Crossland X προσφέρεται στην ελληνική αγορά σε τιμές από 17.300 ευρώ για τις εκδόσεις βενζίνης, αλλά και 19.900 ευρώ για τις εκδόσεις diesel (Δείτε εδώ αναλυτικά τις τιμές και τον εξοπλισμό του Crossland X). Η ελληνική αντιπροσωπεία της Opel μαζί με το αυτοκίνητο προσφέρει ως δώρο στον αγοραστή τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες OnStar για 1 χρόνο, μαζί με 1 χρόνο δωρεάν παροχή internet που μετατρέπει το αυτοκίνητο σε WiFi Hotspot για έως και 7 συσκευές ταυτόχρονα. Παράλληλα, ισχύει εργοστασιακή εγγύηση 5 ετών ή 75.000 χιλιομέτρων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά*
Μοντέλο Crossland X 1.2 Crossland X 1.2 turbo Crossland X 1.6 CDTI Ecotec
Κυβισμός (κ.εκ.)  1.199 1.199 1.560
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)  81/5.750 110/5.500 99/3.750
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)  118/2.750 205/1.500 254/1.750
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)  14,0 10,6 (11,8) 12,0
Τελ. ταχύτητα (χλμ./ώρα)  170 188 (187) 180
Μεικτή κατανάλωση (λτ./100 χλμ.) 5,1 4,8 (5,3) 3,6
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.) 115 109 (121) 93
Βάρος (κιλά) 1.174 1.245 (1.289) 1.289
Διαστάσεις
ΜήκοςXΠλάτοςΧΎψος (χλστ.) 4.212Χ1.765Χ1.605
Μεταξόνιο (χλστ.) 2.604
Χώρος αποσκευών (λτ.) 410-520**
*Εργοστασιακές τιμές, Στην παρένθεση με αυτόματο κιβώτιο **Ανάλογα με τη θέση του προαιρετικού πίσω συρόμενου καθίσματος

 

Get it on Google Play Download on the App Store