Οδηγούμε στην Ελλάδα: Ford Fiesta ST Line και Vignale (+τιμές)

Πριν από λίγους μήνες η Ford παρουσίασε το νέο Fiesta ένα μοντέλο το οποίο βρίσκεται πλέον στην 8η γενιά του και όπως είναι λογικό αποτελεί πάντοτε υπολογίσιμη ποσότητα. Το μοντέλο της Ford από το καλοκαίρι βρίσκεται και στη χώρα μας και μάλιστα στις εκδόσεις ST-Line και Vignale.


Δείτε επίσης: Δοκιμή Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 125 PS

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του ίδιου αυτοκινήτου. Δύο εκδόσεις που ενώ έχουν την ίδια βάση, αποστασιοποιούνται αρκετά η μία από την άλλη. Και αυτό γιατί το ST-Line αναδεικνύει στον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου, ενώ το Vignale αποτελεί την Premium έκδοσή του, καθώς είναι άκρως πολυτελές.

Fiesta οδήγησης και πολυτέλειας
Το νέο Ford Fiesta αποστασιοποιείται αρκετά, σχεδιαστικά τουλάχιστον, από το παρελθόν του, αλλά αυτό είναι γνωστό και από τις απλές εκδόσεις του. Πλέον όμως, όσοι επιθυμούν ένα λίγο διαφορετικό Fiesta, μπορούν να απευθυνθούν είτε στο Fiesta ST-Line, είτε στο Vignale. Το πρώτο έχει πιο δυναμική σχεδίαση, καθώς συνοδεύεται από νέα εμπρόσθια γρίλια, ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες, πλαϊνές ποδιές, πίσω αεροτομή και ειδικής σχεδίασης ζάντες αλουμινίου. Από την άλλη, το Fiesta Vignale είναι πιο… κυριλέ, με χρωμιωμένη γρίλια εμπρός, ανασχεδιασμένους προβολείς ομίχλης με χρώμιο, ενθέσεις χρωμίου στο χαμηλά, στο πλάι του αμαξώματος και στον πίσω διαχύτη, αλλά και ζάντες 18 ιντσών, σχεδιασμένες ειδικά για την περίσταση.

Μοναδικά στοιχεία και στο εσωτερικό
Αλλαγές όμως δεν υπάρχουν μόνο στο αμάξωμα αλλά και στο εσωτερικό και δεν εννοούμε σε σχέση με το Fiesta προηγούμενης γενιά αλλά μεταξύ των δύο εκδόσεων ST-Line και Vignale. Το Vignale είναι πολυτελές καθώς διαθέτει δερμάτινες επενδύσεις στα καθίσματα καθώς και σε μεγάλο τμήμα του ταμπλό, αλλά και των πάνελ των θυρών. Από την άλλη το ST-Line διαθέτει σπορ καθίσματα, αλουμινένια πεντάλ, σπορ τιμόνι με επίπεδο κάτω τμήμα και πιο χοντρή στεφάνη με κόκκινες ή λευκές ραφές, αλλά και νέα σπόιλερ εισόδου που αναγράφουν «ST-Line». Στα υπόλοιπα στοιχεία τους οι δύο νέες εκδόσεις δεν διαφοροποιούνται συγκριτικά με τις «απλές» εκδόσεις του Fiesta, προσφέροντας καλούς χώρους για 4 ενήλικες στο εσωτερικό και πορτ-μπαγκάζ με καλή χωρητικότητα 293 λίτρων.

Από 85 έως 140 ίππους
H Ford προσφέρει τα νέα Fiesta ST-Line και Vignale με πολλές επιλογές κάτω από το καπό, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα από τον βραβευμένο 1.000άρη βενζινοκινητήρα EcoBoost σε εκδόσεις 100, 125 και 140 ίππων (ο 100άρης δεν διατίθεται στο ST-Line) και από τον diesel 1.500άρη κινητήρα TDCi με 85 και 120 ίππους (αποκλειστικά με 120 ίππους στο Vignale). Εμείς, είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε τον ισχυρότερο EcoBoost των 140 ίππων και κυρίως, με τα 180 Nm διαθέσιμης ροπής από τις 1.500 μέχρι και τις 5.000 στροφές. Το μοτέρ αυτό μας ικανοποίησε απόλυτα με το τράβηγμά του, την άφθονη παροχή της ροπής του σε ένα μεγάλο εύρος της λειτουργίας του, αλλά και την άψογη συνεργασία του με το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Στο πεδίο της κατανάλωσης, ακόμη και σε συνθήκες συνεχούς πίεσης και χωρίς να κάνουμε χρήση της Eco λειτουργίας του (αλλάζει την απόκρισή του για χαμηλότερη κατανάλωση), το μοτέρ αυτό δεν ξεπέρασε τα 8,0 λτ./100 χλμ. μέσης τιμής, ένα νούμερο πολύ ικανοποιητικό για κινητήρα της ισχύος του.Οι δύο νέες εκδόσεις του Ford Fiesta διαφέρουν και οδηγικά. Και αυτό γιατί η έκδοση ST-Line έχει σπορ ανάρτηση η οποία μειώνει την απόστασή του από το έδαφος κατά 10 χλστ. τονίζοντας έτσι τα δυναμικά χαρακτηριστικά του. Φυσικά η άνεση δεν είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του Vignale, το οποίο είναι ξεκάθαρα πως απευθύνεται σε ένα κοινό πιο συντηρητικό οδηγικά.

Διαβάστε ακόμη: Οι τιμές του νέου Ford Fiesta

Σε τιμές από 16.519 ευρώ το ST-Line και 17.396 ευρώ το Vignale
Στην ελληνική αγορά το νέο Ford Fiesta ST-Line θα προσφερθεί μόνο με τους κινητήρες βενζίνης EcoBoost των 125 και 140 ίππων, αλλά και τους 2 diesel με 85 και 120 ίππους. Οι τιμές του 3θυρου μοντέλου είναι 16.691 ευρώ και 17.350 ευρώ για τους δύο βενζινοκινητήρες, αλλά και 16.519 ευρώ και 16.880 ευρώ για τα diesel. Για τις 5θυρες εκδόσεις υπολογίστε επιπλέον 700 ευρώ. Στην περίπτωση του πιο πολυτελούς Vignale που προσφέρεται αποκλειστικά 5θυρο, το κόστος ξεκινά από τα 17.396 ευρώ για τον EcoBoost των 100 ίππων, συνεχίζει στα 19.223 ευρώ για τους 125 ίππους και στα 19.935 για τους 140, ενώ η diesel έκδοση των 120 ίππων κοστίζει 19.608 ευρώ. Και όλα αυτά με τη δυνατότητα απόκτησης με χρηματοδοτικό πρόγραμμα με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο 1,99% και εργοστασιακή εγγύηση 8 ετών!

Get it on Google Play Download on the App Store