Έλεγχοι σωστής λειτουργίας του αυτοκινήτου

Κάθε οδηγός οφείλει να κάνει τακτικούς ελέγχους στο αυτοκίνητό του, έτσι ώστε να κινείται με ασφάλεια και να προλάβει τυχόν απρόσμενες βλάβες. Για παράδειγμα λιγοστή ποσότητα λαδιού στον κινητήρα προκαλεί περισσότερες τριβές στα μηχανικά μέρη, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα υγρά, φρένων, αντιψυκτικού υγρού και υγρού του υδραυλικού τιμονιού.

Διαβάστε ακόμη: Ενέργειες σε περίπτωση υπερθέρμανσης του κινητήρα

Τα ελαστικά πρέπει να ελέγχονται εξωτερικά και οι πιέσεις τους, η μπαταρία δεν πρέπει να ξεχνιέται, όπως και τα φώτα, καθώς και άλλα τμήματα που παρουσιάζουν φθορές από την χρήση του αυτοκινήτου, όπως τα τακάκια, τα δισκόφρενα, να γίνονται τα τακτικά σέρβις κ.ο.κ.

Ας δούμε παρακάτω ποιοι είναι οι γρήγοροι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται πριν από ταξίδι, αλλά και σε τακτικά χρονικά διαστήματα:

Λάδι κινητήρα

Τραβήξτε έξω το δείκτη στάθμης λαδιού, σκουπίστε τον, τοποθετήστε τον όλο μέσα στο σωλήνα και επαναλάβετε. Η στάθμη λαδιού του κινητήρα δεν πρέπει να υπερβαίνει την ένδειξη MAX αλλά ούτε να είναι κοντά ή πιο κάτω από τη MIN, αφού τότε μπορεί να καίει λάδια ή να υπάρχει διαρροή.

Ψυκτικό υγρό

Συμπληρώστε ψυκτικό υγρό εάν η στάθμη είναι χαμηλή και μόνο όταν ο κινητήρας είναι κρύος, διαφορετικά όταν ανοίξετε την τάπα θα πεταχτούν καυτά υγρά προκαλώντας εγκαύματα.

Υγρό υδραυλικού τιμονιού

Στα πιο παλιά κυρίως αυτοκίνητα με υδραυλική υποβοήθηση στο τιμόνι υπάρχει σχετικό δοχείο στον κινητήρα. Ανοίξτε την τάπα, αφαιρέστε τη και δείτε την στάθμη υγρού, η οποία πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των ενδείξεων MIN και MAX.

Διαβάστε ακόμη: Τι κάνουμε πριν και μετά από ένα τροχαίο ατύχημα

Υγρό φρένων

Η στάθμη του υγρού φρένων πρέπει και εδώ να βρίσκεται μεταξύ των ενδείξεων MIN και MAX. Συνήθως το υγρό φρένων αντικαθίσταται κάθε δύο χρόνια για την αποφυγή δημιουργίας υδρατμών στο κύκλωμα.

Υγρό υαλοκαθαριστήρων – μάκτρα

Το υγρό των υαλοκαθαριστήρων είναι αυτό που αδειάζει πιο γρήγορα απ’όλα, γι’αυτό χρειάζεται πιο τακτικός έλεγχος. Καλό είναι να γεμίζετε το σχετικό δοχείο με αποσταγμένο νερό, έτσι ώστε να μην πιάνονται άλατα. Τα μάκτρα για να καθαρίζουν το παρμπρίζ αποτελεσματικά πρέπει να αντικαθίστανται κάθε χρόνο το φθινόπωρο.

Μπαταρία

Ελέγξτε τους πόλους της μπαταρίας αν είναι καθαροί και οι συνδέσεις με τα καλώδια να μην είναι χαλαρές. Στις κλειστού τύπου δείτε την σχετική ένδειξη αν είναι στο πράσινο, ή συμπληρώστε με υγρό στις ανοιχτού τύπου.

Ελαστικά

Κάντε έναν οπτικό έλεγχο για τυχόν κοψίματα και καρούμπαλα στα πλαϊνά, κάθε φορά που ελέγχετε τις πιέσεις των ελαστικών. Ανομοιόμορφη φθορά μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται ευθυγράμμιση – ζυγοστάθμιση.

Φώτα

Όλα τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου πρέπει να ελέγχονται για τυχόν καμένες λάμπες. Ανάψτε τα (μαζί και τα φλας) και δείτε αν ανάβουν.

Διαβάστε ακόμη: Οικονομική οδήγηση και μέτρηση κατανάλωσης

Get it on Google Play Download on the App Store