Πως γίνεται γρήγορα το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ (+video)

Αναμφίβολα, ένα από τα πιο ενοχλητικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε στο αυτοκίνητό μας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι το θάμπωμα του παρμπρίζ, το οποίο είναι και επικίνδυνο. Ας δούμε πως αντιμετωπίζεται γρήγορα και αποτελεσματικά, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που το αυτοκίνητό μας δεν έχει air condition.

Παλιότερα τα αυτοκίνητα δεν είχαν σύστημα κλιματισμού και ειδικό κουμπί για το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ. Οι μεγαλύτεροι ίσως θα θυμούνται τον εαυτό τους ως οδηγοί να σκουπίζουν με πανάκι το τζάμι ή να ανοίγουν το παράθυρο και να ξεπαγιάζουν όλοι οι επιβάτες, προκειμένου να καθαρίσουν το θαμπωμένο παρμπρίζ.

Πλέον, πολλά αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με συστήματα κλιματισμού και έχουν ειδικό κουμπί για το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ. Ας δούμε λοιπόν ποιο είναι αυτό το κουμπί αλλά και τι κάνουμε σε περίπτωση που το αυτοκίνητο έχει απλό air condition.

Διαβάστε ακόμα: Σωστός εξαερισμός και κλιματισμός στο αυτοκίνητο

Στην περίπτωση που το αυτοκίνητό μας είναι εξοπλισμένο με το σχετικό μπουτόν (συνήθως αναγράφει MAX στον ηλεκτρονικό κλιματισμό) για το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ, τότε αρκεί το πάτημά του προκειμένου να δούμε το τζάμι μας εμπρός να καθαρίζει, καθώς το σύστημα κλιματισμού αναλαμβάνει να στείλει τον αέρα στη σωστή θερμοκρασία στο εμπρός παρμπρίζ.

Τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα όταν το αυτοκίνητό μας δεν είναι εξοπλισμένο με σύστημα κλιματισμού αλλά με απλό air condition και αυτό γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση δε διαθέτει κουμπί για το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν πρέπει να πατήσουμε το κουμπί του air condition, να ανοίξουμε τον ανεμιστήρα στο τέρμα (πιο δυνατή σκάλα που έχει), να βάλουμε τον αέρα στο πιο ζεστό του σημείο (όσο πιο ζεστός ο αέρας τόσο περισσότερη υγρασία απορροφά), να επιλέξουμε κατεύθυνση αέρα προς το παρμπρίζ από το σχετικό χειριστήριο και να απενεργοποιήσουμε την ανακύκλωση του αέρα (διαφορετικά θα θαμπώσει περισσότερο). Τα παραπάνω βήματα είναι σημαντικά προκειμένου να εξασφαλίσουμε το ταχύτερο δυνατό ξεθάμπωμα.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί είναι λάθος η προθέρμανση του κινητήρα στο ρελαντί; (+video)

Και στις δύο περιπτώσεις αν θέλουμε ακόμη ταχύτερα αποτελέσματα, δεν έχουμε παρά να ανοίξουμε λίγο τα παράθυρα του αυτοκινήτου, αν αυτό είναι εφικτό, καθώς αυτο θα επιταχύνει τη διαδικασία σε όλη την καμπίνα (και στις υπόλοιπες γυάλινες επιφάνειες δηλαδή). Όσον αφορά στο πίσω παρμπρίζ, εκεί όλα τα αυτοκίνητα διαθέτουν αντιστάσεις, που ενεργοποιούνται με το πάτημα του ειδικού κουμπιού.

Αν πάλι έχουμε παλιό αυτοκίνητο και δεν διαθέτει κλιματισμό, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι η πρόληψη. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να περάσουμε το παρμπρίζ μας με αντιθαμβωτικό υγρό, το οποίο κάνει πολύ καλή δουλειά. Αν πάλι δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για αντιθαμβωτικό υγρό, τότε όπως θα δείτε και στο video, ο αφρός ξυρίσματος κάνει εξίσου καλή δουλειά!

 

Get it on Google Play Download on the App Store