Πώς να δεις αν ένα μεταχειρισμένο ήταν πλημμυρισμένο

Όπως είναι λογικό η καταστροφική και θανατηφόρα καταιγίδα στην Δυτική Αττική έχει πλήξει και εκατοντάδες αυτοκίνητα. Κάποια από αυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και κάποια άλλα πλημμύρισαν και θα πωληθούν από επιτήδειους.

Δείτε ακόμη: Πως να διεκδικήσεις αποζημίωση για κατεστραμμένο αυτοκίνητο λόγω πλημμύρας

Συνήθως, τα αυτοκίνητα αυτά αλλάζουν νομό και πωλούνται ως «άψογα» και «αγρατσούνιστα», προκειμένου να μην υποπτευθεί κανείς πως ήταν πριν σε περιοχή πληγείσα από πλημμύρα.

Όσοι λοιπόν βρίσκεστε σε αναζήτηση μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, καλά θα κάνετε πέρα από τον αυτονόητο έλεγχο τον οποίο περιγράφουμε εδώ αναλυτικά, να δείτε και πως μπορείτε να εντοπίσετε αν το αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει έχει εμπλακεί σε πλημμύρα.

Παρακάτω λοιπόν περιγράφουμε αναλυτικά τον έλεγχο που θα πρέπει να γίνει, για να αποκαλυφθεί ένα πλημμυρισμένο αυτοκίνητο:

  • Η μυρωδιά πάντα μπορεί να αποκαλύψει πολλά. Αν το αυτοκίνητο μυρίζει ανεξήγητα άσχημα τότε μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη υγρασίας στο εσωτερικό του η οποία έχει αφήσει τα αποτυπώματά της. Φυσικά, μπόλικο άρωμα μπορεί να καλύψει όποια δυσοσμία, οπότε να είστε πάντοτε καχύποπτοι.
  • Ελέγξτε το δάπεδο του αυτοκινήτου και όχι απλώς τα πατάκια. Η μοκέτα που ντύνει το πάτωμα, μπορεί να έχει συγκρατήσει υγρασία. Από την άλλη υποπτευθείτε τα χειρότερα αν δείτε την μοκέτα ολοκαίνουργια σε ένα αυτοκίνητο δεκαετίας… Προφανώς έχει αλλαχτεί για κάποιο λόγο και αυτός δεν θα είναι καλός.
  • Αν μπορείτε σηκώστε τη μοκέτα δαπέδου και ψάξτε πάλι για υγρασία. Το πάτωμα του αυτοκινήτου έχει κοιλότητες που μπορεί να συγκρατήσουν από υγρασία έως νερό.
  • Φυσικά το ίδιο πρέπει να κάνετε και με την μοκέτα στο χώρο αποσκευών.
  • Οπωσδήποτε ελέγξτε τις βάσεις των καθισμάτων. Δείτε προσεκτικά αν οι βίδες που τα συγκρατούν έχουν σημάδια. Αυτό σημαίνει πως το κάθισμα ή τα καθίσματα έχουν αλλαχτεί.
  • Σηκώστε το έδρανο του πίσω καθίσματος και ελέγξτε το πάτωμα του αυτοκινήτου και πιέστε το αφρώδες υλικό του καθίσματος να δείτε αν βγαίνει νερό.
  • Ελέγξτε προσεκτικά το εσωτερικό, τις θήκες και τα ντουλαπάκια του. Μπορεί να έχουν συγκρατήσει κάποιου είδους από βρωμιά που μεταφέρεται με το νερό.
  • Ψάξτε κάτω από το αμάξωμα για σκουριά.
  • Δείτε το χρώμα του λαδιού στον σχετικό δείκτη στάθμης. Αν δεν είναι φυσιολογικό και έχει γίνει καφέ (σαν το χρώμα του καφέ με το γάλα) τότε ίσως είναι ένδειξη πλημμυρισμένου αυτοκινήτου.
  • Ανοίξτε τις πόρτες και δείτε προσεκτικά αν υπάρχει αχνή, επίπεδη γραμμή που διατρέχει στο πάνελ της πόρτας, είτε στο αμάξωμα, εκεί που σφραγίζει η πόρτα.
  • Τέλος, κάντε μία δοκιμαστική οδήγηση με το αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει. Ακούστε προσεκτικά για ανεξήγητους θορύβους όταν γυρνάτε τη μίζα στο «On» και σιγουρευτείτε πως όλα τα ηλεκτρικά δουλεύουν μια χαρά.

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε και σχετικό video (στα αγγλικά) το οποίο δείχνει αρκετούς από τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν για να αποκαλυφθεί αν το αυτοκίνητο έχει πληγεί από πλημμύρα.

Φωτογραφία: dikaiologitika.gr

Get it on Google Play Download on the App Store