Απαραίτητα και χρήσιμα στο αυτοκίνητο

Κάθε αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ορισμένα άκρως απαραίτητα αντικείμενα, τα οποία εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών για κάθε απρόοπτο συμβάν. Τα περισσότερα από αυτά (πλην του εφεδρικού τροχού) μπορούν να είναι τακτοποιημένα σε ένα βαλιτσάκι, έτσι ώστε να μη διασκορπιστούν και να χτυπούν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Αυτά είναι τα εξής παρακάτω:

Εφεδρικός τροχός

Κάθε φορά, πριν από κάποιο μεγάλο ταξίδι ελέγχουμε την πίεση του αέρα στα ελαστικά μας. Όμως, δε θα πρέπει να αμελούμε τον έλεγχο της πίεσης και του εφεδρικού τροχού, ο οποίος μπορεί να μας σώσει από τη δύσκολη κατάσταση ενός κλαταρισμένου ελαστικού και να μας βοηθήσει να διανύσουμε μία απόσταση ώστε να επισκεφθούμε κάποιο βουλκανιζατέρ για την επιδιόρθωση. Αν αντί για ρεζέρβα υπάρχει κιτ επισκευής ελαστικού, να γίνεται και σε αυτό ένας έλεγχος.

Δείτε ακόμα: Πότε και γιατί πρέπει να αυξάνονται οι πιέσεις των ελαστικών

Φαρμακείο

Το φαρμακείο το οποίο πρέπει να διαθέτουν όλα τα αυτοκίνητα μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην παροχή των πρώτων βοηθειών. Θα πρέπει να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων αλλά και να συμπληρώνουμε οτιδήποτε λείπει από το εσωτερικό του μετά από κάποια χρήση, όπως οξυζενέ, γάζες, βαμβάκι, κ.λπ.

Πυροσβεστήρας

Ο πυροσβεστήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σπάνια ή και ποτέ. Ωστόσο, θα πρέπει να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η λειτουργία και προ πάντων η ημερομηνία λήξης. Ακόμη και δεν μας συμβεί ποτέ μια πυρκαγιά στο αυτοκίνητό μας, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε κάποιον άλλον συνάνθρωπό μας. 

Τρίγωνο – Γιλέκο

Από το αυτοκίνητο δεν πρέπει να απουσιάζουν επίσης, και αντικείμενα όπως το προειδοποιητικό τρίγωνο και το ειδικό φωσφοριζέ γιλέκο, έτσι ώστε να προειδοποιούνται από μακριά οι υπόλοιποι οδηγοί για πιθανό πρόβλημα και να μειώνουν ταχύτητα.

Καλώδια εκκίνησης ανάγκης

Είναι άκρως απαραίτητα και δεν πρέπει να λείπουν από κανένα αυτοκίνητο, γιατί η αποφόρτιση της μπαταρίας μπορεί να συμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, ακόμα και όταν είναι καινούργια (π.χ. αν μείνει ένα φως ανοιχτό). Πόσο μάλλον όταν η μπαταρία έχει αρχίσει και χάνει την ισχύ της (συνήθως μετά τα τρία χρόνια) και είναι ευάλωτη στο πολύ κρύο και ζέστη του περιβάλλοντος.

Δείτε ακόμα: Εκκίνηση έκτακτης ανάγκης κινητήρα με καλώδια

Ιμάντας ρυμούλκησης

Ούτε ο ιμάντας ρυμούλκησης δεν πρέπει να απουσιάζει από το αυτοκίνητο, αφού μπορεί να φανεί χρήσιμος σε μια απρόσμενη στιγμή. Άλλωστε πιάνει λίγο χώρο και το κόστος του είναι χαμηλό.

Γάντια – Φακός – Υγρά μαντηλάκια

Στο βαλιτσάκι με όλα τα απαραίτητα που πρέπει να έχει κάθε αυτοκίνητο δεν πρέπει να λείπουν τα γάντια, ο φακός και υγρά μαντιλάκια, τα οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε παν ενδεχόμενο. Από την αλλαγή ενός κλαταρισμένου ελαστικού, τα κλειδιά που μπορεί να πέσουν στο έδαφος μέσα στη νύχτα, τον καθαρισμό των χεριών από βρωμιές κ.ο.κ.

Δείτε ακόμα: Πως χαλάει γρήγορα το κιβώτιο ταχυτήτων και ο δίσκος πλατό

Get it on Google Play Download on the App Store