Επισκευάστε τα τάσια των τροχών με 5 ευρώ!

Τα πλαστικά καλύμματα των σιδερένιων ζαντών ή τάσια όπως είναι ευρέως γνωστά συνήθως γρατζούνιουνται πολύ εύκολα κατά το παρκάρισμα, ειδικά όταν το πεζοδρόμιο είναι ψηλό και το λάστιχο έχει χαμηλό προφίλ. Η αντικατάστασή τους με καινούργια αυθεντικά τάσια είναι τουλάχιστον ασύμφορη, αφού το κόστος του ενός φτάνει ακόμα και τα 40 ευρώ για ένα μικρό αυτοκίνητο, δηλαδή 160 ευρώ για την τετράδα. Πολύ πιο οικονομική επιλογή είναι η αλλαγή τους με τάσια after market που κοστίζουν περίπου 30 ευρώ η τετράδα, αλλά και πάλι σπάνε πολύ εύκολα και πολλές φορές δεν ταιριάζουν με το αυτοκίνητο αλλά και δεν εφάπτονται καλά με την ζάντα.

Πολύ λιγότερα όμως χρήματα θα σας κοστίζει αν τα γρατσουνισμένα τάσια που «φοράει» το αυτοκίνητό σας τα επισκευάσετε μόνοι σας. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι δύο κομμάτια γυαλόχαρτου (ένα λεπτό και ένα λίγο πιο χοντρό) και ένα ασημί χρώμα σε σπρέι, συνολικού κόστους περίπου 5 ευρώ.

Παρακάτω σας δείχνουμε τα 5 βήματα για την επισκευή τους:

1. Πρώτα αφαιρούμε τα τάσια από τους τροχούς. Σε πολλά αυτοκίνητα αφαιρούνται αφού τραβηχτούν με λίγη δύναμη, ενώ σε άλλα είναι βιδωμένα μαζί με τα μπουλόνια, τα οποία πρέπει να ξεβιδωθούν.

2. Παίρνουμε το χοντρό γυαλόχαρτο και τρίβουμε τις επιφάνειες που είναι πολύ γδαρμένες και χαρακωμένες. Έπειτα λειαίνουμε με το πιο λεπτό γυαλόχαρτο.

3. Μετά το τρίψιμο ξεπλένουμε τα τάσια με νερό για να αφαιρεθούν τα υπολείμματα και κατόπιν τα πλένουμε με σαπουνάδα για να μην μείνουν καθόλου βρομιές για να στρώσει το χρώμα. Σκουπίζουμε το νερό και τα αφήνουμε μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

4. Όταν βεβαιωθούμε ότι έχουν στεγνώσει τοποθετούμε τα τάσια σε οριζόντια θέση και ψεκάζουμε με το σπρέι, όχι σε πολύ κοντινή απόσταση (διαβάστε τις οδηγίες που θα υπάρχουν στην φιάλη). Βάψτε τα τάσια σε χώρο που δεν φυσάει, για να επιτευχθεί ομοιόμορφη βαφή. Καλό είναι να περαστούν δύο λεπτά στρώματα χρώματος για να καλυφθούν οι γρατσουνιές όσο καλύτερα γίνεται.

5. Αφήστε το χρώμα από τα τάσια να στεγνώσει μακριά από σκόνη και χώμα. Πιάστε τα προσεκτικά από τις άκρες για να δείτε αν κολλάει το χρώμα στα δάκτυλα που σημαίνει ότι δεν έχει στεγνώσει. Τοποθετήστε τα στους τροχούς και θα δείτε ότι θα αλλάξει σημαντικά η όψη ολόκληρου του αυτοκινήτου. Καλοφόρετα και προσοχή στα πεζοδρόμια…

Get it on Google Play Download on the App Store