Fiat Tipo Cross 1.0 Turbo σε τιμή για «κλείσιμο»

Στην γκάμα του Fiat Tipo έχει προστεθεί εδώ και λίγους μήνες, η νέα και ενδιαφέρουσα έκδοση Cross με βάση το 5θυρο αμάξωμα, αλλά με αρκετές αλλαγές που τονίζουν το πιο εκτός δρόμου προφίλ του. Χαρακτηριστικό που γίνεται άμεσα ορατό, από τις διάφορες προσθήκες που έχουν γίνει στο αμάξωμα του ιταλικού μικρομεσαίου crossover.

Συγκεκριμένα το Tipo Cross διακρίνεται κυρίως από τους νέου σχεδιασμού προφυλακτήρες, τις μπάρες οροφής και διάφορα μαύρα και ασημί προστατευτικά τμήματα περιμετρικά του αμαξώματος, όπως είναι στους προφυλακτήρες, στους θόλους των τροχών και τα μαρσπιέ. Πρόσθετα, η μάσκα με το καινούργιο λογότυπο της FIAT και νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, χαρίζουν στο αυτοκίνητο μια πιο επιθετική όψη. Επιπλέον, χάρη στην αυξημένη κατά 37 χιλιοστά απόσταση από το έδαφος, το Tipo Cross μπορεί να πατήσει πιο εύκολα εκτός ασφάλτου, συγκριτικά με το κλαστικό χάτσμπακ, το σεντάν και το στέισον βάγκον.

Πέρα όμως από το θελκτικό και μοντέρνο του παρουσιαστικό, το νέο Fiat Tipo Cross τραβάει το ενδιαφέρον και για τη χαμηλή του τιμή (το φθηνότερο μικρομεσαίο crossover). Αυτή ξεκινά τώρα με έκπτωση από τις 17.727 ευρώ (έναντι 19.537 ευρώ αρχικής) και με τον εξής εξοπλισμό: 6 αερόσακους, σύστημα διατήρησης λωρίδας, φώτα LED εμπρός και πίσω, όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, air condition, σύστημα πολυμέσων με οθόνη 7 ιντσών, πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, στιλιζαρισμένες ζάντες 16 ιντσών, προβολείς ομίχλης κ.λπ.

Καλαίσθητο παρουσιάζεται και το εσωτερικό του Fiat Tipo Cross, με τις νέες επενδύσεις και διακοσμητικά. Προαιρετικά μπορεί να τοποθετηθεί και μια νέα διαμορφώσιμη οθόνη TFT 7 ιντσών στον πίνακα οργάνων, καθώς και σύστημα πολυμέσων με οθόνη 10,25 ιντσών. Σε επίπεδο κατασκευής, το μαλακό υλικό που καλύπτει τη μεγαλύτερη επιφάνεια του άνω τμήματος του ταμπλό αναβαθμίζει την ποιότητα. Κανένα απολύτως παράπονο δεν θα υπάρξει σε χώρους, μιας και η καμπίνα του είναι πολύ ευρύχωρη για τη φιλοξενία τεσσάρων επιβατών (ή και ενός ακόμα με λίγο στρίμωγμα). Μεγάλο με τη σειρά του είναι και το πορτμπαγκάζ των 440 λίτρων.

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί ο ολοκαίνουργιος 1.000άρης 3κύλινδρος turbo κινητήρας, των 100 ίππων και 190 Nm ροπής από τις 1.900 σ.α.λ. Στην οδήγηση δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο δυνατός, ενώ παράλληλα έχει πολύ ραφιναρισμένη λειτουργία και τραβάει από τις χαμηλές στροφές. Η Fiat ανακοινώνει επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 12,2 δλ., τελική ταχύτητα 183 χλμ./ώρα, μεικτή κατανάλωση 5,5 λτ./100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 130 γρ./χλμ.

Οι αναρτήσεις του Tipo Cross έχουν σφιχτή ρύθμιση, ωστόσο δεν «κοπανάνε» όταν περνούν πάνω από έντονες και διαδοχικές ανωμαλίες του οδοστρώματος. Επιπλέον, το ημίψηλο χάτσμπακ εμφανίζει σταθερό πάτημα στις ευθείες των αυτοκινητόδρομων κινούμενο σε γρήγορους ρυθμούς, όπως και στις στροφές, με τον οδηγό να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί την δύναμη του μοτέρ.

Get it on Google Play Download on the App Store