Στο 80% από 30% ο φόρος για τα αυτοκίνητα με leasing

Το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Κυριακή περιλαμβάνει στις χιλιάδες σελίδες του μία ακόμα «βόμβα μεγατόνων» για χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες και ειδικότερα για όσους έχουν «εταιρικό αυτοκίνητο» με χρονομίσθωση (leasing). Ο φόρος θα αυξηθεί κατά 167% και από το 30% που ισχύει σήμερα θα εκτοξευθεί στο 80%! Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια το 60% των ταξινομήσεων καινούργιων αυτοκινήτων έχουν γίνει μέσω leasing.

Κάτι που σημαίνει, ότι για ακόμα μία φορά ο κλάδος του αυτοκινήτου δέχεται ένα ακόμα γερό χτύπημα κάτω από τη μέση και που αναμενόμενα να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των νέων ταξινομήσεων, με όποιες αρνητικές συνέπειες έχει αυτή για την πολύπαθη αγορά.

Τι αναφέρει το άρθρο 44, παράγραφος 1 του πολυνομοσχεδίου:

«Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού αυξάνεται, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα, ο τρόπος υπολογισμού της αγοραίας αξίας της παραχώρησης οχήματος από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα προς εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, από ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) του κόστους του οχήματος που εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη, ανάλογα με το εάν αποτελεί πάγιο στοιχείο της επιχείρησης ή αντικείμενο μίσθωσης.»

Get it on Google Play Download on the App Store