Δοκιμή Skoda Rapid Spaceback ντίζελ 1.6 TDI 90 PS

Με το νέο Rapid Spaceback, η Skoda εισέρχεται για πρώτη φορά στη δημοφιλή κατηγορία των μικρομεσαίων χάτσμπακ, προσφέροντας ότι αναζητά ένας οικογενειάρχης συν άριστο value for money, για το οποίο άλλωστε ανέκαθεν διακρίνονταν τα μοντέλα της Skoda. Συγκριτικά με το Rapid Sedan (δείτε εδώ τη δοκιμή του Rapid Sedan 1.2 TSI), το Rapid Spaceback με μήκος 4,3 μέτρα είναι πιο κοντό σε μήκος κατά 179 χιλιοστά λόγω του κοντύτερου πίσω προβόλου, ωστόσο έχει διατηρήσει το μακρύ μεταξόνιο των 2.602 χιλιοστών. Σχεδιαστικά διαφέρει από το Rapid Sedan από τη μεσαία κολόνα και πίσω, όπου ξεχωρίζουν τα τρίτα πλευρικά παράθυρα, η πόρτα του πορτ μπαγκάζ με το μεγάλο άνοιγμα και τα φωτιστικά σώματα που θυμίζουν εκείνα της νέας Octavia (δοκιμή Octavia 1.2 TSI και Octavia 1.6 TDI).

Στα highlights του μοντέλου ανήκει και η προαιρετική πανοραμική γυάλινη οροφή διαστάσεων 1.713×1.155 χιλιοστών. Αυτή συνδυάζεται με επιμηκυμένο παράθυρο στην 5η πόρτα, μαύρο σπόιλερ και καθρέπτες και φιμέ πίσω φωτιστικά σώματα.

Από τις μεγαλύτερες ευχάριστες εκπλήξεις που «κρύβει» το Rapid Spaceback είναι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του, οι οποίες είναι συγκρίσιμες με αυτοκινήτων της μικρής κατηγορίας. Η αρχική του έκδοση Active 1.2 TSI 86 HP κοστίζει από μόλις 12.350 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης έκπτωσης και απόσυρσης), ενώ στο ντίζελ 1.6 TDI 90 HP, η τιμή του ξεκινά από τις 14.590 ευρώ (με έκπτωση και απόσυρση). Να σημειώσουμε πως το Rapid Spaceback διατίθεται και σε εκδόσεις 1.2 TSI 105 HP, 1.4 TSI 122 HP μόνο με DSG-7 και 1.6 TDI 105 HP (δείτε εδώ τον τιμοκατάλογο).

Οικονομικός, ροπάτος και πολιτισμένος ο 1.600άρης ντίζελ

Ο αρχικός ντίζελ 1.6 TDI των 90 ίππων και 230 Nm ροπής από τις 1.500 σ.α.λ. ταιριάζει πολύ καλά στο Skoda Rapid Spaceback, αφού συνδυάζει την χαμηλή κατανάλωση (γύρω στα 6.0 λτ./100 χλμ. σε πραγματικές συνθήκες), με τις σβέλτες επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 11,9 δλ.) και την πολιτισμένη λειτουργία. Οι κραδασμοί και το κροτάλισμα είναι αρκετά φιλτραρισμένοι και ανεπαίσθητοι, ενώ ακόμα και σε γρήγορες ταχύτητες ο θόρυβος που φτάνει στην καμπίνα του αυτοκινήτου δεν θα ενοχλήσει. Το τράβηγμα και η ελαστικότητα του 1.600άρη ντίζελ είναι αρκετά ικανοποιητικά κυρίως από τις 1.500 σ.α.λ. και άνω που αποδίδεται η ροπή, ενώ σε κάθε πίεση του δεξιού πεντάλ ο κινητήρας επιταχύνει με προθυμία εν κινήσει και συνδυάζεται κατάλληλα με το 5άρι κιβώτιο και τον θετικό σε αίσθηση και ακριβή επιλογέα ταχυτήτων.

Ασφαλές και άνετο στο δρόμο με καλή αίσθηση

Το Rapid Spaceback 1.6 TDI 90 PS είναι κατάλληλα και σωστά ρυθμισμένο στο δρόμο έτσι ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή άνεση και την ασφάλεια χωρίς να νιώθει ο οδηγός «αποκομμένος» από τα τεκταινόμενα του δρόμου. Η ανάρτηση με τα γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και τον ημιάκαμπτο άξονα πίσω καταφέρνει και απορροφά αποτελεσματικά τις διάφορες ανωμαλίες των δρόμων (παρά τις 16άρες ζάντες με τα 215/45 ελαστικά της έκδοσης Elegance) και προσδίδει στο αυτοκίνητο ουδέτερη συμπεριφορά στις στροφές με λογικές κλίσεις και αυξημένα περιθώρια πρόσφυσης. Αρκετά σταθερό παρουσιάζεται και στις ευθείες ακόμα και σε «απαγορευτικές» ταχύτητες. Παράλληλα, ο οδηγός λαμβάνει καλή αίσθηση και ακρίβεια από το τιμόνι με την ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση, ενώ τα φρένα με τους δίσκους σε όλους τους τροχούς παρέχουν αποτελεσματική επιβράδυνση και σωστή αίσθηση από το αντίστοιχο πεντάλ.

Ιδιαίτερα ευρύχωρο εσωτερικό με καλή ποιότητα

Στα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Skoda Rapid Spaceback είναι και οι πολύ άνετοι χώροι τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές. Στο πίσω τμήμα της καμπίνας οι φιλοξενούμενοι έχουν στη διάθεσή τους άφθονο αέρα για τα πόδια, αρκετό ύψος και πλάτος για να μετακινηθεί ένα τρίτο άτομο. Στα συν και τα μεγάλα παράθυρα που χαρίζουν άπλετη φωτεινότητα και ορατότητα. Για τις αποσκευές υπάρχουν 415 πλήρως εκμεταλλεύσιμα λίτρα (έως 1.380 λτ. με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων), ενώ το σχήμα του είναι τετραγωνισμένο, υπάρχει διπλό δάπεδο, θήκες, γάντζοι και το μεγάλο άνοιγμα της πόρτας διευκολύνει την φορτοεκφόρτωση.  

Σχεδιαστικά στο εσωτερικό του Rapid Spaceback κυριαρχούν οι ευθείες γραμμές και επίπεδες επιφάνειες προς όφελος της εργονομίας και πρακτικότητας. Επιπλέον, το αυτοκίνητο της δοκιμής εφοδιαζόταν με σπορ καθίσματα, επένδυση μαύρης λάκας πιάνου στο ταμπλό και σπορ πεντάλ (πακέτο εξοπλισμού Dynamic), τα οποία χάριζαν μια «νότα» από RS. Ποιοτικά τα συμπαγή σκληρά πλαστικά είναι στιβαρά συναρμολογημένα και το φινίρισμα είναι προσεγμένο με τις επενδύσεις χρωμίου σε αεραγωγούς, τιμόνι και χειριστήρια (έκδοση Elegance) να αναβαθμίζουν το διάκοσμο.

(+) Value for money, χώροι για επιβάτες και αποσκευές, εργονομία, ορατότητα, κατανάλωση, ροπή κινητήρα, άνεση

(-)  Συντηρητική σχεδίαση εσωτερικού, υφή σκληρών πλαστικών επενδύσεων στις πόρτες

Καύσιμο
Πετρέλαιο
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.598
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
5
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
90/4.200
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
230/1.500
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
11,9
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
182
Αστική (λτ./100 χλμ.)
5,6
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
3,7
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
4,4
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
114
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
102.6
Εμπρός ανάρτηση
ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Ημιάκαμπτος άξονας, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αερ. δίσκοι
Πίσω φρένα
Δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρομηχανική
Μήκος (χλστ.)
4.304
Πλάτος (χλστ.)
1.706
Ύψος (χλστ.)
1.459
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.602
Βάρος (κιλά)
1.260
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
415
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
94%
Ασφάλεια παιδιού
80%
Ασφάλεια πεζού
69%
Επικουρικά συστήματα
71%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
2
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
14.590
Get it on Google Play Download on the App Store