Γιατί υπάρχει αυτή η ασφάλεια στις πόρτες;

7

Στις πίσω πόρτες των αυτοκινήτων υπάρχουν στην εσωτερική τους πλευρά ασφάλειες για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Αυτές ονομάζονται παιδικές ασφάλειες και εμποδίζουν το άνοιγμα των θυρών από το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Έτσι αποτρέπεται μια τέτοια τυχαία κίνηση κυρίως από παιδιά, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τη βίαιη έξοδο από το όχημα, όταν αυτό βρίσκεται αν κινήσει.

Δείτε ακόμη: Τι κινδύνους κρύβουν τα πατάκια του αυτοκινήτου!

Η παιδική ασφάλεια της πίσω πόρτας βρίσκεται στην άκρη της κάθε πίσω πόρτας, κοντά στο σημείο που είναι η εσοχή του μεντεσέ, χαμηλά στην τρίτη κολόνα (όχι στη μεσαία κολόνα). Όταν η παιδική ασφάλεια είναι στη θέση κλειδώματος, η πίσω πόρτα δε θα ανοίξει αν τραβηχτεί το εσωτερικό χερούλι.

Για να κλειδώσετε τη παιδική ασφάλεια αρκεί και μόνο μία μόνο κίνηση. Εντοπίστε την ασφάλεια, βάλτε ένα κλειδί (ή κατσαβίδι) μέσα στην εσοχή και γυρίστε το στη θέση κλειδώματος. Σε κάποια αυτοκίνητα υπάρχει ένας διακόπτης τύπου «on-off», ενώ σε ελάχιστα το κλείδωμα των πίσω ασφαλειών γίνεται μέσω μπουτόν που βρίσκεται στην κονσόλα για τα ηλεκτρικά παράθυρα στο υποβραχιόνιο του οδηγού. Κάθε φορά που επιβαίνουν παιδιά στο αυτοκίνητο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι παιδικές ασφάλειες θυρών.

Δείτε ακόμη: Πότε χρειάζεται αλλαγή ο δίσκος – πλατό του συμπλέκτη;

Προσοχή: Το κλείδωμα των θυρών από τον κεντρικό διακόπτη δεν αποτρέπει το άνοιγμα των θυρών από μέσα, παρά μόνο το κλείδωμα της ασφάλειας.