Να γιατί ρετάρει ένας νέος ή παλιός κινητήρας

Κάθε κινητήρας εσωτερικής καύσης και ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιεί, μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να παρουσιάσει μικρή ή μεγάλη βλάβη. Εάν συντηρείται σωστά και το αυτοκίνητο οδηγείται σε κανονικούς ρυθμούς (ούτε πολύ σιγά αλλά ούτε γρήγορα και άτσαλα), τότε οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποια δυσλειτουργία μειώνονται σημαντικά. Βέβαια υπάρχει και η φυσιολογική φθορά σε κάποια τσιμούχα, ιμάντα, φλάντζα κ.λπ. Για αυτό αν αντιληφθεί ο οδηγός ότι κάτι δεν δουλεύει κανονικά, δεν το αφήνει στην τύχη του και πάει απευθείας στο συνεργείο. Διαφορετικά η ζημιά και κατά επέκταση το κόστος επισκευής θα είναι μεγαλύτερα.

Όπως για παράδειγμα αν νιώσει ότι ζορίζεται να πάρει μπρος και μετά το μοτέρ ρετάρει και κάνει λες και έχει λόξιγκα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν ο οδηγός πατάει το πεντάλ του γκαζιού και ο κινητήρας αρνείται να ανεβάσει στροφές, μοιάζοντας σαν να έχει μπουκώσει. Μια πρώτη αιτία αποδίδεται σε νοθευμένο καύσιμο, που έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή καύση του μείγματος. Στη χειρότερη περίπτωση ένας από τους κυλίνδρους δεν δουλεύει σωστά, εξαιτίας κατεστραμμένου μπουζί. Ο έντονος θόρυβος και το τρέμουλο είναι οι πρώτες «παρενέργειες» σε μια τέτοια περίπτωση. Φυσικά αν το αντιληφθούμε σταματάμε το αυτοκίνητο σε ένα ασφαλές σημείο και καλούμε την οδική βοήθεια για να το πάει στο συνεργείο.

Εάν πάλι βγάζει από την εξάτμιση λευκό καπνό, σημαίνει ότι καίει λάδια και θέλει άμεση αντικατάσταση φλάντζας κεφαλής. Άλλο ένα πρόβλημα που δημιουργείται από την κακή καύση του καυσίμου και ο κινητήρας βενζίνης ακούγεται λες και είναι ντίζελ, είναι γιατί χτυπάει πειράκια. Γεγονός που αποδίδεται σε δύο κυρίως παράγοντες: α) Κακή ποιότητα καυσίμου και β) συνεχόμενη οδήγηση σε πολύ χαμηλές στροφές και με μεγάλη ταχύτητα στο κιβώτιο.

Στην ανάγκη οι οδηγοί να κάψουν λιγότερο καύσιμο κινούνται σε πιο χαμηλούς ρυθμούς, όμως κάνουν το λάθος να έχουν επιλεγμένη μεγάλη ταχύτητα στο κιβώτιο. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν αποφεύγεται το ρετάρισμα, αφού ο κινητήρας ζορίζεται να επιταχύνει το αυτοκίνητο και έτσι «κροταλίζει». Ταυτόχρονα καίει περισσότερο καύσιμο, το οποίο με τη σειρά του δεν αναφλέγεται και κατακάθεται στα τοιχώματα του θαλάμου καύσης, ειδικά στα συστήματα άμεσου ψεκασμού, που πλέον έχουν τα περισσότερα turbo downsized. Επομένως οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται μόλις ο κινητήρας ροπιάσει, αλλά δεν ζορίζεται για να αυξήσει χιλιόμετρα.

Αυτός ο τρόπος οδήγησης και ειδικά όταν γίνονται καθημερινά μικρές αποστάσεις, έχει ως επακόλουθο μία ακόμα δυσλειτουργία. Το μπούκωμα των φίλτρων DPF στα ντίζελ και GPF στα πιο σύγχρονα μοτέρ βενζίνης. Αν συμβεί αυτό ανάβει σχετική λυχνία στον πίνακα οργάνων. Η πρώτη λύση είναι η οδήγηση σε ανοιχτό δρόμο σε κανονικές έως πιο σβέλτες ταχύτητες και για περίπου 20 λεπτά (λεπτομέρειες αναφέρονται στα βιβλία χρήσης και συντήρησης των αυτοκινήτων). Έτσι θα καούν και θα απομακρυνθούν τα συσσωρευμένα σωματίδια άνθρακα και αιθάλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κάνει το ελαιόλαδο για γυάλισμα του ταμπλό;
Κάνει το ελαιόλαδο για γυάλισμα του ταμπλό;
Γιατί τρέμει το τιμόνι μετά από ζυγοστάθμιση;
Γιατί τρέμει το τιμόνι μετά από ζυγοστάθμιση; …
Πώς καθαρίζουν λεκέδες από μακιγιάζ στο αυτοκίνητο
Πώς καθαρίζουν λεκέδες από μακιγιάζ στο αυτοκίνητο …
Χρήσεις οινοπνεύματος και βενζίνης στο αυτοκίνητο
Χρήσεις οινοπνεύματος και βενζίνης στο αυτοκίνητο …
Πώς να καταστρέψετε το αυτοκίνητό σας!
Πώς να καταστρέψετε το αυτοκίνητό σας!
Τι μπορεί να κρύβει ένας πλυμένος κινητήρας;
Τι μπορεί να κρύβει ένας πλυμένος κινητήρας; …
Λύση για τα άλατα στους υαλοκαθαριστήρες
Λύση για τα άλατα στους υαλοκαθαριστήρες
Πώς να μη φθαρεί το αυτοκίνητο στην πόλη
Πώς να μη φθαρεί το αυτοκίνητο στην πόλη
Γιατί θολώνουν τα τζάμια όταν βρέχει; Πώς καθαρίζουν;
Γιατί θολώνουν τα τζάμια όταν βρέχει; Πώς καθαρίζουν; …
Εξοπλισμοί, επιδόσεις και τιμές του Renault Austral
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Renault Austral με έκπτωση έως 2.200 ευρώ (+τιμές)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τέλος οι φθηνές εκδόσεις στα περισσότερα Dacia
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τιμές και εξοπλισμοί των νέων Dacia Extreme
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ακριβό το πρώτο ηλεκτρικό MINI Cooper Cabrio SE
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των νέων BMW M3 CS, X5 και X6
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Διαθέσιμο το Ford Puma σε πιο χαμηλή τιμή
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Όλες οι τιμές του νέου Toyota Corolla Sedan
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των νέων Volvo XC40 και C40 Recharge
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το νέο DS 7. Δείτε τις τιμές του
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Oι τιμές του χαμηλής κατανάλωσης Mazda CX-60 Diesel
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store