Πώς τα λάστιχα βγάζουν περισσότερα χιλιόμετρα

Από τις αυξήσεις των τιμών που έχουν χτυπήσει κόκκινο σε πάρα πολλά προϊόντα, δεν θα μπορούσαν να… γλιτώσουν και τα ελαστικά των αυτοκινήτων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 30%, με αποτέλεσμα αρκετοί οδηγοί να μην μπορούν να τα αλλάξουν, ακόμα και όταν έχουν φθαρεί σε επικίνδυνο σημείο. Στην καλύτερη περίπτωση θα επιλέξουν μια φθηνή τετράδα (σίγουρα προτιμότερες οι πιο γνωστές μάρκες), ενώ στη χειρότερη θα επιλέξουν τα αμφιβόλου ποιότητας μεταχειρισμένα, γιατί πωλούνται πολύ φθηνότερα.

Πώς όμως μπορεί κάθε οδηγός να αυξήσει τη μακροζωία των ελαστικών του αυτοκινήτου του; Δεν χρειάζονται ούτε μαγικά, αλλά ούτε και ειδικές γνώσεις, παρά μόνο απλές τακτικές. Η ήρεμη και προνοητική οδήγηση είναι το παν, μαζί με πολύ απλούς ελέγχους.

Οι σωστές πιέσεις αποτελούν το παν για την ομοιόμορφη φθορά, συν την άνεση και ασφάλεια στο δρόμο. Ελαστικά με χαμηλότερη ή υψηλότερη πίεση από αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής έχουν ως αποτέλεσμα την πιο έντονη φθορά της γόμας στα πλαϊνά ή στο κέντρο. Χώρια που μειώνεται σημαντικά η πρόσφυση, αφού δεν πατάει ολόκληρο το πέλμα αλλά ένα μικρό μέρος του, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι αποστάσεις φρεναρίσματος και το αυτοκίνητο να γλιστράει πιο εύκολα στις στροφές.

Οι στροφές με τη σειρά τους, αποτελούν ένα από τους χειρότερους «εχθρούς» κάθε ελαστικού, γιατί φθείρονται υπέρμετρα οι εξωτερικές του πλευρές. Μπορεί για παράδειγμα το κεντρικό πέλμα να έχει αρκετό τακούνι, όμως τα πλαϊνά να έχουν λειανθεί. Σε κάποιους σίγουρα αρέσει να οδηγούν πιεσμένα, όμως υπάρχει και το ανάλογο τίμημα. Οπότε την κατάσταση σώζει η ομαλή και στρωτή οδήγηση, ή ιδανικά η επιλογή ενός δρόμου με περισσότερες ευθείες, εφόσον γίνεται καθημερινά.

Η προνοητική οδήγηση, συμβάλλει επίσης στη λιγότερη φθορά των ελαστικών -και όχι μόνο. Ο οδηγός πρέπει να κοιτάει μακρύτερα και όχι μόνο μέχρι το προπορευόμενο όχημα ή στα λίγα μέτρα. Όταν για παράδειγμα βλέπει ότι το φανάρι έχει ανάψει κόκκινο φανάρι, θα πρέπει να σηκώνει το πόδι του από το γκάζι και να επιβραδύνει ομαλά ρολάροντας, ασκώντας μικρή πίεση στο πεντάλ του φρένου (εφόσον πάντα το επιτρέπουν οι συνθήκες).

Οι κατασκευαστές των ελαστικών αλλά και των αυτοκινήτων στα εγχειρίδια χρήσης προτείνουν και κάτι ακόμα σημαντικό. Την αλλαγή των ελαστικών εμπρός – πίσω κάθε 15.000-20.000 χλμ. ανάλογα πάντα με τη χρήση. Στην πλειοψηφία των οχημάτων τα εμπρός ελαστικά φθείρονται πιο γρήγορα, γιατί σε αυτά πέφτει το περισσότερο βάρος του οχήματος, συν του ότι αναλαμβάνουν τη μεταφορά της ισχύος στο δρόμο (τα προσθιοκίνητα) το στρίψιμο και καταπονούνται πιο πολύ στο φρενάρισμα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μια τετράδα «κρατάει» τέσσερα χρόνια και 40.000 χλμ., ωστόσο τα νούμερα αυτά εξαρτώνται άμεσα από το στιλ οδήγησης, τις διαδρομές και τις καιρικές συνθήκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κάνει το ελαιόλαδο για γυάλισμα του ταμπλό;
Κάνει το ελαιόλαδο για γυάλισμα του ταμπλό;
Γιατί τρέμει το τιμόνι μετά από ζυγοστάθμιση;
Γιατί τρέμει το τιμόνι μετά από ζυγοστάθμιση; …
Πώς καθαρίζουν λεκέδες από μακιγιάζ στο αυτοκίνητο
Πώς καθαρίζουν λεκέδες από μακιγιάζ στο αυτοκίνητο …
Χρήσεις οινοπνεύματος και βενζίνης στο αυτοκίνητο
Χρήσεις οινοπνεύματος και βενζίνης στο αυτοκίνητο …
Πώς να καταστρέψετε το αυτοκίνητό σας!
Πώς να καταστρέψετε το αυτοκίνητό σας!
Τι μπορεί να κρύβει ένας πλυμένος κινητήρας;
Τι μπορεί να κρύβει ένας πλυμένος κινητήρας; …
Λύση για τα άλατα στους υαλοκαθαριστήρες
Λύση για τα άλατα στους υαλοκαθαριστήρες
Πώς να μη φθαρεί το αυτοκίνητο στην πόλη
Πώς να μη φθαρεί το αυτοκίνητο στην πόλη
Γιατί θολώνουν τα τζάμια όταν βρέχει; Πώς καθαρίζουν;
Γιατί θολώνουν τα τζάμια όταν βρέχει; Πώς καθαρίζουν; …
Εξοπλισμοί, επιδόσεις και τιμές του Renault Austral
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Renault Austral με έκπτωση έως 2.200 ευρώ (+τιμές)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τέλος οι φθηνές εκδόσεις στα περισσότερα Dacia
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τιμές και εξοπλισμοί των νέων Dacia Extreme
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ακριβό το πρώτο ηλεκτρικό MINI Cooper Cabrio SE
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των νέων BMW M3 CS, X5 και X6
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Διαθέσιμο το Ford Puma σε πιο χαμηλή τιμή
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Όλες οι τιμές του νέου Toyota Corolla Sedan
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των νέων Volvo XC40 και C40 Recharge
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το νέο DS 7. Δείτε τις τιμές του
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Oι τιμές του χαμηλής κατανάλωσης Mazda CX-60 Diesel
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store