Σωστές και λάθος κινήσεις με τα έντομα στο παρμπρίζ

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, οι οδηγοί έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες δυσκολίες, όπως είναι η γύρη από τα δέντρα, η άνοδος της θερμοκρασίας και τα έντομα που έρχονται σε επαφή με το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου. Το σημείο που ενοχλεί περισσότερο τον οδηγό είναι το παρμπρίζ, γιατί του μειώνει το οπτικό πεδίο. Κάτι που συμβαίνει σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου και ειδικά σε διαδρομές κοντά σε δάση και λίμνες, αφού μπορεί το αυτοκίνητο να τύχει να περάσει από σμήνη εντόμων, τα οποία καλύπτουν τα μετωπικά μέρη του αυτοκινήτου (μάσκα, φανάρια, καθρέπτες, παρμπρίζ) μέσα σε λίγα λεπτά.

Η λάθος κίνηση όταν κολλάνε έντομα στο παρμπρίζ

Η κλασική κίνηση που κάνουν οι περισσότεροι οδηγοί από ένστικτο ή συνήθεια, όταν σκάσει στο παρμπρίζ ένα έντομο και ειδικά μεγάλο, είναι να ενεργοποιήσουν τους υαλοκαθαριστήρες. Εάν στο σχετικό δοχείο υπάρχει σκέτο νερό, τότε αντί να καθαρίσει το τζάμι θα θολώσει από τη λιπαρή ουσία του εντόμου. Αν είναι πολλά, τότε δημιουργείται ένα θολό φιλμ στο παρμπρίζ και δεν καθαρίζει με τίποτα. Οπότε η ορατότητα μειώνεται δραστικά και στο ελάχιστο μαζί με αντηλιά. Για αυτό ειδικά τους πιο ζεστούς μήνες καλό είναι να τοποθετείται στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων υγρό κατά των εντόμων. Διαφορετικά είναι καλύτερα να μη γίνει χρήση των υαλοκαθαριστήρων και τα έντομα να ξεραθούν για να μειωθεί η λιπαρότητά τους.

Πάντα μαζί χαρτί κουζίνας και καθαριστικό τζαμιών

Ιδανικά, θα πρέπει ο οδηγός να έχει μαζί του πάντα αποθηκευμένα στο πορτ μπαγκάζ χαρτί κουζίνας και ένα υγρό καθαριστικό τζαμιών σπιτιού. Είναι απολύτως χρήσιμα και αποτελεσματικά, για να καθαρίσουν και τα φανάρια, τα οποία ενδεχομένως να έχουν γεμίσει και αυτά έντομα. Διαφορετικά, μια στάση σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων θα δώσει τη λύση, μέσω της χρήσης του κονταριού με το σφουγγάρι που έχουν σε κουβάδες, τοποθετημένα συνήθως δίπλα από τις αντλίες των καυσίμων.

Γρήγορα για πλύσιμο!

Αφού ο οδηγός φτάσει στον προορισμό του, καλό είναι να μην αφήσει για μέρες τα κολλημένα έντομα πάνω στις όποιες επιφάνειες του αυτοκινήτου, γιατί μετά απομακρύνονται πιο δύσκολα. Οπότε η καλύτερη λύση είναι μια άμεση επίσκεψη σε πλυντήριο αυτοκινήτων ή πλύσιμο με τον παραδοσιακό τρόπο, κοινώς με λάστιχο – κουβά – σφουγγάρι και με ελαφρώς χλιαρό νερό. Πρώτα νερό για να μαλακώσουν και μετά ελαφρύ τρίψιμο.

Get it on Google Play Download on the App Store