10 πολύτιμες συμβουλές για αθάνατο αυτοκίνητο!

Κάθε αυτοκίνητο χρειάζεται την απαραίτητη φροντίδα του, έτσι ώστε να διατηρηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μην αρχίσει να ζητάει από νωρίς επισκευές, άρα και να «τρώει» λεφτά. Άλλωστε ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν «να αλλάζουν αυτοκίνητα σαν τα πουκάμισα» όπως λέει κι ο σοφός λαός. Για αυτούς και πολλούς ακόμα λόγους, προκειμένου να απολαμβάνετε πολλά χρόνια και απροβλημάτιστα το αγαπημένο σας αυτοκίνητο, καλό θα ήταν να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές που συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε.

1. Οδηγείτε προσεκτικά!

Δεν εννοούμε μόνο να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα για να μην τρακάρετε, αλλά και να προσέχετε τους δρόμους για να αποφεύγετε τις λακκούβες, αλλά και κάθε είδους ανωμαλία του οδοστρώματος. Κι αυτό γιατί κάνουν μεγάλη ζημιά στο σύστημα ανάρτησης, στις ζάντες, στα σινεμπλόκ, ακόμα και στα ρουλεμάν των τροχών.

2. Χρησιμοποιήστε το air-condition

Μεγάλη μερίδα οδηγών τρέμει στην ιδέα να θέσει σε λειτουργία τον κλιματισμό, με τη δικαιολογία ότι αυξάνει την κατανάλωση. Μύθος, μιας και τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού είναι αποδοτικά και δεν καίνε! Όμως, η μη χρήση τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σύστημα (στις τσιμούχες και ακόμα και στον συμπιεστή), που σε τελική ανάλυση θα σας κοστίσουν πολλά περισσότερα συγκριτικά με την υποτιθέμενη κατανάλωση καυσίμου.

3. Πάρτε το πόδι από το συμπλέκτη!

Όσοι έχετε αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο (οι περισσότεροι οδηγοί άλλωστε), κόψτε τη συνήθεια να ξεκουράζετε το αριστερό σας πόδι στο πεντάλ του συμπλέκτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μικρή εμπλοκή του και κατ’ επέκταση την ταχύτερη φθορά του.

4. Κάντε το μια βόλτα συχνά πυκνά

Αν για τον οποιοδήποτε λόγο τις καθημερινές δεν κάνετε χρήση του αυτοκινήτου σας, φροντίστε μια φορά έστω την εβδομάδα να του κάνετε μια βόλτα. Ότι το γύρο του τετραγώνου, αλλά σε ανοιχτό δρόμο. Προφανώς για να μην μείνετε από μπαταρία, αλλά και για να διατηρούνται σε καλό επίπεδο τα φρένα κι ο συμπλέκτης. Επίσης όσοι από εσάς έχετε diesel μην ξεχνάτε να το βγάζετε στον αυτοκινητόδρομο να «δουλεύει» ο κινητήρας στις ψηλές στροφές για την απαραίτητη αναγέννηση του DPF. Το ίδιο ισχύει και για τα σύγχρονα μοντέλα βενζίνης με φίλτρο GPF.

5. Μην το αφήνετε για πολλά χιλιόμετρα με λαμπάκι!

Ακόμα μια κακή συνήθεια ορισμένων είναι να αφήνουν με ελάχιστα καύσιμα το ρεζερβουάρ και να οδηγούν με το αγχωτικό λαμπάκι. Όμως, αυτή η συνήθεια μπορεί να καταστρέψει το κύκλωμα τροφοδοσίας του αυτοκινήτου σας. Αν το καύσιμο έχει πέσει τόσο χαμηλά, υπάρχει κίνδυνος η αντλία καυσίμου να τραβήξει το ίζημα που συνήθως συγκεντρώνεται στον πάτο του ρεζερβουάρ. Πέρα από τη βλάβη στην αντλία μπορεί να προκληθεί και σημαντική βλάβη στα μπεκ ψεκασμού!

6. Κάντε συχνά τους απαραίτητους ελέγχους

Αν τώρα χρησιμοποιείτε συχνά το αυτοκίνητό σας, καλό είναι να ελέγχετε τακτικά τη στάθμη λαδιού, ψυκτικού υγρού, αλλά και του υγρού των φρένων. Οι λόγοι είναι ευνόητοι και πρόκειται για μια διαδικασία του ενός λεπτού, δίχως να χρειάζονται γνώσεις μηχανικού.

7. Μην αγνοείτε καμία προειδοποιητική λυχνία

Στην περίπτωση που ένα λαμπάκι ανάψει στον πίνακα οργάνων, ποτέ μην το αγνοήσετε. Γιατί η βλάβη μπορεί να έχει ήδη συμβεί, όμως πηγαίνοντας άμεσα το αυτοκίνητο στο συνεργείο θα προλάβετε τυχόν σοβαρότερες ζημιές. Γενικότερα δεν αγνοούμε καμία προειδοποίηση που θα εμφανιστεί ξαφνικά εν κινήσει, ή δεν σβήσει όταν πάρει μπρος ο κινητήρας.

8. Ακολουθήστε ευλαβικά το πρόγραμμα συντήρησης

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε σίγουρο το κεφάλι σας με το αυτοκίνητο που οδηγείτε, είναι να ακολουθείτε το πρόγραμμα συντήρησης που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σας. Αν μη τι άλλο αυτός που το κατασκεύασε ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να γίνει, έτσι ώστε να διατηρηθεί σαν καινούργιο σε βάθος χρόνου.

9. Τακτικό πλύσιμο μέσα – έξω

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά! Και όχι άδικα, αφού ένα καθαρό αυτοκίνητο πάντα δείχνει σε καλύτερη κατάσταση, ενώ ανάλογα ανεβάζει και τη διάθεση του οδηγού – επιβατών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η σκόνη, το χώμα και τα περιττώματα των πουλιών, είναι μερικοί από τους εχθρούς του χρώματος. Αντίστοιχα και ένα βρώμικο εσωτερικό είναι παράλληλα και ανθυγιεινό.

10. Κουκουλώστε το

Ίσως η καλύτερη λύση για να διατηρείτε το χρώμα του σαν καινούργιο, αλλά και για να μη χαλάνε το ταμπλό και οι διάφορες επενδύσεις στην καμπίνα. Επιλέξτε μια ποιοτική κουκούλα με μαλακή επένδυση στο εσωτερικό της και σαφώς να ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας. Αν μάλιστα διαθέτετε και γκαράζ, τότε το καμάρι σας θα λάμπει για πολλά χρόνια σαν την πρώτη μέρα που το πήρατε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πώς ξεθολώνουν αμέσως τα τζάμια του αυτοκινήτου;
Πώς ξεθολώνουν αμέσως τα τζάμια του αυτοκινήτου; …
Διατροφή και ταξίδι: Τι πρέπει να προσέξετε!
Διατροφή και ταξίδι: Τι πρέπει να προσέξετε!
Τι γλιστράει θανάσιμα στους δρόμους το φθινόπωρο;
Τι γλιστράει θανάσιμα στους δρόμους το φθινόπωρο; …
Το κλασικό λάθος των οδηγών με το χειρόφρενο
Το κλασικό λάθος των οδηγών με το χειρόφρενο …
Αιτία για τρακάρισμα η οδήγηση με λαμπάκι
Αιτία για τρακάρισμα η οδήγηση με λαμπάκι
Πως «πέφτει» η μπαταρία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Πως «πέφτει» η μπαταρία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; …
Πως μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου έως 50%;
Πως μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου έως 50%;
Πότε «χορταίνει» το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου;
Πότε «χορταίνει» το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου; …
Πότε ένας ντίζελ κινητήρας βγάζει λευκό καπνό;
Πότε ένας ντίζελ κινητήρας βγάζει λευκό καπνό; …
Ήρθαν τα νέα Kia Stonic με τιμή από 15.290 ευρώ
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέο σπορτίφ αυτοκίνητο με τιμή από 17.190 ευρώ
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των πιο φλογερών Fiat 500 (RED)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ποια η τιμή του VW ID.4 GTX 299 PS στην Ελλάδα;
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του Renault Arkana στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέα σειρά Fiat 500X με τιμές από 17.880 ευρώ
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ο «καυτός» εξοπλισμός του Hyundai i20 N Performance
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των Hyundai i20 N, Kona N και i30 N
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Πόσο κοστίζει η νέα BMW iX3;
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Πόσο κάνει η Mercedes EQS στην Ελλάδα;
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Citroen C3 Aircross
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store