Τα SOS για ασφαλή οδήγηση με τρέιλερ

Η οδήγηση με τρέιλερ χρειάζεται πάντοτε πολύ μεγαλύτερη προσοχή, γιατί αλλάζει η συμπεριφορά του αυτοκινήτου, αφού τραβάει επιπλέον βάρος και όγκο. Δυστυχώς όμως και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν οδηγοί που δεν το παίρνουν στα σοβαρά και τρέχουν στην αριστερή λωρίδα της εθνικής οδού φορτωμένοι με τρέιλερ, θέτοντας ανά πάσα ώρα και στιγμή σε κίνδυνο, τη δική τους ζωή αλλά και των υπολοίπων.

Ας δούμε παρακάτω, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε προτού ρυμουλκήσετε ένα τρέιλερ, σύμφωνα και με τις οδηγίες που δίνουν κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Καταρχήν, ο οδηγός φροντίζει ώστε να γίνεται σωστή συντήρηση του τρέιλερ και να το διατηρεί σε καλή κατάσταση. Πρέπει να ελέγχονται λάστιχα, φρένα, αναρτήσεις και οι επιφάνειες του τρέιλερ. Πολύ σημαντικό είναι όλα τα βάρη και τα φορτία του οχήματος και του τρέιλερ βρίσκονται εντός ορίων που αναγράφει ο κατασκευαστής στο εγχειρίδιο χρήσης.

Στερεώστε καλά τον κοτσαδόρο, τις αλυσίδες ασφαλείας και τα υπόλοιπα απαραίτητα εξαρτήματα στο τρέιλερ. Βεβαιωθείτε ότι είναι στερεωμένα όλα τα αντικείμενα στο εσωτερικό και επάνω στο τρέιλερ έτσι ώστε να μη μετακινούνται κατά την οδήγηση.

Κάντε ένα έλεγχο στα φώτα και τα φρένα του τρέιλερ και στις πιέσεις των ελαστικών του, συμπεριλαμβανομένης της ρεζέρβας. Λόγω του πρόσθετου βάρους, αλλάζουν και οι πιέσεις των ελαστικών του αυτοκινήτου. Εάν το αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα αυτόματης διακοπής λειτουργίας κινητήρα (start/stop), απενεργοποιείστε το πατώντας το κουμπί OFF. Το βάρος του τρέιλερ ενδέχεται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα πέδησης του οχήματός σας αν ενεργοποιηθεί η αυτόματη διακοπή λειτουργίας κινητήρα σε δρόμο με ανηφορική ή κατηφορική κλίση, ενώ ρυμουλκείτε ένα τρέιλερ.

Πάντα να οδηγείτε πιο αργά από το κανονικό και να τηρείτε τα αναρτημένα όρια ταχύτητας για οχήματα που ρυμουλκούν τρέιλερ. Στις στροφές η ταχύτητα να είναι πιο χαμηλή και να τις παίρνετε πιο ανοιχτά. Επίσης, αφήστε μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και μη φρενάρετε ή στρίβετε απότομα, γιατί θα προκληθεί απότομη αλλαγή φορτίου.

Η ταχύτητα ενός αυτοκινήτου κατά τη ρυμούλκηση τρέιλερ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 100 χλμ./ώρα ή τα 80 χλμ./ώρα όταν ρυμουλκείτε ένα τροχόσπιτο. Μεγάλη προσοχή θέλει στους πλάγιους ανέμους, αφού ενδέχεται να ταλαντώσουν το τρέιλερ και κατά επέκταση το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος. Τέλος, κατά τη στάθμευση, καλό είναι να τοποθετούνται και τάκοι σε όλα τα ελαστικά του τρέιλερ.

Get it on Google Play Download on the App Store