Τι να κάνω αν ο κινητήρας υπερθερμανθεί;

Μία από τις απρόσμενες καταστάσεις που απεύχεται κάθε οδηγός να του συμβεί, είναι να ανεβάσει ο κινητήρας θερμοκρασία. Κάτι που συνήθως συμβαίνει τους θερινούς μήνες, λόγω των υψηλών εξωτερικών θερμοκρασιών, οι οποίες επιβαρύνουν τη λειτουργία ενός μοτέρ, πόσο δε μάλλον όταν αυτό δεν είναι καλά συντηρημένο.

Η πρώτες ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι ο κινητήρας έχει υπερθερμανθεί, είναι όταν η βελόνα της θερμοκρασίας στον πίνακα οργάνων έχει πλησιάσει τα κόκκινα, ή αν έχει ανάψει σχετική λυχνία. Επίσης, αν ο οδηγός αντιληφθεί απώλεια ισχύος ή ακούσει πειράκια ή χτυπήματα στον κινητήρα, τότε θα πρέπει αμέσως να σταματήσει σε ένα ασφαλές σημείο το συντομότερο δυνατό.

Πρώτες ενέργειες:

Μετακινήστε τον επιλογέα των ταχυτήτων στη νεκρά ή στη θέση Ρ (για αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων) και εφαρμόστε το χειρόφρενο. Αν παράλληλα λειτουργεί ο κλιματισμός, τότε κλείστε τον και σταματήστε τον κινητήρα. Δείτε αν τρέχει ψυκτικό υγρό κάτω από το αυτοκίνητο ή αν βγαίνει ατμός από το καπό. Μην ανοίξετε αμέσως το καπό, αλλά αφήστε μέχρι να κρυώσει λίγο ο κινητήρας και περιμένετε μέχρι να σταματήσει να τρέχει ψυκτικό ή να βγαίνει ατμός. Εάν ο κλιματισμός είχε χρησιμοποιηθεί, είναι φυσιολογικό να τρέχει κρύο νερό όταν έχετε σταματήσει.

Αν δεν υπάρχουν ίχνη διαρροής ψυκτικού ή ατμού, αφήστε τον κινητήρα να λειτουργεί και ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι η φτερωτή για την ψύξη του κινητήρα είναι ενεργοποιημένη. Αν δεν δουλεύει η φτερωτή, σταματήστε τον κινητήρα.

Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε την αιτία για την υπερθέρμανση, περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία του κινητήρα να φτάσει στα κανονικά επίπεδα. Κατόπιν, αν υπήρξε απώλεια ψυκτικού, αφαιρέστε την τάπα του ψυγείου και προσθέστε ψυκτικό υγρό στο δοχείο μέχρι η στάθμη να φτάσει στο μέσο. Ξεκινήστε με προσοχή και σε ήπιους ρυθμούς, και να είστε σε ετοιμότητα για σημάδια υπερθέρμανσης. Αν ξανασυμβεί ξανά, τότε καλέστε αμέσως οδική βοήθεια.

Προσοχή!

Όταν λειτουργεί ο κινητήρας, κρατήστε χέρια, ρούχα και εργαλεία μακριά από κινούμενα μέρη, όπως η φτερωτή και οι ιμάντες, γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Μην αφαιρείτε ποτέ την τάπα του ψυγείου ή το καπάκι του ψυκτικού όσο το μοτέρ και το ψυγείο είναι ζεστά. Μπορεί να πεταχτεί με μεγάλη ορμή καυτό ψυκτικό και ατμός υπό πίεση προκαλώντας σοβαρό τραυματισμό. Όταν ο κινητήρας υπερθερμαίνεται λόγω χαμηλού ψυκτικού, αν προσθέσετε απότομα ψυκτικό μπορεί να προκληθούν ρωγμές στον κινητήρα. Για να αποφύγετε ζημιά, προσθέστε ψυκτικό σιγά και σε μικρές ποσότητες.

Get it on Google Play Download on the App Store