Πλύσιμο του αυτοκινήτου στο χέρι ή σε πλυντήριο;

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου δεν πρέπει να αμελείται και καλό είναι να γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αφού έτσι συντηρείται το χρώμα του αμαξώματος και το βερνίκι δεν χάνει τη γυαλάδα του. Οι ρύποι του περιβάλλοντος, η σκόνη, το χώμα, τα άλατα της βροχής και κυρίως τα περιττώματα των πουλιών αποτελούν τους βασικούς εχθρούς του χρώματος. Ποιο πλύσιμο είναι όμως πιο κατάλληλο για το αυτοκίνητο; Στο χέρι ή σε πλυντήριο; Ας δούμε τα θετικά και τα αρνητικά σε κάθε περίπτωση.

Πλύσιμο στο χέρι

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου στο χέρι έχει τα μυστικά του και πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες. Αρχικά, ξεπλένουμε το αυτοκίνητο με αρκετό νερό έτσι ώστε να απομακρυνθούν σκόνες, πετραδάκια και να μαλακώσουν οι ξεραμένες βρομιές. Δεν ξεχνάμε την περιοχή γύρω από τους θόλους των τροχών, τα μαρσπιέ και γενικότερα το κάτω μέρος του αμαξώματος. Καλό είναι να υπάρχει λάστιχο με πιεστικό πιστόλι ή ακόμα καλύτερα πλυστικό μηχάνημα.

Σε καθαρό κουβά ρίχνουμε νερό και μικρή ποσότητα ειδικού σαμπουάν αυτοκινήτου με κερί. Αποφεύγουμε το υγρό πιάτων ή ακόμα χειρότερα καθαριστικών που είναι για το σπίτι. Χρησιμοποιούμε σφουγγάρι για πλύσιμο αυτοκινήτου και όχι σφουγγάρι πιάτων, γιατί είναι πιο σκληρό και αφήνει χαρακιές. Καλό είναι να υπάρχει διαφορετικό σφουγγάρι για το αμάξωμα και άλλο για τα πιο λερωμένα κάτω τμήματα. Ξεκινάμε πάντα από πάνω προς τα κάτω και δεν αμελούμε να ξεπλένουμε το σφουγγάρι συνεχώς, προκειμένου να αφαιρούνται οι ακαθαρσίες. Κάνουμε το ίδιο για το νερό στον κουβά. Στεγνώνουμε όλες τις επιφάνειες του αυτοκινήτου με συνθετικό δέρμα ή με ένα μαλακό πανί μικροϊνών.

Πλύσιμο σε πλυντήριο

Επιλέγουμε ένα σύγχρονο πλυντήριο αυτοκινήτων με καθαρές και μη ταλαιπωρημένες βούρτσες. Αποφεύγουμε εγκαταστάσεις με σκουριασμένα μηχανήματα και βούρτσες βρομισμένες και με κομμένες ίνες. Στα σύγχρονα πλυντήρια απαντώνται επαγγελματικά σαμπουάν, ενώ γίνεται και χρήση ειδικού αφρού που περιέχει κερί και καλύπτει ολόκληρο το αμάξωμα. Επίσης, πριν το αυτοκίνητο μπει στη βούρτσα γίνεται πρόπλυση με ενεργό αφρό και ξεπλένεται με άφθονο νερό υπό πίεση. Προσοχή χρειάζεται σε φθαρμένα τμήματα του αμαξώματος, στα οποία η βούρτσα μπορεί να προκαλέσει πιο μεγάλη ζημιά. Σε πλυντήρια αυτοκινήτων που υπάρχει η δυνατότητα πλυσίματος και στο χέρι μπορούμε να δώσουμε το δικό μας σφουγγάρι και σαμπουάν.

Πλύσιμο σε πλυντήριο self servivce

Για όσους θέλουν να καθαρίσουν μόνοι το αυτοκίνητό τους, αλλά δεν έχουν το χώρο και τα απαραίτητα παρελκόμενα, μια λύση είναι τα πλυντήρια αυτοκινήτων self service, τα οποία είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο. Με λίγα χρήματα μπορεί κανείς να πλύνει το αυτοκίνητό του εξωτερικά και να το καθαρίσει μέσα με σκούπα, ωστόσο θα πρέπει να διαχειριστεί καλά το χρόνο του γιατί υπάρχει περιορισμός.

Get it on Google Play Download on the App Store