Πώς καταλαβαίνουμε ότι ράγισε η πολλαπλή εξαγωγής και τι κάνουμε; - AutoGreekNews

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ράγισε η πολλαπλή εξαγωγής και τι κάνουμε;

Σημαντικό μέρος του κινητήρα -μεταξύ άλλων- είναι η πολλαπλή εξαγωγής (γνωστή και ως χταπόδι), μέσω της οποίας τα καυσαέρια οδηγούνται στο υπόλοιπο σύστημα εξάτμισης κι εκεί αποβάλλονται στο περιβάλλον από το τελικό καζανάκι.

Στην πολλαπλή εξαγωγής μπορούν να παρουσιαστούν ρωγμές, ειδικά σε παλαιότερα οχήματα, με αρκετά χιλιόμετρα στο κοντέρ τους. Όταν συμβεί αυτό, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο κινητήρας να ανεβάσει θερμοκρασία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Επιπλέον, τα καυσαέρια που διαφεύγουν από τη ρωγμή που έχει προκληθεί ενδέχεται να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μας, μιας και σε ορισμένες περιπτώσεις εισέρχονται στο εσωτερικό της καμπίνας.

Πώς όμως θα καταλάβουμε ότι η πολλαπλή εξαγωγής του κινητήρα στο αυτοκίνητό μας έχει πάθει ζημιά; Για να δούμε αναλυτικότερα τα συμπτώματα.

Παράξενοι θόρυβοι

Εάν τα καυσαέρια διαφεύγουν από τη ρωγμή που έχει δημιουργηθεί, τότε είναι πολύ πιθανό να ακούτε παράξενους θορύβους κατά την οδήγηση. Ανάλογα με την πίεση υπό την οποία διαφεύγουν τα αέρια και τη σοβαρότητα της ρωγμής, η ένταση του θορύβου ποικίλει. Συχνά, αυτοί οι θόρυβοι είναι πιο έντονοι όταν ο κινητήρας είναι κρύος. Αν λοιπόν έχει πιάσει το αυτί σας έναν ασυνήθιστο ήχο, σηκώστε το καπό και κοιτάξτε προσεκτικά!

Οσμή καυσαερίων

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, εάν υπάρχει ρωγμή στην πολλαπλή, μερικά από τα επιβλαβή καυσαέρια μπορούν να εισέλθουν στο χώρο των επιβατών, αντί να κατευθύνονται προς τον καταλύτη και στη συνέχεια στην εξάτμιση. Αν όταν ανοίγετε το καπό παρατηρείτε μια έντονη δυσάρεστη μυρωδιά, τότε καλό θα είναι να πάτε στο μηχανικό σας!

Απώλεια ισχύος

Μια ρωγμή θα οδηγήσει σε απώλεια του backpressure, κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά την απόδοση του κινητήρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η ξαφνική απώλεια ισχύος, εμφανίζεται κατά την επιτάχυνση.

Αυξημένη κατανάλωση καυσίμου

Εκτός από την αισθητή μείωση ισχύος, η απώλεια πίεσης μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση καυσίμου, μιας και ο οδηγός θα πατάει περισσότερο το γκάζι για να έχει επιτάχυνση.

Ορατές ρωγμές

Ανάλογα με τη διάταξη του κινητήρα και την έκταση της βλάβης, μπορείτε και μόνοι σας να εντοπίσετε τυχόν ρωγμές στην περιοχή της πολλαπλής. Ένα σημείο που είναι σύνηθες φαινόμενο να αποκτά ρωγμές είναι στο σημείο που βιδώνει η πολλαπλή πάνω στην κυλινδροκεφαλή, μιας κι εκεί αναπτύσσονται αρκετά υψηλές θερμοκρασίες.

Τι να κάνετε;

Πρώτα απ ‘όλα, μερικά από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω μπορεί να προκληθούν από μια χαλασμένη φλάντζα στην πολλαπλή και να μη χρειαστεί να την αλλάξετε όλη, παρά μόνο τη φλάντζα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνει διάγνωση του προβλήματος από έναν επαγγελματία που ειδικεύεται στις επισκευές του συστήματος εξαγωγής κι εκείνος θα κρίνει τι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν. Αν η ρωγμή είναι μικρή, τότε τις περισσότερες φορές γίνεται επισκευή με το κλασικό «κόλλημα». Σίγουρα όμως μην περιμένετε να έχει τη διάρκεια ζωής που θα σας προσφέρει μια καινούργια πολλαπλή εξαγωγής, οπότε η αντικατάσταση είναι σίγουρα προτιμότερη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πώς να μη σου μείνει το τούρμπο στα χέρια
Πώς να μη σου μείνει το τούρμπο στα χέρια
Κάνει να σβήνουμε μόνοι μας το μοτέρ στο φανάρι;
Κάνει να σβήνουμε μόνοι μας το μοτέρ στο φανάρι; …
Κίνδυνοι στη χρήση των θερμαινόμενων καθισμάτων
Κίνδυνοι στη χρήση των θερμαινόμενων καθισμάτων …
Ποια σημάδια μαρτυρούν «κόπωση» του συμπλέκτη;
Ποια σημάδια μαρτυρούν «κόπωση» του συμπλέκτη; …
Πώς καταπολεμούμε τους πόνους στην οδήγηση;
Πώς καταπολεμούμε τους πόνους στην οδήγηση;
Οδήγηση στη βροχή: Τι πρέπει να προσέχουμε;
Οδήγηση στη βροχή: Τι πρέπει να προσέχουμε;
Γιατί πρέπει να πατάμε συμπλέκτη όταν βάζουμε μπρος;
Γιατί πρέπει να πατάμε συμπλέκτη όταν βάζουμε μπρος; …
Μπορούμε να σπρώξουμε ηλεκτρικό αν «μείνει»;
Μπορούμε να σπρώξουμε ηλεκτρικό αν «μείνει»; …
Πώς να κάνετε τη μπαταρία σας να διαρκεί περισσότερο
Πώς να κάνετε τη μπαταρία σας να διαρκεί περισσότερο …
Τιμές κι εξοπλισμοί για το νέο Kia EV6!
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τιμές και εξοπλισμοί του Toyota Aygo X στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Suzuki Vitara 1.5 Hybrid: Τιμές, εξοπλισμός & επιδόσεις
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Πόσο κάνει το νέο Volvo C40 Recharge 408 hp;
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέο Toyota RAV4 Adventure σε τιμή για έχοντες
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Ford Focus στην Ελλάδα!
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το ισχυρότερο Ford των 80.000 ευρώ
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Honda HR-V e:HEV στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέο Suzuki Vitara Hybrid 1.5 λτ. 116 hp (+τιμές)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store