Τι πρέπει να προσέχουμε στο βρεγμένο οδόστρωμα

Η «EVA» είναι εδώ και χτυπάει με σφοδρότητα την ελληνική επικράτεια. Ήδη παρατηρούνται πλημμυρισμένοι δρόμοι και δυσχέρειες στις μετακινήσεις, που απαιτούν το μέγιστο της προσοχής από τους οδηγούς.

Η χαμηλή πρόσφυση, η συμφόρηση στη ροή των οχημάτων και ο πολύ μικρός βαθμός ορατότητας συνεπάγονται ότι ο οδηγός πρέπει να μειώσει ταχύτητα, να κάνει ομαλές κινήσεις με το τιμόνι και να διατηρεί απόσταση ασφαλείας, ειδικά υπό έντονη βροχόπτωση. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διατηρεί καθαρό το παρμπρίζ και εσωτερικά (η κλασική υγρασία), ενώ τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση για να απομακρύνουν το νερό της βροχής με άνεση.

Υδρολίσθηση, αυτή η «ύπουλη» 

Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι ότι χειρότερο μπορεί να τύχει σε έναν οδηγό, μιας και εν ριπή οφθαλμού μπορεί να βγάλει το αυτοκίνητο εκτός πορείας. Η υδρολίσθηση εμφανίζεται όταν η ποσότητα του νερού που βρίσκεται στο οδόστρωμα δεν απομακρύνεται από τα ελαστικά μέσω των αυλακώσεων που διαθέτουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα λεπτό υδάτινο στρώμα να παρεμβάλλεται μεταξύ του πέλματος του ελαστικού και του οδοστρώματος. Κάτι που σημαίνει πως το αυτοκίνητο δεν πατάει καν στην άσφαλτο και γλιστράει τρομακτικά προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Ακόμα και το ESP δεν μπορεί σε αυτή την περίπτωση να κάνει τίποτα.

Για το λόγο αυτό, εν όψει χειμώνα θα πρέπει τα ελαστικά να είναι σε άριστη κατάσταση και να οδηγείτε με χαμηλές ταχύτητες. Επιπρόσθετα καλό θα είναι να αποφεύγετε τα σημεία του δρόμου που φαίνεται να έχουν μαζέψει μεγάλες ποσότητες νερού κι αν έρθετε αντιμέτωποι με το εν λόγω φαινόμενο, ήπιες κινήσεις στο τιμόνι κι αφήστε απαλά το πεντάλ του γκαζιού, ώστε να μειωθεί η ταχύτητα του οχήματός σας.

Προσοχή στους πλημμυρισμένους δρόμους

Αν στο δρόμο σας συναντήσετε πλημμύρες, προσπαθήστε να βρείτε μια εναλλακτική διαδρομή. Αν τώρα πρέπει να περάσετε από το συγκεκριμένο δρόμο, προσπαθήστε να αξιολογήσετε το βάθος του νερού. Αν είστε εξοικειωμένοι με τη διαδρομή τότε είναι κάτι εύκολο, αλλά και πάλι θα πρέπει να έχετε την προσοχή σας στο 100%, αξιολογώντας την κατάσταση και βλέποντας αν παρόμοια αυτοκίνητα με το δικό σας κινούνται στο δρόμο.

Και εδώ επιβάλλεται η μείωση της ταχύτητας, καθώς η μετατροπή του αυτοκινήτου σε ταχύπλοο εκτός του ότι μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου, δύναται να πλημμυρίσει και το μηχανοστάσιο. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολη κατάσταση είναι να ακινητοποιηθούμε μέσα στην πλημμύρα, επειδή ο κινητήρας πήρε νερά ή προκλήθηκε βραχυκύκλωμα στα ηλεκτρικά.

Κοιτάμε πάντα για τυχόν αναβλύζοντα νερά, που υποδεικνύουν ξεχειλισμένο φρεάτιο. Αποφεύγουμε το σημείο πάση θυσία, καθώς υπάρχει κίνδυνος είτε να μην έχει καπάκι το φρεάτιο, είτε να πατήσουμε πάνω σε αυτό και να υποχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, κινδυνεύουμε να πέσει ο τροχός μέσα και να φρακάρουμε εκεί.

Τέλος, δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν πεζοί και μηχανάκια. Ελαττώνουμε ταχύτητα, προκειμένου να μην τους  «μπουγελώσουμε» άδικα!

Get it on Google Play Download on the App Store