Τα 4 φίλτρα του αυτοκινήτου και πως τα φροντίζουμε

Το αυτοκίνητό μας χρειάζεται να έχει σωστή και καθαρή αναπνοή, να εξασφαλίζει καθαρό αέρα σε όσους βρίσκονται στην καμπίνα αλλά και να κρατά μακριά από τα λάδια και τη βενζίνη ανεπιθύμητους… επισκέπτες. Για αυτό φροντίζουν τα τέσσερα φίλτρα του αυτοκινήτου τα οποία διασφαλίζουν με κάθε τρόπο πως το αυτοκίνητό μας θα είναι θωρακισμένο από εξωγενείς παράγοντες.

Δείτε ακόμη: Το λάθος που κάνουμε με το κλειδί στο διακόπτη

Τα τέσσερα φίλτρα που έχει το κάθε αυτοκίνητο είναι το φίλτρο αέρα, το φίλτρο βενζίνης, το φίλτρο λαδιού και το φίλτρο καμπίνας ή γύρης. Ας δούμε λοιπόν τι κάνει το κάθε ένα από αυτά και πως τα φροντίζουμε.

Φίλτρο αέρα: Το φίλτρο αέρα φροντίζει ώστε η αναπνοή του αυτοκινήτου να είναι η ιδανική. Κρατά μακριά τα στέρεα σωματίδια τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να εισέλθουν στον θάλαμο καύσης και να προκαλέσουν πρόβλημα. Το φίλτρο αέρα βρίσκεται στην εισαγωγή αέρα του κινητήρα μέσα σε κουτί. Μπορούμε να το καθαρίσουμε τινάζοντάς το, πριν έρθει η ώρα του για αλλαγή. Ποτέ δεν το καθαρίζουμε με αέρα υπό πίεση, γιατί τότε το καταστρέφουμε. Πάντοτε καθαρίζουμε και το φιλτροκούτι μαζί με το φίλτρο αέρα.

Φίλτρο βενζίνης/πετρελαίου: Τα σύγχρονα αυτοκίνητα με συστήματα ψεκασμού και αντλία καυσίμου χρειάζονται πεντακάθαρο καύσιμο και για αυτό φροντίζει το φίλτρο βενζίνης/πετρελαίου. Η θέση είναι διαφορετική, αναλόγως του αυτοκινήτου, ενώ το σχήμα του είναι κυλινδρικό. Κάποιες φορές είναι πλαστικό άλλες πάλι αλουμινένιο. Η αλλαγή του γίνεται περίπου κάθε 50.000 χλμ. (ορίζει ο εκάστοτε κατασκευαστής τα διαστήματα) και πολλές φορές το εργατικό κόστος είναι σημαντικό, αφού η θέση του είναι δυσπρόσιτη.

Φίλτρο λαδιού: Το φίλτρο λαδιού αλλάζει απαραίτητα με κάθε αλλαγή λαδιών στο αυτοκίνητό μας, προκειμένου τα φρέσκα λάδια να μην έρχονται σε επαφή με ότι έχει κατακρατηθεί από το παλιό φίλτρο και το μολύνει. Υπολογίστε πως κάθε 15.000 χλμ. περίπου θα αλλάζετε και φίλτρο, το κόστος του οποίου πάντως είναι σχετικά μικρό.

Διαβάστε επίσης: Πώς παρατείνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Φίλτρο καμπίνας ή γύρης:Το συγκεκριμένο φίλτρο είναι πιο χρήσιμο για εμάς… παρά για το αυτοκίνητο. Και αυτό γιατί φιλτράρει τον αέρα που εισέρχεται στην καμπίνα τον οποίο και αναπνέουμε φυσικά, κατά την διάρκεια λειτουργίας του κλιματισμού ή της θέρμανσης. Βοηθά όσους πάσχουν από αλλεργίες ή άσθμα και ειδικά στις μεγαλουπόλεις πρέπει να αλλάζεται πιο συχνά, λόγω του μολυσμένου αέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το φίλτρο καμπίνας πλένεται Για τον εντοπισμό του, αλλά και για να δούμε αν πλένεται ή όχι, συμβουλευόμαστε πάντοτε  το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου μας.

Get it on Google Play Download on the App Store