Τι να προσέχετε κατά την οδήγηση σε χιόνι και πάγο;

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έχει αρχίσει να δείχνει για τα καλά τα δόντια της με έντονες χιονοπτώσεις να αναμένονται ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Με αυτές τις συνθήκες η οδήγηση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, αλλά κι αυξημένη προσοχή.

Αρχικά να πούμε πως αν μπορείτε να αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις καλό είναι να το κάνετε, αλλά αν πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσετε, τότε καλό θα είναι να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Πριν αναφερθούμε για το πως θα πρέπει να συμπεριφέρεστε όταν είστε πίσω από το τιμόνι σε χιονισμένο τερέν, θα πρέπει να έχετε φροντίσει να υπάρχουν στο πορτ μπαγκάζ σας αντιολισθητικές αλυσίδες στη σωστή διάσταση για τα ελαστικά σας. Σημαντικό: Να έχετε κάνει «προπόνηση» στην τοποθέτηση τους σε ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, ώστε όταν θα βρεθείτε στο έντονο ψύχος να μπορείτε να το κάνετε με άνεση και γρήγορα! Επίσης να θυμάστε πως οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Αν τώρα έχετε 4κίνητο αυτοκίνητο και υπάρχει ένα σετ αλυσίδων, αυτές τοποθετούνται στους εμπρός κατευθυντήριους τροχούς.

Προετοιμάστε το αυτοκίνητο σας πριν ξεκινήσετε!

Επίσης πριν ακόμα ξεκινήσετε, επιβάλλεται να καθαρίσετε το αυτοκίνητο από το χιόνι για να διευκολυνθεί η ορατότητα. Έπειτα ξεπαγώστε με το καλοριφέρ του αυτοκινήτου το εμπρός παρμπρίζ, ή με ξύστρα για να μπορούν να λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες, εφόσον έχουν κολλήσει στο τζάμι. Για το πίσω παρμπρίζ ενεργοποιήστε την αντίσταση, ενώ το air condition να είναι σε λειτουργία με τη ροή του αέρα προς τα παράθυρα (ποτέ στην ανακύκλωση αέρα γιατί θα θολώσουν). Μην ξεχνάτε να έχετε γεμίσει το ρεζερβουάρ σας!

Πώς οδηγούμε σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης λόγω χιονιού;

Αρχικά είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί παρατηρώντας συνεχώς το οδόστρωμα και τον περιβάλλοντα χώρο. Οι κινήσεις μας στο τιμόνι και στα ποδοστήρια πρέπει να είναι μικρές κι απαλές, ενώ θα πρέπει να διατηρείτε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, μιας κι αυξάνεται σημαντικά η απόσταση ακινητοποίησης. Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε ανάλογα την ταχύτητά σας και να την τροποποιείτε ανάλογα με τις συνθήκες. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να υπερεκτιμάτε τόσο τις δικές σας ικανότητες, όσο και του αυτοκινήτου σας. Ακόμα κι αν χαθεί ο έλεγχος, μην πανικοβληθείτε! Προσπαθήστε να διορθώσετε την πορεία απαλά με το τιμόνι και πατήστε όσο το δυνατόν απαλότερα το φρένο, αποφεύγοντας τιμονιές και «τσαρουχώματα» που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Αν κολλήσετε στα χιόνια τι κάνετε;

Αν στην δυσάρεστη περίπτωση κολλήσετε στο χιόνι, το να ανεβάσετε στροφές στον κινητήρα σας για να προσπαθήσετε να βγείτε από όπου έχετε κολλήσει, θα έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστείτε ακόμα περισσότερο. Σε περίπτωση που το όχημα σας καλυφθεί από χιόνι μην το εγκαταλείψετε, ειδοποιήστε άμεσα για βοήθεια και φροντίστε να βάζετε σε λειτουργία τον κινητήρα ανά 10 λεπτά, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι!

Get it on Google Play Download on the App Store