Νέοι κινητήρες και «ευέλικτη» πλατφόρμα από την Toyota




Η Toyota Motor Corporation (TMC) αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για τις πρωτοβουλίες της σχετικά με το νέο πλαίσιο εξέλιξης Toyota New Global Architecture (TNGA), το οποίο σκοπεύει στην αύξηση της προϊοντικής απήχησης και στη μείωση κόστους. Οι λεπτομέρειες έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης της για την ίδρυση του TNGA Planning Division, ενός τμήματος προγραμματισμού που θα προτείνει μεσο-μακροπρόθεσμες, τεχνοκεντρικές προϊοντικές στρατηγικές.

Για να δημιουργήσει πλατφόρμες νέας γενιάς από τις οποίες θα προέλθουν νέα πιο σπορτίφ μοντέλα, η TMC θα ανασχεδιάσει τα αυτοκίνητα ξεκινώντας από τη βασική αρχιτεκτονική τους, υιοθετώντας χαμηλότερες γραμμές καπό, χαμηλότερα κέντρα βάρους και πιο ελκυστικά σχέδια που διασφαλίζουν άριστη ορατότητα και βελτιώνουν ουσιαστικές λειτουργίες, όπως οδηγική άνεση, οδική συμπεριφορά και φρενάρισμα. Η TMC θα λανσάρει αρκετές νέες πλατφόρμες, υλοποιώντας σταδιακά τη φιλοσοφία «συνεχούς βελτίωσης» των προϊόντων της, ξεκινώντας με νέα μοντέλα που θα λανσαριστούν το 2015.

Η TMC θα εξελίξει επίσης νέα εξαρτήματα κινητήρων υψηλών επιδόσεων χαμηλού κέντρου βάρους –την «ουσία» ενός αυτοκινήτου– τα οποία θα εφαρμόσει επίσης σταδιακά. Ανάμεσά τους, νέοι κινητήρες με εξαιρετική οικονομία καυσίμου και ισχύ σε συνδυασμό με χαμηλότερο κόστος.

Το πρώτο βήμα στη στρατηγική εξέλιξης TNGA είναι να οριστικοποιηθεί η μεσο-μακροπρόθεσμη προϊοντική γκάμα και να προσδιοριστούν -βάσει της αρχιτεκτονικής μοντέλων Toyota- χαρακτηριστικά όπως η θέση οδήγησης, τα κυριότερα εξαρτήματα των συστημάτων κίνησης και η θέση τους στο όχημα. Με την ομαδική εξέλιξη -ταυτόχρονος προγραμματισμός και δημιουργία πολλαπλών οχημάτων βασισμένων σε μία προκαθορισμένη αρχιτεκτονική- μπορούν να υιοθετηθούν κοινά εξαρτήματα και τυποποιημένα βασικά συστήματα, με αποτέλεσμα τις αποδοτικότερες διαδικασίες εξέλιξης και τη «συνεχή βελτίωση» των οχημάτων Τoyota. 

Έχοντας δυνατότητα διαφοροποίησης μεταξύ εξαρτημάτων και σημαντικών τμημάτων στα συστήματα κίνησης, η TMC στοχεύει -με την εισαγωγή του TNGA – να αυξήσει την απόδοση της διαδικασίας εξέλιξης κατά 20-30% και να επενδύσει το ποσό που εξοικονομείται στη «συνεχή βελτίωση» των οχημάτων.

Επιπλέον, εξαρτήματα και βασικά τμήματα που είναι απλούστερα και ευκολότερα στην παραγωγή θα παράγονται μέσα από ενιαίες δραστηριότητες των τμημάτων προμηθειών, μηχανολογίας παραγωγής, R&D, αλλά και των ίδιων των προμηθευτών. Αυτό θα επιτρέψει τον ταχύτερο εκσυγχρονισμό των διαδικασιών παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλότερη ποιότητα κατασκευής.

Μέχρι σήμερα, τα εξαρτήματα των μοντέλων Toyota και Lexus εξελίσσονταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της TMC. Από τώρα και στο εξής, η TMC θα εξετάζει τη συμβατότητα ορισμένων εξαρτημάτων της με στάνταρ εξαρτήματα πολλών κατασκευαστών αυτοκινήτων παγκοσμίως. Η Ομάδα Προμηθειών θα μπορέσει να αυξήσει τη ανταγωνιστικότητα μέσα από τις παγκόσμιες μαζικές παραγγελίες για πολλαπλά μοντέλα και τα χρονοπλαίσια, λόγω της χρήσης κοινών εξαρτημάτων και βασικών τμημάτων με τη διαδικασία ομαδικής εξέλιξης.

Η TMC, όπως έχει ήδη δεσμευτεί στο Παγκόσμιο Όραμα Toyota (Toyota Global Vision), θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την παραγωγή απολαυστικών οχημάτων που υπερβαίνουν τις προσδοκίες των πελατών σε κάθε περιοχή, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην τοπική και κοινωνική ανάπτυξη. 

Get it on Google Play Download on the App Store