Δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά… (+video)

Πολλές φορές ακούμε από εδώ και από εκεί την φράση «δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά» και πραγματικά αυτή είναι η αλήθεια. Τα αυτοκίνητα έχουν αλλάξει δραματικά και αν και βασίζονται σε μια παλιά ιδέα… έχουν γίνει πολύ καλύτερα από ότι παλιότερα.

Δείτε ακόμη: Έτσι δουλεύει το νέο μοτέρ της Renault 1.3 λτ. (+video)

Και κυρίως έχουν γίνει ασφαλέστερα για όλους μας. Είτε είμαστε επιβάτες, είτε πεζοί. Και όσον αφορά στο πρώτο κομμάτι, αυτό των επιβατών, το νέο τεστ του ANCAP (Australian New Car Assessment Program), αντίστοιχος οργανισμός του δικού μας εδώ στην Ευρώπη EuroNCAP, έρχεται να μας δείξει με τρόπο πειστικό πως τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι πολύ πιο ασφαλή από τα παλιά.

Και για να το κάνει αυτό πήρε ένα Toyota Corolla (ή Auris όπως το γνωρίζουμε στην Ευρώπη) του 2015 και ένα του 1998. Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για μόλις 17 χρόνια διαφορά (υπάρχουν και πολλά παλιότερα Corolla ανάμεσα μας και γενικώς παλιότερα αυτοκίνητα από το 1998), τα οποία όμως είναι αρκετά για να καταδείξουν την πραγματικότητα.

Το video είναι ενδεικτικό και δεν χρειάζεται να πούμε παρά τα προφανή. Το Toyota Corolla του 1998 έχει… λυγίσει με τις ζημιές να έχουν φτάσει στην καμπίνα, ενώ ο οδηγός δεν έζησε. Από την άλλη η καμπίνα έχει μείνει άθικτη στο Corolla του 2015, οι πόρτες ανοίγουν κανονικά καθώς το αμάξωμα δεν έχει παραμορφωθεί.

Επιπλέον ο ANCAP δημοσιεύει και ένα γράφημα στο οποίο με κίτρινο χρώμα βλέπουμε τα ταξινομημένα αυτοκίνητα ανά χρονική περίοδο και με μαύρο τους θανάτους σε τροχαία ατυχήματα. Όπως βλέπουμε, όσο πιο παλιά είναι τα ταξινομημένα αυτοκίνητα τόσο περισσότεροι οι θάνατοι. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα παλιά αυτοκίνητα (πριν το 2000, όχι και τόσο παλιά δηλαδή) απαρτίζουν το 20% του στόλου στην Αυστραλία, παρόλα αυτά εμπλέκονται κατά 33% σε θανατηφόρα τροχαία.

Διαβάστε επίσης: Γιατί υπάρχουν αυτά τα μαύρα καλώδια στους δρόμους; (+video)

Ο ANCAP κλείνει λέγοντας πως «τα αυτοκίνητα πριν το 2000 έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να εμπλακούν σε θανατηφόρο τροχαίο.». Εμείς να υπενθυμίσουμε πως το συγκεκριμένο video παίζει και ως τηλεοπτικό σποτ στην ελληνική τηλεόραση.

Get it on Google Play Download on the App Store