Χωρίς οδηγό τα αυτοκίνητα το 2050!




Για πόσα χρόνια ακόμη νομίζετε ότι τα αυτοκίνητα θα απαιτούν και την παρουσία οδηγού πίσω από το τιμόνι τους; Όχι για τόσο πολλά, αφού οι αναλυτές του IHS Automotive προβλέπουν ότι μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, όλα τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στο δρόμο δεν θα απαιτούν την παρουσία οδηγού πίσω από το τιμόνι τους! Στην έρευνα μάλιστα του IHS προβλέπεται  ότι μέχρι το 2025, σχεδόν 230.000 αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης θα βρίσκονται ήδη στους δρόμους του πλανήτη. 10 χρόνια αργότερα, το νούμερο αυτό θα έχει εκτοξευτεί στα 11,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα, μέχρι και το 2050 όπου θα φθάσουμε στην καθολική επικράτηση της αυτόνομης οδήγησης.

Ήδη, πολλοί κατασκευαστές εργάζονται εντατικά στο κομμάτι της αυτόνομης οδήγησης και είναι χαρακτηριστική η εντυπωσιακή παρουσίαση στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης τον περασμένο Σεπτέμβριο, μιας Mercedes S-Class με σύστημα αυτόνομης οδήγησης Intelligent Drive, που μετέφερε στο πίσω κάθισμά της τον Πρόεδρο της Daimler, Ντίτερ Τσέτσε. Ακόμη και ο τεχνολογικός κολοσσός της Google συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με κορυφαίου προμηθευτές συστημάτων αυτοκινήτου, για να εξελίξει το δικό του σύστημα αυτόνομης οδήγησης.

Σε κάθε περίπτωση, η αυτόνομη οδήγηση αναμένεται να αυξήσει την ασφάλεια των μελλοντικών μετακινήσεων, αφού σύμφωνα με την έρευνα της IHS, σχεδόν το 90% των θανάτων από τροχαίο οφείλεται σε λάθος του οδηγού. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και η αυτόνομη οδήγηση επικρατήσει καθολικά το 2050, αναμένεται το μέλλον της αυτοκίνησης να αλλάξει άρδην σε σχέση με όσα γνωρίζουμε σήμερα, με το αυτοκίνητο να ανάγεται σε μέσο αποκλειστικά και μόνο μετακίνησης, αφήνοντας στην άκρη την οδηγική απόλαυση, που προσφέρουν σήμερα πολλές κατασκευές.





Get it on Google Play Download on the App Store