Νέα σειρά τεχνολογιών ενεργητικής ασφαλείας Toyota Safety Sense

156

H Toyota παρουσιάζει αυτές τις μέρες στη Γενεύη, το ‘Toyota Safety Sense’, μία νέα, προηγμένη σειρά τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας, σχεδιασμένη για να συμβάλλει στην αποφυγή ή μείωση των επιπτώσεων μιας σύγκρουσης σε ένα ευρύ φάσμα κυκλοφοριακών συνθηκών.

Όλα τα αυτοκίνητα που εφοδιάζονται με Toyota Safety Sense θα αποκτούν πλέον το Pre-Collision System (PCS) με λειτουργία πόλης και Lane Departure Alert (LDA). Σε οχήματα με ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος, το Toyota Safety Sense θα διαθέτει επιπλέον Adaptive Cruise Control (ACC) και PCS με λειτουργία αναγνώρισης Πεζού. Για μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση του οδηγού, μερικά μοντέλα θα περιλαμβάνουν επίσης συστήματα Automatic High Beam (AHB) και Road Sign Assist (RSA).

Σε ταχύτητες από 10 χλμ./ώρα μέχρι 80 χλμ./ώρα περίπου, το Pre-Collision System ανιχνεύει αντικείμενα μπροστά από το αυτοκίνητο και μειώνει τον κίνδυνο σύγκρουσης  με το προπορευόμενο όχημα. Όταν διαφανεί ενδεχόμενο σύγκρουσης παροτρύνει τον οδηγό να φρενάρει με μία ηχητική και οπτική προειδοποίηση. Εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα, το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα, μειώνοντας την ταχύτητα κατά 30 χλμ./ώρα περίπου, ή ακόμα και ακινητοποιώντας το όχημα, για την αποφυγή της σύγκρουσης ή μείωσης της σφοδρότητας πρόσκρουσης.

Οχήματα εφοδιασμένα με ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος ωφελούνται από την προσθήκη του Adaptive Cruise Control και ενός Pre-Collision System με δύο σημαντικές αναβαθμίσεις.

Πρώτον, για ενδεχόμενες συγκρούσεις με οχήματα, το PCS λειτουργεί σε μεγαλύτερο εύρος σχετικών ταχυτήτων, από 10 χλμ./ώρα μέχρι την τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου και μπορεί να μειώσει την ταχύτητα κατά περίπου 40 χλμ./ώρα. Δεύτερον, το σύστημα μπορεί επίσης να ανιχνεύει πιθανές συγκρούσεις με πεζούς, και στην περίπτωση αυτή το αυτοματοποιημένο φρενάρισμα λειτουργεί σε σχετικές ταχύτητες μεταξύ 10 και 80 χλμ./ώρα, και μπορεί να μειώσει την ταχύτητα κατά περίπου 30 χλμ./ώρα.

Το Adaptive Cruise Control βοηθά τον οδηγό να διατηρεί μία ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Αυτό ανιχνεύει προπορευόμενα οχήματα και προσδιορίζει την ταχύτητά τους. Στη συνέχεια, το ACC προσαρμόζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου (σε ένα συγκεκριμένο εύρος) προκειμένου να διασφαλίζει μία ασφαλή απόσταση μεταξύ τους. Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό κάμερας με εμπρόσθια κατεύθυνση και ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος για τον εντοπισμό οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται από τη λωρίδα, το ACC βοηθά στη διατήρηση ομαλής επιτάχυνσης και επιβράδυνσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Το σύστημα Lane Departure Alert παρακολουθεί τις σημάνσεις των λωρίδων και βοηθά στην αποφυγή ατυχημάτων και μετωπικών συγκρούσεων που προκαλούνται  λόγω απόκλισης από την πορεία. Εάν το όχημα παρουσιάσει τάσεις απόκλισης από τη λωρίδα χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί το φλας, το LDA προειδοποιεί τον οδηγό με ένα οπτικό και ηχητικό σήμα ή ακόμα και με μία δόνηση στο τιμόνι, ανάλογα με το μοντέλο.

Το σύστημα Automatic High Beam διασφαλίζει άριστη ορατότητα μπροστά κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Ανιχνεύει τόσο τους προβολείς των αντίθετα ερχόμενων οχημάτων όσο και τα πίσω φώτα των προπορευόμενων αυτοκινήτων, αλλάζοντας αυτόματα μεταξύ μεγάλης και μεσαίας σκάλας για να μην ‘τυφλώνει’ τους άλλους οδηγούς. Καθώς η μεγάλη σκάλα φώτων χρησιμοποιείται με μεγαλύτερη συχνότητα, επιτυγχάνεται η έγκαιρη ανίχνευση πεζών και εμποδίων.

Το σύστημα Road Sign Assist υποστηρίζει τους οδηγούς προσφέροντάς τους την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση, ακόμα και στην περίπτωση παράβλεψης ενός οδικού σήματος. Αναγνωρίζει την κυκλοφοριακή σήμανση, όπως όρια ταχύτητας, απαγορευτικά προσπέρασης, οδικές συνθήκες και πινακίδες οδών ταχείας κυκλοφορίας. Η κατάσταση του συστήματος και οι πληροφορίες προειδοποίησης εμφανίζονται στην έγχρωμη οθόνη πολλαπλών πληροφοριών TFT στο ταμπλό οργάνων. Σε περιπτώσεις ορίων ταχύτητας, το σύστημα εκδίδει μία οπτική και ηχητική προειδοποίηση εάν ο οδηγός υπερβεί το ισχύον όριο.

Το νέο πακέτο ασφάλειας θα διατίθεται αρχικά με τις νέες σειρές Auris και Avensis, καθώς και με τα AYGO και Yaris. Ανάλογα με το μοντέλο, το Toyota Safety Sense θα προσφέρεται στάνταρ ή σε ανταγωνιστική τιμή.