Volvo Active High Beam Control




Στην έκθεση της Γενεύης η Volvo θα παρουσιάσει μια ακόμα καινοτομία της στον τομέα της ασφάλειας. Πρόκειται για το  νέο σύστημα ελέγχου ενεργής  υψηλής δέσμης φώτων το οποίο ακόμα και αν η μεγάλη σκάλα είναι μόνιμα ενεργοποιημένη, δεν «τυφλώνει» τους αντίθετα διερχόμενους ή τους οδηγούς των προπορευόμενων οχημάτων καθιστώντας παράλληλα την οδήγηση σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού, ασφαλέστερη.

Το σύστημα δέσμης φώτων (Active High Beam Control) διαθέτει ένα μηχανισμό που πραγματοποιεί αυτόματα σκίαση μέρους της φωτεινής δέσμης με το περιβάλλον οδήγησης ωστόσο να παραμένει έντονα φωτισμένο. Αυτό γίνεται μέσω  της κάμερας που βρίσκεται στην κορυφή του παρμπρίζ και που είναι υπεύθυνη και για άλλα επιμέρους συστήματα ασφάλειας, όπως την ανίχνευση πεζών και το σύστημα City Safety. Η κάμερα αυτή ανιχνεύει τόσο τα αντίθετα διερχόμενα αυτοκίνητα όσο και τα προπορευόμενα και υπολογίζει αυτόματα το ποσοστό και τη θέση σκίασης που πρέπει να εφαρμοστεί στην υψηλή δέσμη φώτων. Εντυπωσιακό δε, είναι το γεγονός ότι η απόκλιση στον καθορισμό των οχημάτων δεν ξεπερνά τις 1,5 μοίρες ενώ έχει πεδίο λειτουργίας και για πολύ χαμηλές ταχύτητες έως 15 χλμ./ώρα. H πληροφορία σχετικά με την απαραίτητη σκίαση μεταδίδεται σε έναν προηγμένο μηχανισμό προβολικής τεχνολογίας που είναι ενσωματωμένος στα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου όπου ένας μικροσκοπικός κύλινδρος με μεταλλικά τμήματα διαφόρων μεγεθών αναλαμβάνει να μεταβάλει τη σκίαση της φωτεινής δέσμης σε διάφορες θέσεις και στο βαθμό που χρειάζεται.

Αρχικά το Active High Beam Control θα είναι διαθέσιμο στα νέα Volvo S60, V60 και XC60 ενώ θα εφοδιάσει και τα μελλοντικά μοντέλα της εταιρείας.

Get it on Google Play Download on the App Store