Πως κατασκευάζεται το νέο κιβώτιο ταχυτήτων της VW (+video)

Στο εργοστάσιο SEAT Componentes στο El Prat de Llobregat, Βαρκελώνη, ο όμιλος Volkswagen παράγει το νέο 5τάχυτο κιβώτιο MQ281, το οποίο προορίζεται για όλο τον κόσμο.

Κάθε 27 δευτερόλεπτα βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής ένα νέο κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο χρειάζεται 1 ώρα και 41 λεπτά για να κατασκευαστεί. Στο εν λόγω εργοστάσιο έχουν παραχθεί πάνω από 13,5 εκατομμύρια κιβώτια ταχυτήτων της σειράς MQ200 (5/6 ταχυτήτων για ροπές έως 200 Nm), τα οποία τοποθετούνται σε 29 μοντέλα του ομίλου VW.

Δείτε ακόμα: Δοκιμή SEAT Ateca 1.0 Eco TSI

Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 15.000 τόνοι αλουμινίου για την παραγωγή των κιβωτίων ταχυτήτων, ενώ οι ράβδοι φορτώνονται σε κλιβάνους σε περίπου 700 βαθμούς Κελσίου για τήξη. Κάθε κιβώτιο είναι κατασκευασμένο από 174 τμήματα και η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε περισσότερα από 18 εκατομμύρια μέρη, συμπεριλαμβανομένων των αξόνων, οδοντωτών τροχών και των μηχανισμών χρονισμού. 

Τα τμήματα που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της SEAT υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία ώστε να εξασφαλίζεται η αντοχή τους, παραμένοντας έως και 14 ώρες σε θερμοκρασία 900 βαθμών Κελσίου. Η διάρκεια ζωής ενός κιβωτίου εκτιμάται ότι είναι κατά μέσο όρο 250.000 χιλιόμετρα, όπου θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 500.000 αλλαγές ταχυτήτων.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως παράγεται το νέο κιβώτιο της VW:

Get it on Google Play Download on the App Store