Τραγική διαφορά ανάμεσα σε γνήσια ανταλλακτικά και αντίγραφα (+video)

Οι κατηγορίες των ανταλλακτικών που υπάρχουν στην αγορά είναι πολλές και μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για αυτές στο άρθρο που θα βρείτε εδώ.

Δείτε ακόμη: Τι είναι η γωνία κάμπερ, κάστερ και σύγκλιση των τροχών; 

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να επιλέξουμε ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό μας καλό είναι να είμαστε διαβασμένοι και ενημερωμένοι σχετικά με το θέμα για να μην κάνουμε επιλογές τις οποίες αργότερα μπορεί να μετανιώσουμε και φυσικά να πληρώσουμε πολύ πιο ακριβά.

Και αυτό γιατί μπορεί να γλιτώσουμε μερικά χρήματα επιλέγοντας ιμιτασιόν ανταλλακτικά, όμως πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτά και μικρότερη διάρκεια ζωής έχουν αλλά και λιγότερο αποτελεσματικά είναι.

Τα counterfeit ανταλλακτικά (όπως ονομάζονται και στο video), μπορεί να είναι μία οικονομική επιλογή αλλά καλό θα είναι να μην τα προτιμούμε. Ουσιαστικά είναι αντίγραφα των OEM ανταλλακτικών (των γνήσιων δηλαδή των ανταλλακτικών πρώτης τοποθέτησης), τα οποία μπορεί να δείχνουν σαν αυτά, αλλά δεν έχουν καμία σχέση στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Είναι αρκετά φθηνότερα, όμως θα πρέπει να αποφεύγεται η επιλογή τους.

Στο συγκεκριμένο video που ακολουθεί θα δούμε πως συμπεριφέρονται δίσκοι φρένων και τακάκια γνήσια και αντίγραφα (counterfeit όπως είναι ο αγγλικός όρος). Το video το έχει ετοιμάσει η Mercedes-Benz και φυσικά αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο στο τελικό συμπέρασμα, καθώς αφορά όλες τις εταιρείες.

Σε αυτό λοιπόν βλέπουμε σε μία δοκιμασία τους γνήσιους δίσκους και τα γνήσια τακάκια να διατηρούν την απόδοσή τους, εκεί που τα «μαϊμού» δεν τα καταφέρνουν…

Σε μια άλλη δοκιμασία θα δούμε το αυτοκίνητο να ακινητοποιείται σε φρενάρισμα πανικού με τα γνήσια τακάκια και τους γνήσιους δίσκους και με τα αντίγραφα ανταλλακτικά, οπότε και σημειώνει πολύ χειρότερη απόδοση.

Διαβάστε επίσης: Πως να ελέγξεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο μόνος σου

Φυσικά να υπογραμμίσουμε πως τα γνήσια ανταλλακτικά (OEM) δεν είναι μονόδρομος για κορυφαίες επιδόσεις και διάρκεια ζωής, καθώς υπάρχουν και τα aftermarket ανταλλακτικά, που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά και σε πολλές περιπτώσεις είναι ακριβότερα και καλύτερα ακόμη και των ανταλλακτικών πρώτης τοποθέτησης. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα για τις κατηγορίες των ανταλλακτικών που υπάρχουν στην αγορά.

Get it on Google Play Download on the App Store