Αλλάζουν τα πάντα στα διόδια της χώρα μας. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πλέον η αλλαγή των διοδίων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας μας θα αλλάξει άρδην και θα περάσει σε μια νέα εποχή, καθώς εγκρίθηκε η έναρξη της διαδικασίας για τα ηλεκτρονικά διόδια στα οποία θα καταγράφεται με ακρίβεια η διανυθείσα χιλιομετρική απόσταση…

Δείτε ακόμη: Αυτό είναι το λάδι που διαρκεί 30.000+ χλμ. (+video)

Το έργο εντάχθηκε και επισήμως στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εγκρίθηκε η έναρξη της διαδικασίας διεξαγωγής του διεθνούς διαγωνισμού για την «Εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση», ενώ ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου του 2018.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το σημερινό καθεστώς διοδίων, με μετωπικούς σταθμούς, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, λόγω των συχνών στάσεων ανά 30-40 χλμ περίπου και με δίκαιες διαμαρτυρίες από τους χρήστες.

Λόγω της μη αναλογικής χρέωσης, θα αντικατασταθεί από πλήρες Σύστημα Ηλεκτρονικών Διοδίων αδιάλειπτης ροής (free – flow), με το οποίο θα γίνεται ηλεκτρονικά και αναλογικά η χρέωση της διανυθείσας απόστασης και μόνο, με εξαιρέσεις την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου Αντιρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου, στις οποίες όμως – επίσης – θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διoδίου τέλους.

Τα αυτοκίνητα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη. Μετά την είσπραξη του διόδιου τέλους, τα στοιχεία θα διαγράφονται από το σύστημα για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Διαβάστε επίσης: Αυξήσεις στα διόδια στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου από 1η Ιανουαρίου

Τα νέα διόδια αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018, με την αρχή να γίνεται σε αυτά της Εγνατίας Οδού.

Get it on Google Play Download on the App Store