Αυτόματα κιβώτια: Δεν είναι όλα ίδια. Μάθε τα πάντα για αυτά

Έχει επικρατήσει λανθασμένα η άποψη πως τα αυτόματα κιβώτια είναι όλα ίδια. Όποιο αυτοκίνητο δεν έχει πεντάλ συμπλέκτη θεωρείται αυτόματο. Και είναι βέβαια. Όμως η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί τύποι αυτόματων κιβωτίων ταχυτήτων και μάλιστα έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.

Παρά το γεγονός πως οποιοδήποτε αυτοκίνητο αλλάζει ταχύτητες μόνο του, χωρίς εμείς να κάνουμε κάτι, θεωρείται αυτόματο, οφείλουμε να γνωρίζουμε πως δεν είναι όλα τα αυτόματα κιβώτια ίδια. Τουναντίον μάλιστα… Έχουν μεγάλες διαφορές αναλόγως με το είδος τους και σε πολλές περιπτώσεις απέχουν το ένα από το άλλο σε αίσθηση και συμπεριφορά. Καλό λοιπόν είναι να ξέρουμε, πριν αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο, τι τύπο κιβωτίου έχει και αν αυτός ταιριάζει στις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας.

Δείτε ακόμη: Τα μικρά αυτόματα αυτοκίνητα του 2018

Συμβατικό αυτόματο κιβώτιο

Τα κιβώτια αυτά χρησιμοποιούν μετατροπέα ροπής, ο οποίος παίρνει την θέση του συμπλέκτη. Ο μετατροπέας ροπής φροντίζει για όλη την δουλειά και συνήθως αυτή γίνεται ομαλά, πιο ομαλά από άλλα είδη αυτόματων κιβωτίων. Το μειονέκτημα του συγκεκριμένου τύπου κιβωτίου, το οποίο απαντάται σε μεγάλα και πολυτελή αυτοκίνητα, είναι πως καίει περισσότερο από ότι θα έκαιγε ένα χειροκίνητο.

Κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων (CVT)

Θεωρητικά το καλύτερο είδος κιβωτίου. Δεν υπάρχουν γρανάζια και επομένως ταχύτητες για να επιλεγούν, έστω και αυτόματα. Είναι εξαιρετικά ομαλό σε συμπεριφορά και χαρίζει χαμηλότερη κατανάλωση και αυξημένη αξιοπιστία. Στην πράξη όμως, δεν ευνοεί τις επιδόσεις, ενώ κατά την επιτάχυνση, επιτρέπει στο μοτέρ να ανεβάσει στροφές και να ακούγεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμη: Πότε χρειάζεται αλλαγή ο δίσκος – πλατό του συμπλέκτη;

Κιβώτιο διπλού συμπλέκτη

Τα αγαπημένα πλέον της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και του κοινού, είναι τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη. Αυτά προσφέρουν βελτιωμένες επιδόσεις και κατανάλωση, ενώ πλέον τα συναντάμε από αυτοκίνητα πόλης μέχρι και σπορ κατασκευές.  Η αρχή τους είναι απλή. Έχουν επιλεγμένη μία σχέση, ενώ παράλληλα έχουν προεπιλέξει την επόμενη, επιτρέποντας έτσι ακαριαίες αλλαγές.

Αυτοματοποιημένο κιβώτιο (ρομποτιζέ)

Ουσιαστικά, τα αυτοματοποιημένα κιβώτια είναι ότι πιο απλό υπάρχει σε αυτόματο κιβώτιο. Είναι σαν κανονικό αυτοκίνητο, μόνο που οι αλλαγές γίνονται αυτόματα. Δεν έχουν πεντάλ συμπλέκτη φυσικά και επιλογές με πολλές σχέσεις, όμως από κάτω από το αμάξωμα του αυτοκινήτου όλα γίνονται όπως και αν τα έκανε ο οδηγός. Ο ηλεκτρικός μηχανισμός συμπλέκει/αποσυμπλέκει τον συμπλέκτη και επιλέγεται το κατάλληλο γρανάζι. Τα κιβώτια αυτά δεν είναι γρήγορα και οι αλλαγές τους γίνονται αισθητές, καθώς υπάρχει μια μικρή παύση ανάμεσα στις αλλαγές (σαν να αλλάζεις ταχύτητες χειροκίνητα, αλλά αργά)… Επίσης αυξάνουν την κατανάλωση και φθείρεται πιο γρήγορα ο συμπλέκτης.

Διαβάστε ακόμη: Να τι γίνεται όταν πατάς συμπλέκτη και αλλάζεις ταχύτητα (+video)

Συμπέρασμα

Φυσικά, κάποιος τρόπος για να καταλάβεις τι είδους κιβώτιο έχει το αυτοκίνητο που σε ενδιαφέρει δεν υπάρχει, πέραν από το να διαβάσεις για αυτό, να ενημερωθείς και φυσικά να ρωτήσεις τον πωλητή ή αν είσαι πεπειραμένος, να το οδηγήσεις σε test drive. Αν πάντως σας απασχολεί και το αν έχουν και χειροκίνητη λειτουργία, πλέον δεν πρέπει να ανησυχείτε. Όλα τα αυτόματα κιβώτια έχουν και χειροκίνητη λειτουργία, κατά την οποία μπορείτε να αλλάζετε ταχύτητες από τον επιλογέα (χωρίς να αφήνετε το πεντάλ γκαζιού), με μία μικρή κίνηση του εμπρός ή πίσω για ανέβασμα κατέβασμα ταχύτητας (αναλόγως κιβωτίου). Μάλιστα πλέον πολλά κιβώτια συνοδεύονται και απο χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι. Επομένως δείτε ποιο σας βολεύει περισσότερο, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει και αναλόγως επιλέξτε αυτόματο αυτοκίνητο. 

Get it on Google Play Download on the App Store