Δοκιμή αυτονομίας με το υγραεριοκίνητο SsangYong Tivoli (+video)

 Το SsangYong Tivoli, το δημοφιλές SUV της κορεάτικης μάρκας διατίθεται και σε υγραεριοκίνητη έκδοση. Εμείς προκειμένου να δούμε στην πράξη τα οφέλη της ταξιδέψαμε μέχρι τα Τζουμέρκα της Άρτας.

Δείτε ακόμη: Η αναλυτική δοκιμή του SsangYong Tivoli LPG

Το υγραεριοκίνητο SsangYong Tivoli εφοδιάζεται με σύστημα LPG της ιταλικής BRC που είναι ειδικά σχεδιασμένο και εξελιγμένο σε συνεργασία με τη SsangYong, κάτι που εκτός των άλλων σημαίνει ότι διατηρείται ατόφια και η πλήρης εργοστασιακή 5ετής εγγύησή του.

Το σύστημα αυτό διαθέτει μια μεγάλη δεξαμενή καυσίμου 50+4 λίτρων που τοποθετείται στη θέση της ρεζέρβας του ελαστικού και δεν κλέβει χώρο από το πορτ-μπαγκάζ, ενώ παράλληλα ο κινητήρας με τον οποίο συνδυάζεται είναι ο 1.600άρης ατμοσφαιρικός διπλού καυσίμου (βενζίνη-υγραέριο) των 128 ίππων της SsangYong.

Η λειτουργία του ορίζει ότι με το ξεκίνημα το Tivoli LPG χρησιμοποιεί βενζίνη για την κίνησή του και μετά από λίγα δευτερόλεπτα το σύστημα αλλάζει αυτόματα στο υγραέριο. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει τη λειτουργία ή όχι του υγραερίου μέσω του ειδικού διακόπτη στα αριστερά του τιμονιού, όπου υπάρχει και η ένδειξη της στάθμης του καυσίμου.

Στην πράξη, το υγραεριοκίνητο SsangYong Tivoli με τον 1.600άρη ατμοσφαιρικό κινητήρα και το αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων έγραψε κατά την δοκιμή μας, με υγραέριο μια μέση τιμή 10,0 λτ./100 χλμ. και με βενζίνη 8,5 λτ./100 χλμ.

Με βάση τα δύο ρεζερβουάρ των 50 λτ. (υγραέριο) και 47 λτ. (βενζίνη), η συνολική αυτονομία που προσφέρει το Tivoli LPG με ένα γέμισμα και με τις παραπάνω καταναλώσεις είναι 1.052 χλμ. Στην όλη εξίσωση μπαίνει και το μειωμένο κόστος του καυσίμου, αφού τα 50 λίτρα του υγραερίου γεμίζουν με μόνο 42 ευρώ (κόστος υγραερίου: 0,835 ευρώ/λτ.), όταν για την αντίστοιχη ποσότητα βενζίνης απαιτούνται 77,4 ευρώ (κόστος βενζίνης: 1,548 ευρώ/λτ.).

Διαβάστε επίσης: Ξαφνικός θάνατος για την BMW M3. Τη γλύτωσε η BMW M4

Δείτε στο video που ακολουθεί το SsangYong Tivoli με κάθε του λεπτομέρεια, κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας στα Τζουμέρκα!

Get it on Google Play Download on the App Store